Op het ogenblik dat je plannen hebt gemaakt voor een reis naar het buitenland, dan wil je uiteraard dat deze trip perfect zal verlopen, ongeacht of je nu wilt gaan chillen in Chili of wilt gaan ontspannen in Spanje. Je kunt gelukkig allerlei verborgen trucs toepassen om geld te besparen en ervoor te zorgen dat je overal op aarde van een geweldige vakantie kunt genieten.
Zodra bijvoorbeeld de waarde van de euro wat is gedaald, kun je minder voordeel halen in landen buiten de eurozone. Om je alvast op weg te helpen, hebben we een aantal handige reistips op een rijtje gezet die zullen variëren van het vinden van de goedkoopste vluchten tot het beperken van de kredietkaartkosten in het buitenland. Er zijn zelfs een aantal tips bij die je ook prima kunt gebruiken als je je vakantie binnen de grenzen van ons eigen land wilt vieren.
1. Gebruik een voordelige kredietkaart in het buitenland
Bij de meeste kredietkaarten ben je een bepaald percentage kwijt voor de wisselkoers. Vaak kunnen banken deze tarieven echter zelf bepalen zodat er grote verschillen kunnen worden waargenomen. Om dit soort kosten te vermijden dien je dan ook een speciale kredietkaart te kiezen die dergelijke kosten niet in rekening zal brengen zodat je zelfs met de meest gunstige wisselkantoren kunt concurreren.
Om verder kosten te besparen is het zaak om maandelijks de rekening van de kredietkaart volledig te voldoen. Je hebt dan immers niets te maken met rentevergoedingen die in rekening gebracht zullen worden als je in termijnen zou betalen. Een goed alternatief voor dit soort kredietkaarten is een zogenaamde prepaid kredietkaart voor op reis. Met een prepaid kredietkaart kun je immers niet meer geld uitgeven dan je vooraf er zelf op hebt gezet.
2. Installeer een gratis navigatie-app
Door het installeren van een gratis navigatie-app kun je van je smartphone een internationaal navigatiesysteem maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een geschikte smartphone die beschikt over GPS om lokale kaarten kosteloos af te kunnen lezen als je in het buitenland bent. Op die manier bespaar je fors op de kosten van de doorgaans dure data over de grens. Hierbij moet je je wel bedenken dat je geen volwaardig navigatiesysteem tot je beschikking hebt, zoals wel het geval zal zijn als je een betaald satelliet- navigatiesysteem gebruikt, maar het is prima te gebruiken op een reis die je slechts één keer wilt maken.
Een goed voorbeeld van een gratis navigatie-app is Navmii die te downloaden is voor iPhone, Android, BlackBerry en Windowssmartphones. De app heeft vooraf geuploade kaarten, een routeplanner, gesproken aanwijzingen, registratie van de kilometerstand en real-time verkeersalerts. Het belangrijkste pluspunt van deze app is dat je nadat je deze eenmaal gedownload hebt op je telefoon, er verder geen data nodig is om routes te vinden, te zoeken of om toegang te krijgen tot de kaarten (in tegenstelling tot een heleboel soortgelijke apps) omdat deze gegevens offline op zijn geslagen in je toestel. Alleen de GPS die standaard in je telefoon is ingebouwd zal door deze app worden gebruikt om te bepalen waar je je bevindt. Alle kaarten worden vaak gratis aangeboden. Om gebruik te kunnen maken van optionele betaalde premium mogelijkheden, zoals gesproken aanwijzingen door Homer Simpson of Snoop Dogg, verkeersinformatie en nog een heleboel meer extra’s zijn echter wel betaalde diensten. Ook als je de app vrij wilt maken van advertenties zul je voor de betaalde versie moeten kiezen. Hoewel Navemii met minder toeters en bellen is uitgerust, kan deze app prima concurreren met de betaalde kaarten die je kunt downloaden bij de grote merken in de navigatiesector.
3. Vertrek vanaf een voordeligere luchthaven
Zodra je je reisbestemming hebt gekozen, hoef je je niet direct neer te leggen bij een vertrek vanaf het dichtst bijzijnde vliegveld. Vanaf deze locatie vliegen wil immers niet automatisch zeggen dat je ook het meest voordelig je reis begint. Door de tarieven te vergelijken van vluchten vanaf verschillende luchthavens kun je dan ook aardig wat geld besparen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je kiest voor een vlucht vanaf een luchthaven in één van onze buurlanden. Uiteraard zul je wel altijd de extra reis- en/of parkeerkosten naar een verder weg gelegen vliegveld af moeten wegen tegen het voordeel dat je behaalt op het vliegticket.
