Debacle met 737 MAX kost Boeing-topman finaal de kop

Dennis Muilenburg, de CEO van de geplaagde vliegtuigbouwer, houdt het voor bekeken. Dat kondigt het bedrijf aan in een persbericht. De huidige voorzitter neemt zijn rol over.

De crisis rond de 737 MAX-vliegtuigen, die twee dodelijke ongevallen veroorzaakten, is vast niet vreemd aan de reshuffle.

Muilenburg stond sinds 2015 aan het hoofd van Boeing. Hij kon het nog een jaar uitzingen na de eerste 737 MAX-crash in oktober 2018, maar kreeg het bedrijf niet meer op het rechte pad.

Verboden

Door de crashes, die in totaal 346 doden veroorzaakten, werden 737 MAX-vliegtuigen verboden in heel wat landen en bij heel wat luchtvaartmaatschappijen, wat Boeing ontzettend veel geld heeft gekost aan gemiste leveringen.

Ondertussen is de Amerikaanse luchtvaartautoriteit bezig met een controle van de nieuwe modellen, maar die duurt langer dan verwacht. Daardoor moest het bedrijf de productie van het toestel voor onbepaalde tijd stilleggen. Ook dat neemt weer een serieuze hap uit de kosten.

Los daarvan lanceerde Boeing vorige week zijn eerste ruimtecapsule, maar ook dat verliep niet zoals gepland.

Muilenburg wordt vervangen door voorzitter Dennis Calhoun, die de twee rollen gaat combineren. ‘De machtswissel was nodig om het vertrouwen te herstellen’, klinkt het in het persbericht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20