Starship-prototype van SpaceX explodeert bij test

Bij een test van Elon Musks ruimteraket Starship is het bovenste gedeelte van de tweetrapsraket ontploft.

Eerder dit jaar kondigde SpaceX-oprichter Elon Musk aan dat een Starship-prototype klaar was voor lanceringstesten. Bij zo een test is de bovenkant van het prototype ontploft.

Drijfgas

Een video van LabPadre toont dat de bovenkant van de raket splijt. Op het moment van de ontploffing vatten ook de net ingeladen drijfgassen vuur. Dat veroorzaakte een grote rookpluim.

SpaceX verkoopt Starship als een versatiele ruimteraket en ruimtereissysteem. Het is de bedoeling dat het Starship ook mensen kan transporteren, zowel op de aarde als naar verschillende ruimtebestemmingen.

Musk liet al eens de binnenkant van het prototype van het Spaceship zien. (artikel gaat verder onder de video).

Het Starship zit nog in prototype, dit is de eerste versie die op ware grootte gelanceerd moest worden. Die kreeg de naam Mk-1 Het is niet de eerste lancering van dit prototype. Intussen werken ingenieurs al aan versie Mk-3.

Musk beloofde eerder dit jaar dat de testlanceringen van Spaceship elkaar nu sneller zouden opvolgen. Als de planning van Musk correct is, zal Mk-2 al volgende maand in de lucht gaan. Door de ontploffing lijkt die initiële planning echter overhoop gegooid. Normaal had Mk-1 enkele testvluchten moeten maken op 20 kilometer hoogte. Dat kan nu niet doorgaan, liet Musk al weten.

Druktest

Toch lijken de ingenieurs bij SpaceX weinig verontrust door de ontploffing. In een persbericht van SpaceX laat het bedrijf optekenen dat het doel van de test op woensdag was om de druksystemen te testen. Er werd met andere woorden rekening gehouden met het risico op een explosie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20