4. Vergelijk de prijzen van vliegtickets
Door vergelijkingen te maken van vliegtickets aangeboden door verschillende luchtvaartmaatschappijen kun je doorgaans aardig wat euro’s in eigen zak houden. Zeker als je op reis gaat naar een traditionele vakantiebestemming kan een chartervlucht (een vlucht die in wordt gezet om overcapaciteit op te vangen) kunnen vaak erg aantrekkelijk geprijsd zijn. Verder kun je in de regel veel geld besparen op vluchten die uit worden gevoerd door zogenaamde low cost luchtvaartmaatschappijen. De luxe aan boord is dan weliswaar wat teruggeschroefd, maar daar staat wel tegenover dat je ticketprijs aanzienlijk lager ligt dan bij de reguliere maatschappijen.
5. Pas de truc van gedeelde vluchtcodes toe
De gedeelde codetruc gaat uit van het feit dat twee luchtvaartmaatschappijen eigenlijk tickets voor dezelfde vlucht verkopen. Op het moment dat je met een bepaalde luchtvaartmaatschappij of vlucht, wilt reizen, dan kun je prima gebruikmaken van deze wetenschap. Je kunt immers gemakkelijk achterhalen of je vlucht bij de andere luchtvaartmaatschappij voordeliger uit zal vallen. Zo kun je bijvoorbeeld een heleboel geld besparen terwijl je toch exact dezelfde vlucht boekt. Het enige verschil is de maatschappij waar je je ticket boekt en betaalt. In de regel kun je deze truc het beste toepassen op populaire middellange- of langeafstandsvluchten.
6. Neem zelf een autostoeltje en/of buggy mee
Veel luchtvaartmaatschappijen laten je autostoeltjes en buggy’s gratis meenemen en dat bespaar je geld als je op je vakantiebestemming een auto wilt huren, maar is bovendien veiliger als je je, samen met kleine kinderen, met behulp van een taxi wilt verplaatsen tijdens de reis. Het huren van een autostoeltje kan echter vaak prijzig zijn en de prijs van een huurauto flink opdrijven.
Indien je het toch te veel gedoe vindt om met een autostoeltje te gaan sjouwen tijdens een vliegreis, dan kun je ook gebruikmaken van gehuurde exemplaren die op sommige luchthavens aan worden geboden tegen een veel gunstiger tarief dan dat van autoverhuurbedrijven. De kwaliteit van de gehuurde stoeltjes kan echter nooit vooraf worden gegarandeerd. Wanneer je wilt weten of een luchtvaartmaatschappij je autostoeltje en/of buggy gratis wil vervoeren, dan doe je er verstandig aan dit vooraf goed na te vragen bij de klantenservice van het betreffende bedrijf. Sommige luchtvaartmaatschappijen zullen in dit soort gevallen er bijvoorbeeld op staan dat je een aparte stoel boekt voor je kind, of je bagage vermindert.
7. Etnische reisbureaus zijn vaak goedkoper
Ons land is een smeltkroes van verschillende immigranten en etnische gemeenschappen en dit fenomeen kun je gebruiken bij het vinden van voordeel op een vliegticket. Er zijn namelijk een heleboel reisbureaus die worden gerund door mensen met een bepaalde etnische achtergrond en die dus gespecialiseerd zijn in het vinden van reisdeals voor de gemeenschap waartoe ze zelf ook behoren. Zo zal bijvoorbeeld een reisbureau met Joodse roots vaak voordelige vliegreizen aanbieden naar landen als Israel. Uiteraard mag je desondanks niet vergeten dat je ook nog steeds voordeel zou kunnen halen uit het vergelijken van prijzen bij andere reisbureaus voordat je een ticket koopt. Op die manier weet je namelijk zeker dat geen aantrekkelijke deal misloopt.
