Ook Huawei lanceert plooibare smartphone

De Chinese techgigant Huawei lanceerde het toestel vrijdag in China. Wanneer het naar de rest van de wereld komt, is nog niet bekend.

De Mate X kost 16.999 yuan (2.163 euro) en kwam op 15 november op de markt.

https://www.youtube.com/watch?v=QRdcNnBrshw
Zo ziet de plooibare smartphone van Huawei eruit.

Huawei is de tweede smartphonemaker die een plooitelefoon lanceert. Het Zuid-Koreaanse Samsung introduceerde vorig jaar zijn Galaxy Fold, die 2.000 dollar (1.800 euro) kost.

Die had aanvankelijk wel wat problemen, waardoor de lancering drie maanden moest uitgesteld worden. Onlangs bracht het bedrijf een nieuwe versie op de markt. Ook Huawei moest de initiële lanceerdatum, in juni, uitstellen om het scherm te verbeteren.

Het toont aan dat plooibare smartphones nog stevig in hun kinderschoenen staan met nog veel technische problemen. Dat, in combinatie met het hoge prijskaartje, kan de populariteit snel doen afnemen, zeggen experts.

Spionage

Huawei heeft los daarvan zijn reputatie niet mee. Het bedrijf ligt al maanden onder vuur voor vermeende spionagepraktijken. De VS verdenken het bedrijf ervan software te installeren in zijn producten, waaronder ook netwerkinfrastructuur, die de Chinese overheid toegang kan geven tot gevoelige informatie.

Ze zetten de techgigant op een zwarte lijst en heel wat landen volgden dat voorbeeld. België voorlopig nog niet, maar de inlichtingendiensten houden het bedrijf wel in de gaten, zeker nu de 5G-technologie eraan komt.

De Mate X werd aangekondigd voor de ban in werking trad en zal dus nog draaien op een volledige versie van Googles Android-software. Nieuwere toestellen zullen echter alleen op een open-sourceversie kunnen draaien. Heel wat cruciale software en populaire apps zullen er dus niet opstaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20