SpaceX stuurt ‘supermuizen’ naar ISS

SpaceX stuurt een bijzondere vracht naar het internationaal ruimtestations. Supersterke muizen zullen er experimenten uitvoeren.

2.600 kilogram aan voorraad en materiaal, waaronder enkele genetisch gemodificeerde muisjes. Dat zat er in de cargoruimte van het onbemande ruimtetuigje Dragon dat Space X zitten dat donderdag de ruimte is ingegaan.

Experimenten

De Dragon levert daarmee een belangrijk biologisch experiment af. In een gewichtloze toestand sterft onze spiermassa namelijk langzaam af. Vandaar dat astronauten elke dag een paar uur sporten. Toch is die afbrokkeling onvermijdelijk.

De muizen die meegestuurd zijn, hebben via genetische manipulatie een grotere spiermassa dan normale muizen. Supermuizen dus. Met die knaagdieren zullen de astronauten in het ISS enkele experimenten uitvoeren. Of de dieren nog terugkeren, is niet duidelijk.

Kerstcadeau

Normaal gesproken moet de Dragon zich op zondag vastmaken aan het Internationaal Ruimtestation. Daar zijn zes astronauten aanwezig, die er continu verschillende kleine experimenten aan het uitvoeren zijn.

De lancering van Falcon 9 en Dragon naar het ISS

De lancering maakt deel uit van een miljoenencontract dat SpaceX heeft met NASA om het ISS te bevoorraden. Naast de muizen wordt er ook bevoorrading, wetenschappelijke apparatuur en een paar extraatjes meegestuurd. Zo krijgen de astronauten bij deze levering ook elk een kerstcadeau.

Geen crew

De Dragon is een herbruikbaar ruimtetuig dat SpaceX ontworpen heeft voor bemanningsloze missies. De opvolger, de Crew Dragon, zal wel ruimte bieden aan enkele astronauten. Uiteindelijk wil de CEO van SpaceX, Elon Musk, als eerste een bemande Marsmissie organiseren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20