8. Download voor je reis een gratis vertaalapp
Indien je op reis gaat naar een land waar je de taal niet spreekt, dan is het verstandig om van tevoren een gratis vertaalapp op je smartphone te installeren. Bij voorkeur kies je een app die je ook offline kunt gebruiken, en zo dus kunt besparen op het dategebruik in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de app Google Translate die beschikbaar voor zowel Android als iPhone. Deze gratis vertaalapp kan woorden en zinnen vertalen van en naar een heleboel verschillende talen. Je kunt niet alleen vertalen door de tekst in te typen, maar ook door met je smartphonecamera een foto te nemen of gesproken tekst in te voeren. Om deze app ook offline te kunnen gebruiken, die je wel voor vertrek één of meerdere taalpakketten op je smartphone te downloaden. Elk taalpakket heeft ongeveer een grootte van 150 MB. Je kunt zoveel talen downloaden als je wilt, mits je nog voldoende vrije ruimte op je smartphone hebt.
9. Sluit een reisverzekering af zodra je een reis hebt geboekt
Een reisverzekering sluit je af om gedekt te zijn tegen een aantal specifieke kosten tijdens de periode dat je op reis bent. Vaak wordt echter ook de boeking zelf gedekt, in de vorm van een annuleringsverzekering. Indien je reis dan wordt gewijzigd, of helemaal niet door kan gaan, kun je onder bepaalde voorwaarde (een deel) van de reissom terugkrijgen. Op het moment dat je meerdere keren per jaar op reis gaat, zal een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger zijn dan een kortlopende verzekering die je voor elke afzonderlijke reis af dient te sluiten. Door een reisverzekering van enkele euro’s af te sluiten, kun je je een heleboel kosten, en ellende, tijdens en na je reis voorkomen.
Zie ook: wat bij pech onderweg?
10. Koop geen reisaccessoires in een winkel op het vliegveld
Wanneer je bepaalde reisaccessoires niet van thuis hebt meegenomen, dan is het zeker niet aan te bevelen om deze snel even in een winkel op het vliegveld aan te schaffen. De prijzen liggen hier immers beduidend hoger dan in een reguliere winkel. Bovendien zijn er steeds meer landen zogenaamde discounterwinkels aanwezig waar je een heleboel producten voor een paar euro’s kunt kopen. Hierbij kun je denken aan zaken zoals: adapters, slaapmaskers, verloopstekkers voor het gebruik in het buitenland en reiskussens. Wanneer je zelf goed vooruit plant, kun je een heleboel voordeel halen omdat je dan in discounterwinkels in eigen land kunt gaan shoppen, bijvoorbeeld bij Action.
11. Zelf snacks meenemen voor tijdens de vlucht
Hoewel vloeistoffen meenemen in het vliegtuig vaak wordt verboden door de beveiliging op luchthavens, kun je vaak wel eten mee aan boord nemen. Op die manier kun je voorkomen dat je relatief hoge bedragen moet gaan betalen voor een snack tijdens een low cost vlucht. Juist de goedkopere luchtvaartmaatschappijen willen immers een slaatje slaan uit de verkoop van dure snacks. Door zelf een snack mee te nemen, kun je dan ook al snel wat extra euro’s in eigen zak houden. Doe je dit niet, dan zal het voordeel dat je hebt weten binnen te slepen tijdens de aanschaf van het voordelige vliegticket al snel teniet worden gedaan door de torenhoge snackprijzen die je aangerekend zullen worden.
12. Vertrouw niet blindelings het sterrensysteem van hotels
Het sterrensysteem dat door hotels wordt gehanteerd is helaas niet wereldwijd hetzelfde. Om die reden kun je de sterren dan ook beter als een soort richtlijn gebruiken, in plaats van blindelings een bepaalde waarde eraan toekennen. De sterren kunnen bijvoorbeeld aangeven welke faciliteiten er aanwezig zijn in een hotel of hoe hoog het serviceniveau wordt ingeschat dat je kunt verwachten als hotelgast. Een 5-sterren hotel hoeft dus geen bijzondere luxe en/of extra diensten met zich mee te brengen, maar kan gewoon betekent dat er bepaalde extra faciliteiten aanwezig zijn in het hotel. Het is dus niet verstandig om zonder verder onderzoek te vertrouwen op dit systeem tijdens het boeken van een hotel.
