Key takeaways
- De Ford-fabriek in Keulen beleeft haar eerste staking in de geschiedenis, met 93,5 procent van de vakbondsleden die de actie steunen.
- De vakbond IG Metall eist een sociaal plan met royale ontslagvergoedingen en garanties voor werknemers.
- Stakingen zouden een aanzienlijke impact kunnen hebben op de Kölner Ford Werke, gezien de hoge mate van vakbondslidmaatschap en de ontevredenheid onder de werknemers.
De Ford-fabriek in Keulen beleeft zijn eerste staking in de geschiedenis, geïnitieerd door de vakbond IG Metall als reactie op het geplande schrappen van 2.900 banen tegen het einde van 2027. De staking begint woensdagochtend en duurt tot het einde van de nachtploeg op donderdag. Tijdens een stemming op 8 mei heeft 93,5 procent van de vakbondsleden de stakingsactie gesteund.
IG Metall eist een sociaal plan met royale ontslagvergoedingen en garanties voor de werknemers en bekritiseert de leiding van Ford Deutschland voor het ontbreken van een concrete strategie. Ze dringen er bij de werkgever op aan om een allesomvattende oplossing te vinden voor de werknemers in Keulen.
Ford Duitsland onder financiële druk
De mogelijkheden van Ford Deutschland om te handelen zijn beperkt door de recente financiële druk van het moederbedrijf in de VS. Ford heeft zich onlangs garant gesteld voor financiering in de VS, waardoor de druk verder is toegenomen.
Terwijl Ford in de VS sterke winsten boekt met pick-ups en bestelwagens zoals de Transit, blijft de personenautodivisie in Europa onrendabel. De stopzetting van de eens zo populaire Ford Fiesta in 2023 benadrukt deze strijd. Hoewel Ford nu twee elektrische modellen produceert in Keulen, zijn de verkopen aanzienlijk lager dan verwacht. Ondanks investeringen van meer dan 2 miljard euro in de productie van elektrische voertuigen, moet een financiële doorbraak nog komen.
Problemen op de productieafdeling bij Ford
Het marktaandeel van Ford in Duitsland is gekelderd tot 3,5 procent in 2024, een daling van 1,5 procentpunt ten opzichte van 2022. Experts vinden de extra investeringsgelden die het hoofdkantoor heeft beloofd – honderden miljoenen euro’s – onvoldoende. Ford heeft ongeveer 11.500 mensen in dienst in Keulen, waarvan ongeveer 4.500 in de productie, 3.500 in de productontwikkeling en 1.700 in het onderdelencentrum. De productieafdeling heeft de afgelopen maanden te maken gehad met terugkerende werkonderbrekingen.
De potentiële impact van stakingen op de Kölner Ford Werke zou aanzienlijk kunnen zijn, gezien de hoge mate van vakbondslidmaatschap en de wijdverspreide ontevredenheid onder de werknemers.
Slechte situatie wordt slechter
Experts schetsen een somber beeld voor de Europese activiteiten van Ford. Ferdinand Dudenhöffer van het Center Automotive Research (CAR) in Bochum beschrijft de situatie als “slecht en wordt slechter,” en noemt lage productievolumes, hoge kosten en een dalend marktaandeel. Hij stelt twee mogelijke wegen voor: de Europese activiteiten verkopen of een joint venture vormen, misschien met Renault, om de kosten te drukken.
Stefan Bratzel van het Center of Automotive Management stelt een derde optie voor: aanzienlijke investeringen door het Amerikaanse moederbedrijf in nieuwe elektrische modellen en een strategische versterking van het merk in Europa. Dit zou echter een duidelijke toezegging van Ford vereisen, die de laatste tijd ontbreekt. Bratzel bekritiseert ook de late en halfhartige omarming van elektromobiliteit door Ford. De concurrentie wordt heviger nu Chinese fabrikanten zich steeds meer op de Europese markt richten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!