Luchtvaartautoriteit ontvangt ‘zeer verontrustende’ documenten over Boeing

De vliegtuigbouwer maakte maandag mails tussen werknemers over aan de Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA en het Amerikaanse Congres, op dezelfde dag dat het zijn CEO aan de deur zette.

De mails gaan over de productie van de geplaagde 737 MAX en geven volgens een Congreslid een ‘zeer verontrustend beeld’ van het vliegtuig en de bedrijfscultuur.

737 MAX-vliegtuigen veroorzaakten vorig jaar en eerder dit jaar door een softwareprobleem twee crashes, waarbij in totaal 346 doden vielen. Na de tweede crash besloten heel wat luchthavens en landen om niet meer met de toestellen te vliegen. Boeing maakte daarop aanpassingen aan de vliegtuigen, die nu worden gekeurd door de FAA.

Niet publiek

De inhoud van de mails is nog niet publiek gemaakt, maar volgens het persagentschap Bloomberg is het zeker dat enkele van de mails ook geschreven zijn door een piloot wiens mailverkeer in oktober al deels was vrijgegeven. In die mails uit 2016 uitte hij zijn twijfels bij de gebruikte software. Ze leidden tot serieuze vragen bij wetgevers.

‘Net als toen geven deze documenten een verontrustend beeld van zowel twijfels bij de werknemers over de veiligheidscultuur als pogingen van de werknemers om te verzekeren dat de autoriteiten de productieplannen van Boeing niet konden doorkruisen’, zegt een Congreslid.

CEO aan de deur

De onthulling kwam er op dezelfde dag dat Boeing zijn CEO Dennis Muilenburg ontsloeg. Hij kon nog een jaar na de eerste crash aanblijven, maar kreeg het bedrijf niet meer op het juiste spoor. Hij wordt vervangen door Dennis Calhoun, de voormalige voorzitter.

Het aandeel van Boeing daalde 1,3 procent naar 333 dollar op dinsdag.

Meer