Het sterrensysteem kan immers van land tot land sterk uiteenlopen en je daardoor bijzonder onaangenaam verrassen. Sterren kunnen bijvoorbeeld worden verstrekt door de overheid, controleorganen of zelfs het hotel of de hotelketen zelf. Reisorganisatoren hebben daarnaast vaak de neiging om overdreven scheutig te zijn als het op het aantal sterren van een hotel aankomt. Hun beoordelingen zullen zelfs vaak een ster meer aangeven dan die van een onafhankelijke beoordeling.
Om een echt goed hotel te vinden, kun je overigens prima gebruikmaken van beoordelingswebsites zoals TripAdvisor: waar gasten zelf feedback kunnen geven om andere reiziger van dienst te zijn tijdens hun zoektocht naar een goede hotelovernachting. Hoewel dit evenmin helemaal perfect is, kun je dergelijke websites goed gebruiken om een beeld te schetsen van de situatie in een bepaald hotel (gezien vanuit de hotelgasten zelf).
13. Compensatie vragen bij vertraging van een vlucht
Zodra de vlucht die je hebt geboekt, vertraagd is, dan kun je (onder bepaalde voorwaarden) een zekere vergoeding krijgen van de luchtvaartmaatschappij. Op deze manier kun je dan ook een aardig deel van de kosten voor een vliegticket terugkrijgen en op die manier de totale reiskosten (weliswaar achteraf) naar beneden bijstellen. Volgens de regels die opgesteld zijn door de Europese Unie mag je een vergoeding voor vertragingen vragen als deze drie uur of langer hebben geduurd. In sommige gevallen kun je eveneens het geld van je vliegticket claimen, samen met bepaalde bijkomende kosten, zoals de kosten voor maaltijden en overnachtingen.
14. Neem zoveel mogelijk handbagage mee
Op het ogenblik dat je met een low cost luchtvaartmaatschappij vliegt en je bagage op wilt laten bergen in het ruim van het vliegtuig, dan kun je in een heleboel gevallen een aardige toeslag verwachten. Daarbij komt verder dat het toegestane bagagegewicht bij dit soort luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk lager kan zijn dan bij reguliere maatschappijen. Het verschil kan soms oplopen van 5 tot wel 20 kilo per persoon. Gelukkig zijn er een aantal handige manieren om deze hoge kosten te kunnen omzeilen. Je kunt onder andere zoveel mogelijk spullen in je handbagage stoppen omdat de meeste luchtvaartmaatschappijen je doorgaans gratis een aantal kilo’s mee aan boord laten brengen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid spullen die je zo mee kunt nemen (zonder er dus een euro extra voor te betalen). Je kunt verder gemakkelijk gebruikmaken van een personen weegschaal om te voorkomen dat de gewichtslimitiet wordt overschreden.
Om nog meer gewicht te verminderen, kun je je meest zware kleding en schoenen tijdens de vlucht dragen. Indien je in de buurt komt van het maximaal toegestane gewicht, kun je ook nog zware spullen in je zakken stoppen en vervolgens je jas opbergen onder je vliegtuigstoel. Er zijn zelfs speciale jassen te koop met extra grote zakken zodat je nog meer bagage op deze manier mee kunt nemen (en dus geld kunt besparen) tijdens een vliegreis. Je zou bijvoorbeeld voor een jagersjas kunnen kiezen die voorzien is van een diepe zak aan de achterkant (waar de jagers hun spullen in opbergen). Je kunt dit soort vaak vinden in outdoor- of survivalwinkels, maar ook op veilingwebsites zoals eBay (in dit laatste geval zijn de jassen meestal zelfs wat goedkoper).
15. Koop niet telkens nieuwe zonnebrandcrème
Door niet steeds nieuwe flessen zonnebrandcrème aan te schaffen, maar eerst de aangebroken exemplaren te gebruiken, kun je flink wat euro’s in je zak houden. Veel reizigers kopen echter bijna automatisch nieuwe flessen zonnebrandcrème iedere keer als ze uit een vliegtuig stappen, maar dat is in een heleboel gevallen helemaal niet nodig omdat geopende flessen nog steeds prima hun werk doen (mits ze niet ouder zijn dan twee jaar). Op de achterzijde van een fles staat doorgaans aangegeven hoelang je een bepaald product, nadat de verpakking is geopend, nog veilig kunt blijven gebruiken. Zonnebrandcrème kan na verloop van tijd namelijk beginnen te schiften en minder effectief worden. Om die reden is het dan ook verstandig om altijd op de fles aan te geven wanneer deze voor het eerst is gebruikt. Daarnaast is het aan te raden om je zonnebrandcrème op een koele, donkere plaats te bewaren en te voorkomen dat het product in aanraking komt met direct zonlicht als je het gebruikt.
16. Pakketreizen zijn vaak lonend
Pakketreizen kunnen vaak veel goedkoper uitvallen dan reizen die je zelf samen hebt gesteld en bovendien kun je dan rekenen op extra bescherming op het ogenblik dat er iets mis gaat. Online kun je buitengewoon goed een vlucht boeken of een stedentrip regelen. Maar zodra je op reis wilt gaan voor 7, 10 of 14 dagen naar een traditionele vakantiebestemming, dan een degelijke pakketreis vaak veel extra’s bieden en je zelfs kosten besparen.
Een pakketreis is een reis waarbij je alle boekingen en reservering in één keer doet bij dezelfde reisorganisatie, zoals je vliegreis en andere aansluitingen, maar ook je accommodatie, en dat allemaal in één prijs. Pakketreizen zijn meestal het meest geschikt voor standaard uitstapjes met een eveneens standaard reisduur. Dus op het moment dat je naar een traditionele vakantiebestemming reist zoals Kreta of de Spaanse kust, dan is het absoluut de moeite waard om te kijken of je gebruik kunt maken van een pakket, in plaats van alle losse reiscomponenten afzonderlijk te boeken.
17. Last minute reizen kunnen voordeliger zijn
Bij het boeken van een vakantie, of andere reis, kun je flink wat geld besparen door op zoek te gaan naar een geschikte last minute aanbieding. Je maakt dan gebruik van deal waarbij je al op korte termijn zult vertrekken. Hoewel het aanbod aan last minute opties vaak beperkt is, kun je er wel je voordeel mee doen als je flexibel bent. Wanneer je dan ook gesteld bent op speciale faciliteiten, bijvoorbeeld omdat je met je gezin reist, dan kun je op deze manier vaak aardig wat geld in je zak houden.
18. Op zoek gaan naar kortingen bij concurrerende reisbureaus
Touroperators organiseren vakanties terwijl reisbureaus deze verkopen waardoor de vakanties van een heleboel grote touroperators verkocht kunnen worden door meerdere reisagenten. Als u dus een vakantie op het oog hebt bij een bepaald reisbureau, omdat je de deal je wel aanspreekt, dan kun je contact opnemen met verschillende andere reisbureaus en proberen of je korting kunt bedingen. Op die manier kun je al snel een paar procent van de prijs in mindering brengen.
19. Door wat handigheidjes gratis vliegen
Wanneer je een kredietkaart af wilt sluiten, dan kun je vaak uit allerlei soorten en maten kiezen, onder andere kaarten waarbij nieuwe kaarthouders een geschenk krijgen. Het is dan ook mogelijk om je aan te melden voor een dergelijke kredietkaart om een bepaald geschenk in de wacht te slepen. Het bezit van een kredietkaart is bovendien erg handig als je op reis bent omdat er een heleboel exemplaren prima te gebruiken zijn bij het boeken van buitenlandse reizen. Uiteraard zul je ook echt gebruik moeten hebben gemaakt van de kaart om uiteindelijk het geschenk binnen te kunnen halen. Vaak betekent dit dat je met de kredietkaart een transactie dient te verrichten om deze daadwerkelijk te activeren. Je kunt echter deze transactie zo minimaal mogelijk houden en de rekening direct helemaal afbetalen (zodat je ook geen rentevergoeding meer verschuldigd bent).
20. Felgekleurde kleding om kinderen in het oog te houden
Door kinderen kleding aan te doen in felle kleuren kun je hen gemakkelijker terugvinden als je je in een grote mensenmassa bevindt, zoals op een luchthaven. Op het moment dat je kinderen hebt (of je de film Home Alone hebt gezien), dan weet je wat een nachtmerrie het kan zijn om je kinderen niet uit het oog te verliezen op drukke plaatsen. In het bijzonder als je haast hebt om een vliegtuig te halen of een aansluiting niet te missen. Door je kinderen echter in opvallende kleding te steken, zullen ze minder snel verloren lopen.
