Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 28 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Facebook schudt centrale banken wakker met libra

Logo Business AM
Economie

25/10/2019 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

De libra raakt voorlopig niet van de grond, maar de plannen van Facebook hebben wel velen wakker geschud. Vooral voor centrale banken is de virtuele munt van Facebook een wake-upcall.

De laatste maanden struikelen politici wereldwijd over elkaar om de libra van Facebook te bekritiseren. Ook de centrale banken zien een virtuele munt naast het reguliere geldsysteem absoluut niet zitten. ‘Er zijn serieuze zorgen op vlak van privacy, witwassing en financiële stabiliteit’, klonk het bij de topman van de Federal Reserve, Jerome Powell, in een persbericht.

‘Ik hoop dat de Europeanen zich niet laten verleiden om de gevestigde betaalkanalen te verruilen voor verleidelijke, maar verraderlijke beloftes’, liet Yves Mersch, een bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) weten tijdens een speech.

Schaal en soevereiniteit

De toezichthouders hebben hun redenen om de libra en andere crypto-experimenten te wantrouwen. De eerste is de schaal van het Facebook-project. Via al zijn platformen – waaronder ook Instagram en WhatsApp – kan de internetgigant vlotjes 2,7 miljard gebruikers aanspreken. Met zijn virtuele munt kan Facebook dus 1 op de 3 mensen bereiken.

Ook de monetaire soevereiniteit is een aandachtspunt. Als een bedrijf een virtuele én afzonderlijke munt opricht, runt het eigenlijk zelf een centrale bank. ‘En Facebook heeft onderschat hoe belangrijk controle over een munt is voor overheden en centrale banken’, zegt Simon Potter van het Peterson Institute for International Economics aan Financial Times.

Onontgonnen terrein

Het terrein van digitale munten is voor veel centrale banken onontgonnen terrein. Toen Stefan Ingves, de gouverneur van de Zweedse centrale bank, nadacht over een soort e-kroon, sloeg dat iedereen met verstomming. De Amerikaanse Fed heeft sinds 2016 wel een werkgroep rond digitale betalingen, maar de digitale munt laat het vooralsnog links liggen. ‘De Fed heeft geen plannen daartoe’, klinkt het bij een gouverneur.

‘Als de geschiedenis ons iets leert, is het dat de privésector beter geen invloed heeft op geld. Daarvoor hebben we centrale banken’, stelt Stefan Ingves. Toch kan het voor centrale banken wereldwijd nooit kwaad om de mogelijkheden van digitale munten te exploreren. Of zoals Mark Zuckerberg wou duidelijk maken: als de centrale banken niet eens deftig nadenken over digitaal geld, dan doet iemand anders het.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton