Financiële waakhond waarschuwt voor almacht Big Tech in bankzaken

Techreuzen als Facebook of Alibaba bieden almaar meer bankdiensten aan. De Financial Stabity Board, een belangrijke toezichthouder, wijst op de risico’s voor het wereldwijde financiële stelsel.

De FSB, een internationale waakhond verbonden aan de G20, neemt in twee rapporten de opkomst van ‘Big Tech’ in financiële dienstverlening onder de loep. In mature economieën beperken hun ambities zich voorlopig vooral tot betaaldiensten. In andere gebieden hopen ze de belangrijkste financiële dienstverlener te worden. Denk aan het Libra-project van Facebook, dat grote ambities heeft in Afrika.

Hun wereldwijde intrede heeft verscheidene positieve gevolgen, zegt de toezichthouder. ‘Er is het potentieel van meer innovatie, diversificatie en efficiëntie. Ze kunnen ook bijdragen aan financiële inclusie, vooral in opkomende markten en ontwikkelende economieën, en voor kmo’s de toegang faciliteren tot de financiële markten.’

Maar er rijzen verscheidene risico’s voor de financiële stabiliteit. Het overkoepelende gevaar is dat er een kransje techreuzen kan ontstaan met te grote macht. De techbedrijven Microsoft, Amazon, Apple, Google, Facebook, Alibaba en Tencent zijn vandaag qua beurswaarde elk beduidend groter dan de belangrijkste banken.

De beurswaarde van techreuzen en financiële groepen – bron: FSB

De techreuzen beschikken over aanzienlijke middelen en een ruime toegang tot klantengegevens. Dat kan leiden tot een zichzelf versterkende snelle groei in financiële diensten. Volgens de FSB kan de opmars van Big Tech leiden tot een verzwakking van sommige banken, omdat hun winstgevendheid aangetast wordt. ‘In sommige jurisdicties kan een klein aantal Big Tech-firma’s in de toekomst de financiële dienstverlening domineren, eerder dan diversifiëren’, waarschuwt de FSB.

Afhankelijkheid

De waakhond wijst er ook op dat de banken afhankelijk dreigen te worden van de apps en de betaaltechnologieën van Big Tech. Ook die almaar hechtere banden kunnen tot risico’s leiden voor de financiële stabiliteit. Recentelijk waarschuwde Christine Lagarde, de topvrouw van de Europese Centrale Bank, voor de mogelijke risico’s die nieuwe digitale munten in zich kunnen dragen.

De internationale toezichthouder geeft regelgevers wereldwijd daarom de hint om hun toezicht op grote techfirma’s te vergroten en de impact op zowel de lokale banksector als de privacy van de bevolking scherper in de gaten te houden.

Meer