Daarnaast kun je vooraf ook een foto van je kroost nemen en deze op je telefoon bewaren zodat het veel gemakkelijker wordt om hen, als ze onverhoopt toch kwijt lopen, te beschrijven. Ook kun je autoriteiten en andere reizigers de foto laten zien als je naar je kinderen op zoek bent.
Vandaag de dag zijn bovendien handige armbandjes voor kinderen te koop (met allerlei vrolijke print, waar je je mobiele telefoonnummer en de naam van het kind op kunt schrijven. Verdwaalde kinderen kunnen zo veel eenvoudiger weer met hun ouders worden herenigd.
21. Voorkom onnodig datagebruik in het buitenland om kosten te besparen
Voor vertrek kun je je mobiele 3G of 4G en dataroaming uitschakelen op je telefoon om op die manier schrikbarende verbruikskosten te vermijden. Wanneer je immers niet oppast, dan kan het gebruik van mobiele data in het buitenland je een torenhoge rekening opleveren. In sommige landen zijn providers namelijk volkomen vrij om hun tarieven voor dataverbruik te bepalen zodat dit erg op kan lopen.
Beter nog is het om, tijdens een reis naar het buitenland, je telefoon helemaal uit te schakelen (of zet deze in ‘vliegtuig’ modus te zetten). Maar op momenten dat dit niet mogelijk is, dan zijn er gelukkig een aantal manieren om de kosten zoveel mogelijk te beperken, zoals door gebruik te maken van gratis Wi-Fi-hotspots of een lokale simkaart aan te schaffen.
22. Ken vooraf de toelatingseisen van je reisbestemming
Voordat je een reis definitief gaat boeken, is het absoluut aan te raden om na te gaan wat de toelatingseisen zijn van de eindbestemming en ervoor te zorgen dat je vertrekt naar een veilige omgeving. Veel landen die niet bij de Europese Unie horen hanteren zeer specifieke toelatingseisen. Sommige landen vragen bijvoorbeeld om een visum bij aankomst, terwijl andere landen je verplichten om van tevoren al een geldig visum te hebben geregeld. In aantal gevallen kan dit betekenen dat je, voordat je op reis kunt gaan, een kostbaar en langdurig proces moet doorlopen.
Behalve jezelf niet onnodig in de problemen brengen is het ook zaak om voor vertrek na te gaan of het veilig is op je eindbestemming. Je dient hierbij te checken of er bijvoorbeeld geen negatief reisadvies is afgegeven, of dat een dergelijk advies tijdens je verblijf kan worden verwacht. Veel aanbieders van reisverzekeringen zullen immers weigeren om claims uit te betalen voor zaken die plaats hebben gevonden op onveilige locaties en die officieel als onveilige bestemming zijn aangemerkt. In dat geval kun je ook geen aanspraak maken op een annuleringsverzekering als je bijvoorbeeld je reis moet onderbreken of vroegtijdig moet beëindigen vanwege een bepaalde dreiging.
23. Regel tijdig een geldig paspoort of identiteitskaart
Voordat je op reis gaat dien je er altijd voor te zorgen dat je geldige reisdocumenten in je bezit hebt, zoals een paspoort of identiteitskaart. Daarbij mag je bovendien niet vergeten dat dit document in goede staat moet verkeren (en dus bijvoorbeeld niet beschadigd is). Voor het boeken van een reis is het dan ook aan te raden om na te gaan wanneer de geldigheid van je paspoort of identiteitskaart komt te vervallen. Je hebt dan namelijk nog voldoende tijd om een nieuw exemplaar aan te vragen.
Bovendien zijn er een aantal landen dat eisen dat je paspoort a aankomst nog voor ten minste zes maanden geldig is. Verder kan de douane van een heleboel landen behoorlijk lastig gaan doen als je document erg versleten is en je zelfs de toegang tot het land weigeren. Door je paspoort, of identiteitskaart, ruim op tijd te verlengen, kun je jezelf dan ook heel wat gedoe en onnodige kosten voorkomen. Bovendien hoef je geen extra kosten te maken omdat je reisdocument met voorrang aangevraagd dient te worden.
