Lagarde waarschuwt voor gevaren Facebookmunt

Zonder de libra bij naam te noemen, waarschuwt ECB-topvrouw Christine Lagarde voor de gevaren van een wereldwijde Facebookmunt. Ze bevestigt dat de centrale bank bekijkt of een eigen digitale munt opportuun is.

De nieuwe voorzitster van de Europese Centrale Bank gaf maandag uitleg in het Europese Parlement over haar prioriteiten. Een ervan is ‘de toekomst van geld’.

‘Innovaties, waaronder stablecoins, zijn alleen gunstig als de bijbehorende risico’s ingedamd worden via regelgeving en toezicht’, verklaarde ze. Een stablecoin is een digitale munt met klassieke valuta, zoals dollar of euro, als achterliggende garantie. Het bekendste project is dat van Facebook, de libra.

‘We moeten er zeker van zijn dat de stablecoins niet de veiligheid en efficiëntie van het betaalsysteem compromitteren. En dit geldt des te meer voor stablecoins met een wereldwijd bereik’, verklaarde Lagarde, alluderend op onder meer de libra.

Digitale ECB-munt?

Ze bevestigde dat de ECB ook bestudeert of een eigen digitale munt interessant kan zijn. Er circuleren verscheidene ideeën. De extreemste is dat gebruikers rechtstreeks bij de ECB een rekening openen voor de nieuwe digitale munt. Dat zou de commerciële banken deels overbodig maken. Een minder radicale variant is de ECB het digitale geld via de banken, maar dan rijst de vraag wat het verschil nog zal zijn met de euro.

‘Een digitale munt van een centrale bank zou burgers toelaten om dat geld rechtstreeks te gebruiken in hun dagelijkse transacties. Maar zo’n digitale munt kan, afhankelijk van het ontwerp, risico’s met zich mee brengen’, verklaarde Lagarde, verwijzend naar de mogelijke impact op het monetaire beleid en de gevolgen voor het financiële systeem. ‘De vraag naar digitale munten van centrale banken en hun ideale ontwerp vergen verdere analyse.’

Lees ook:

Facebook schudt centrale banken wakker met libra
Digitale munt libra neemt afstand van Facebook

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20