‘Facebookmunt makkelijker te reguleren dan gedacht’

Toezichthouders wereldwijd vinden dat Facebook zijn munt libra alleen maar mag lanceren als de spelregels waterdicht zijn. Die regels zijn relatief vlot op te stellen, beweren twee academici in Zwitserland.

De libra is een stablecoin, een digitale munt met klassieke valuta (zoals dollar of euro) als onderpand. Om juridisch sluitende regels voor de werking van zulke stablecoins te schrijven, hoeven de toezichthouders niet van nul te vertrekken, zeggen Luciano Somoza (universiteit Lausanne) en Tammaro Terracciano (universiteit Genève). Hun opiniestuk krijgt ook aandacht van de Financial Times.

Regelgevers moeten volgens het duo hun inspiratie zoeken bij ’trackers’, de genoteerde fondsen die de grote beursindexen proberen te volgen. Zulke trackers, of ‘exchange traded funds’ (ETF) in het jargon, zijn razend populair in de beleggerswereld.

Zelfde risico’s, zelfde regels

Welnu, zo redeneren Somoza en Terracciano, het distributiemodel dat een tracker tot de belegger brengt is erg vergelijkbaar met de manier waarop de libra tot bij de consument zal komen, met erkende wallets als tussenschakel.

De parallel is weliswaar niet perfect – libra maakt in tegenstelling tot trackers gebruik van blockchaintechnologie – maar veel van het regelgevende werk voor de libra kan verzet worden via een slimme ‘copy-paste’ van de tracker-regels, besluiten de economen.

‘Een tracker en de libra delen dezelfde economische structuur. Dezelfde risico’s moeten in principe leiden tot dezelfde regels.’

Meer