24. Verzeker je van extra bescherming
Voordat je een reis boekt, moet je jezelf verzekeren dat je (als er onverhoopt iets misloopt) je kunt rekening op een goede verzekering. Dit kan bijvoorbeeld aan de rode zijn als het reisbureau waar je hebt geboekt plotseling failliet gaat. Niet alleen kun je vooraf nagaan of het reisbureau waar je mee in zee wilt gaan, aan is gesloten bij een overkoepelende organisatie die eventuele tegenslagen op zal vangen, maar ook kun je een kredietkaart gebruiken om de boeking mee te betalen. Bij een faillissement zul je dan gegarandeerd (een deel) van je geld terugkrijgen van de kredietkaartmaatschappij. Wanneer je altijd de rekening van de kredietkaart direct volledig voldoet, dan heb je bovendien geen extra rentekosten.
25. Boek een huurauto altijd al voor je vertrek
Een auto huren op je vakantiebestemming kan je aardig wat geld besparen. Je hoeft dan namelijk geen dure taxiritten te betalen van en naar de luchthaven. Op het moment echter dat je een auto wilt gaan huren tijdens een buitenlandse reis, dan doe je dit bij voorkeur zo voordelig mogelijk. Hierbij is het zaak om één gouden regel goed te onthouden: hoe eerder je een huurauto boekt, hoe meer geld je meestal kunt besparen. Dit kun je doen door op de volgende dingen te letten:
- voorkom het huren van allerlei onnodige, en over het algemeen dure, extra’s, zoals airco of een navigatiesysteem. Bij de boeking dien je dus al te bepalen wat je op je vakantiebestemming nodig hebt en al het overige weg te laten.
- Door de tarieven van verschillende autoverhuurbedrijven met elkaar te vergelijken, kun je vaak ook een heleboel euro’s in eigen zak houden,
- Controleer of er geen extra kortingen aan worden geboden door autoverhuurbedrijven zodat je de prijs van een huurauto nog verder kunt verlagen, bijvoorbeeld wanneer je een gecombineerde boeking maakt met je verblijf, je gebruik kunt maken van een cashback actie of door een online kortingscode te verzilveren.
26. Controleer vooraf of je rijbewijs geldig is op je reisbestemming
Een Belgisch rijbewijs wordt in alle landen van de Europese Unie geaccepteerd, maar als je van plan bent om een roadtrip verder weg te gaan maken, dan doe je er goed aan om vooraf na te gaan of je misschien een internationaal rijbewijs nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als je auto wilt rijden in de Verenigde Staten, Thailand en India. Rijden zonder één geldig internationaal rijbewijs waar dat wel is vereist, kan je ernstig in de problemen brengen als je door de autoriteiten wordt betrapt. Ook kan je in deze landen een huurauto worden geweigerd.
27. Boek een goedkoop pakket zelfs al je alleen maar wilt vliegen
Lijnvluchten naar toeristische plaatsen zijn in de regel wat minder duur, maar zelfs dit kan soms nog veel goedkoper als je een compleet pakket afneemt. Zelfs op het ogenblik dat je alleen een vlucht nodig hebt, is het toch verstandig om na te gaan of er geen goedkopere pakketreis geboekt kan worden. Je bent immers niet verplicht om ook daadwerkelijk in het hotel te verblijven.
28. Een vliegticket, en dus kosten, delen
In een aantal gevallen kan het verstandig zijn om na te gaan of je voordeel kunt behalen uit het delen van een vliegticket. Als je bereid bent om wat onderzoek te doen naar voordelen die je kunt behalen op een bepaalde reis. Zo kan bijvoorbeeld het delen van een trein- of vliegticket meer geld in je zak laten zitten. Op het internet zijn verschillende websites actief waar je terecht kunt als je een ticket wilt delen met iemand anders. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je niet vanaf hetzelfde vliegveld terugreist als waar je bent vertrokken. De terugreis vanaf de luchthaven waar je aan bent gekomen, kan dan worden gedaan door een ander (die zijn of haar deel van de kosten uiteraard op zich neemt).
