Partners voor Libra van Facebook krijgen koudwatervrees

Betaalgiganten Visa en Mastercard herbekijken of ze nog willen meewerken aan de Libra, de geplande digitale munt van Facebook. Ook andere financiële partners zijn aan het twijfelen geslagen. Dat blijkt uit een rapport dat de Amerikaanse krant The Washington Post kon inkijken.

In juni maakte Facebook bekend dat het een cryptomunt wil ontwikkelen. De socialenetwerksite wou zich niet met de minsten omringen. Bij de aankondiging raakte bekend dat er 28 bedrijven in het project zouden stappen, waaronder betaalreuzen Visa, PayPal en Mastercard. Ook muziekstreamingdienst Spotify, de Franse telecomprovider Illiad, veilingsite eBay, taxi-apps Lyft en Uber zouden meedoen.

Het overzicht van de bedrijven die meewerken aan de Libra – Bron: Lekker Cryptisch

Controverse in eigen land

Er kwam de laatste maanden heel wat kritiek op de plannen van Facebook. Politici wereldwijd struikelden over elkaar om de Libra af te schieten. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, toonde zich al bezorgd over misbruik door criminelen. Hij vreest dat criminelen de munt kunnen gebruiken voor witwaspraktijken of om terrorisme te financieren. ‘In ieder geval zal Facebook nog veel werk moeten verzetten vooraleer de Trump-administratie toelating geeft voor de Libra’, stelde hij op een persconferentie.

Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin – EPA

De Federal Reserve (Fed) sloot zich aan bij de minister. ‘Er zijn serieuze zorgen op vlak van privacy, witwassing en financiële stabiliteit’, liet Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank weten. Bovendien liet de Amerikaans president Donald Trump al eerder via Twitter weten dat hij in het algemeen geen fan is van virtuele munten.

ECB en lidstaten zijn bezorgd

Ook de Europese evenknie van de Fed, de Europese Centrale Bank, heeft bedenkingen bij de Libra. ‘Ik hoop dat de Europeanen zich niet laten verleiden om de gevestigde betaalkanalen te verruilen voor verleidelijke, maar verraderlijke beloftes’, zei ECB-bestuurder Yves Mersch. Bovendien kan de Libra het ECB-beleid rond de euro in gevaar brengen, meent te topman.

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, stelde het begin september nog scherper. ‘Onder deze omstandigheden kunnen we de ontwikkeling van de Libra op Europese bodem niet toelaten.’

Topman bij Facebook reageert

Ondertussen heeft David Marcus, de topman van Calibra, via Twitter al gereageerd op de geruchten dat enkele financiële partners willen afhaken. Calibra is de entiteit van Facebook die instaat voor de digitale portefeuille van de Libra. Marcus laat weten dat hij geen weet heeft van partners die willen afhaken én dat er binnen enkele weken een lijst van leden komt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20