Dit waren de grootste technologieflops van 2019

Van fouten maken leren we bij. In 2019 zijn een aantal technologiebedrijven een stuk wijzer geworden.

Van Facebooks digitale munt die op een horde wettelijke hindernissen stuitte, naar de presentatie van Tesla waarbij de kogelvrije Cybertruck aan diggelen werd geslagen. Dit zijn de grootste technologieblunders van het afgelopen jaar.

Tesla’s Cybertruck-presentatie

Tesla-topman Elon Musk meet de schade op na de bedenkelijke presentatie. – Isopix

De voorstelling van Tesla’s Cybertruck is misschien wel de meest besproken technologieblunder van 2019. Toen het hoofd van design van de autobouwer met een hamer wou aantonen hoe stevig de elektrische pick-uptruck was, moesten de ruiten eraan geloven. Achteraf ging Tesla flink onderuit op de beurs.

Maar niet getreurd: Twee dagen na de presentatie had het bedrijf al 150.000 bestellingen op zijn orderboek staan. Of toch als we de tweet van CEO Elon Musk mogen geloven.

Lees ook:

Samsung Galaxy Fold

Een plooibare smartphone met een extrabreed scherm als u hem openvouwt. Het was een mooi idee van Samsung, maar daar bleef het dan bij. Kort na de lancering in april waren er al een resem klachten van verschillende gebruikers. Bij heel wat toestellen ontstond er heel snel een barst aan de plooi tussen de twee deelschermen.

Ondertussen heeft Samsung een nieuwe versie uitgebracht met een vastgemaakte screenprotector en een steviger scharniermechanisme. Toch zijn de recensies ook over het nieuwe model niet bijzonder lovend. De vouw in het midden is namelijk zichtbaar en het toestel is nog steeds kwetsbaar voor deuken.

Lees ook:

Boeing 737 MAX

Een Boeing 737 Max 8, hier in gebruik door American Airlines. EPA-EFE/JUSTIN LANE

De Boeing 737 MAX bestaat al sinds 2016, maar het was pas in 2019 dat het vliegtuigmodel in opspraak kwam. Fouten in de technologie van de toestellen waren de oorzaak van twee dodelijke vliegtuigcrashes het afgelopen jaar. De ene in Indonesië, in oktober 2018, kostte 189 passagiers en crewleden het leven. De andere vond plaats in maart 2019, in Ethiopië, en maakte 157 dodelijke slachtoffers.

De crashes hadden vooral te maken met de automatische piloot aan boord, het MCAS-systeem. Door een defect bij de invalshoeksensoren dacht de autopilot dat het toestel teveel achterover helde en duwde daarom de neus van het vliegtuig omlaag. De piloten bleken niet in staat om dit op tijd te corrigeren.

Dat was niet het enige probleem met het vliegtuig. De Europese luchtvaarttoezichthouder EASA heeft in juli bij Boeing vijf eisen neergelegd. Er zijn onder andere ook problemen met de trimwielen en de microprocessor.

De gevolgen voor Boeing waren groot. In totaal heeft het debacle de vliegtuigbouwer 15 miljard dollar gekost. Het bedrijf kondigde op 23 december aan dat CEO Dennis Muilenburg vervangen zou worden door voorzitter Dennis Calhoun.

Lees ook:

Facebooks digitale munt

Facebook-CEO Mark Zuckerberg moest op 23 oktober in het Amerikaans Congres zijn virtuele munt verdedigen. – EPA-EFE/ERIK S. LESSER

In juni kondigde Facebook zijn digitale munt aan waarmee zijn gebruikers gemakkelijk online betalingen kunnen doen, via de chat of Facebook Marktplaats. Ze zouden hiervoor niet eens een online banking-app moeten openen. In China heeft WeChat al een dergelijk systeem.

De eerste weken waren veelbelovend. Grote bedrijven zoals Spotify, Uber en Vodafone schaarden zich achter Libra. Maar toen politici en toezichthouders bij het project steeds meer vraagtekens begonnen te zetten, haakten er weer een aantal af. Belangrijke bedrijven als PayPal, Visa, Mastercard en Booking.com trokken zich terug.

Frankrijk en Duitsland bundelden de krachten in een gezamenlijk statement tegen Libra. Idem dito wat de G7 betreft, én de Europese Centrale Bank. Recentelijk liet ook Ueli Maurer, Zwitsers minister van Financiën, aan de lokale omroep SRF optekenen dat hij de libra niet zag zitten. Facebook hoopte in Zwitserland net van start te kunnen gaan. En zelfs in eigen land stoot Zuckerberg op scepticisme. De CEO kwam niet zonder kleerscheuren uit de Congreszitting van 23 oktober waarin hij zijn digitale munt moest verdedigen.

De libra schrikt af doordat de waarde van de munt gelinkt zou zijn aan een korf van internationale munten. Zo verliezen landen of regionale organisaties voor een stuk de controle over hun monetair beleid. Daarnaast wordt gevreesd dat Facebook niet koosjer zou omspringen met de nieuwe persoonsgegevens waartoe het toegang krijgt.

Lees ook:

Afluisteren met Apple’s FaceTime

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

In januari had Apple te kampen met een wel heel gênant veiligheidslek. Gebruikers op FaceTime konden gemakkelijk iemand afluisteren door die op te bellen met de groepsbelfunctie. De persoon aan de andere lijn hoefde niet eens op te nemen. De microfoon sprong vanzelf aan. Het probleem deed zich zowel voor op iPhone als op Mac.

Des te pijnlijk: op 21 januari had de Amerikaanse Michele Thompson Apple al op de hoogte gebracht van het lek. Pas een week later – nadat er op sociale media een heisa was ontstaan – greep het technologiebedrijf in.

Lees ook: Wat zijn de topmerken van 2019?

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.