Boeings eerste ruimtecapsule geraakt (nog) niet bij ruimtestation

Boeing mocht voor het eerst zijn Starliner-ruimtecapsule naar het ruimtestation ISS sturen, maar raakt in de problemen met de besturing.

Het moest een topdag worden voor Boeing. Op vrijdag lanceerde het voor het eerst zijn private ruimtetuig Starliner. Die moest een lading droppen aan het Internationaal Ruimtestation. Nu blijkt er een kink in de kabel.

Het eerste stuk van de missie verliep nochtans volgens plan. Een vernieuwde versie van de Atlas V-raket lanceerde de Starliner en na een kwartier konden ingenieurs op Cape Canaveral vaststellen dat de capsule had losgelaten. Enig probleem is dat de Starliner in een verkeerde baan om de aarde zit.

Bijsturen

In principe had de Starliner een ‘orbital burn’ moeten uitvoeren, dat is een bijsturingsmechanisme. Dat is echter niet gelukt, daarom gaat de Starliner nu de verkeerde richting uit. In een eerste communicatie liet Boeing wel weten dat ze de communicatie met Starliner nog niet verloren zijn.

Nu lijkt het er ook op dat de ISS-missie nog niet volledig verloren is. Boeing is er alvast van overtuigd dat ze de Starliner opnieuw in de juiste richting kunnen sturen. Wanneer die dan het ISS zal bereiken, is nog niet duidelijk.

Dat de Starliner net op deze eerste missie uit koers raakt, is een vervelende zaak voor Boeing. Een succesvolle lancering van Cape Canaveral naar het ISS was de laatste horde alvorens de vliegtuigbouwer ook bemande missies de ruimte kan insturen.

Concurrentie van SpaceX

Intussen racet Elon Musks SpaceX namelijk ook naar een contract voor bemande vluchten met NASA. Die rechtstreekse concurrent van Boeing lanceerde eerder dit jaar al een succesvolle vlucht naar het ISS. SpaceX heeft ook al een contract met NASA voor bevoorradingsvluchten naar het ruimtestation. Zo stuurden ze recent cannabis en supermuizen naar het onderzoekcentrum.

De Verenigde Staten willen de komende jaren ook opnieuw astronauten op de maan zetten. Ook voor dat contract liggen SpaceX en Boeing in competitie.

Hier kan u de lancering integraal bekijken.

Meer