29. Dure zonnebrandcrèmes zijn niet altijd beter
Bij het kopen van zonnebrandcrèmes mag je er in geen geval vanuit gaan dat de dure varianten ook automatisch beter van kwaliteit zijn. Je hoeft dus niet onnodig veel geld aan een flacon zonnebrandcrème uit te geven zodat je vaak een aantal euro’s in je eigen zak kunt houden. Het is immers mogelijk om zonnebrandcrème te kopen voor een veel lagere prijs als je even wat onderzoek verricht. Over de veiligheid van de producten hoef je je overigens geen zorgen te maken omdat alle zonnebrandcrèmes die op de markt worden gebracht vooraf grondig zijn getest en aan strenge eisen moeten voldoen. Bij het kiezen van een zonnebrandcrème zijn de twee belangrijkste factoren waar je op moet letten:
- de beschermingsfactor,
- de UVA-score.
De zonbeschermingsfactor laat je het beschermingniveau van het product zien ten aanzien van de UVB-straling (de straling die ervoor zorgt dat je kunt verbranden tijdens het zonnen). Bij voorkeur kies je voor een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 30 of hoger. Daarnaast dien je de UVA-score te controleren (vaak aangeduid met een aantal sterren). Hierbij kun je het beste kiezen voor een product dat is voorzien van vier of vijf sterren.
30. Pas op voor dure en overbodige verzekeringen bij het huren van een auto
Een auto huren op je vakantiebestemming is vaak erg prijzig en in het bijzonder als je overtollige verzekeringen aan laat smeren door het autoverhuurbedrijf. Wanneer je een auto huurt bij een verhuurbedrijf, dan hoop je dat je geen schade maakt. Maar op het moment dat dit toch gebeurt, dan wil je niets liever dan goed verzekerd zijn voor zowel de kleine beschadigingen als een enorme crash. Indien je geen goede dekking hebt voor de gehuurde auto, dan heb je doorgaans een groot probleem.
Dat neemt overigens niet weg dat je niet goed moet nagaan of je geen overbodige verzekeringen af gaat sluiten bij het huren van een voertuig in het buitenland. Hierbij kun je onder andere denken aan een absurd hoog eigen risico dat je moet betalen als er sprake is van schade, ongeacht de omvang ervan. De bedrijven die auto verhuren, proberen her echter een slaatje uit te slaan door je allerlei onnodige verzekeringen aan te smeren, waardoor je al snel tientallen euro’s per dag extra moet betalen. Vooral bij de wat goedkopere autoverhuurbedrijven moet je uiterst alert zijn hierop omdat ze vaak hun winsten proberen te behalen uit dit soort verzekeringen.
31. Boek een goedkope parkeerplaats bij een luchthaven
Eigenlijk bestaan de meeste luchthaven meer uit parkeergelegenheden en winkelen dan vliegtuigen en landingsbanen. Wanneer je je auto op een luchthaven achter wilt laten, zonder vooraf eerst teen parkeerplaats te reserveren, dan loop je het risico om een torenhoge rekening gepresenteerd te krijgen. Ga dus in geen geval op goed geluk naar een parkeerplaats bij een vliegveld, maar boek je parkeerplaats vooraf, zelfs als je nog dezelfde dag op reis gaat, kan dit je flink wat geld besparen.
32. Vakantiewoningen en -appartementen zijn voordeliger dan veel hotels
Als je niet elke ochtend een strijd wilt leveren om een ligstoel aan het zwembad te bemachtigen, dan is een vakantiewoning absoluut aan te bevelen. Zeker als je met een grote groep, of een gezin met kinderen, op vakantie gaat om tot rust te komen. Kan een vakantiewoning erg aantrekkelijk zijn en bovendien je meer rust en ruimte bieden. Als vuistregel zou je kunnen hanteren: hoe groter het reisgezelschap, hoe groter de besparingen per persoon zullen zijn. In vergelijking tot het verblijf in een hotel kan dit je een heleboel geld besparen, dat je dan weer voor andere leuke dingen kunt gebruiken.
33. Vakantieaccommodatie huren via Airbnb
Als alternatief voor een verblijf in een volledige vakantiewoning of –appartement te huren, kun je er ook voor kiezen om een kamer te betrekken in via Airbnb. Je verblijft dan dus gewoon bij de verhuurder thuis, bijvoorbeeld in een vrije kamer of zelfs de volledige woning. De gastheer, of gastvrouw, verhuurt vaak diens eigendom om wat extra geld bij te verdienen. Het aanbod bij Airbnb is erg breed en varieert van luxe loften tot woonboten en stelt je prima in de gelegenheid om eenvoudig met de lokale bevolking in contact te komen.
34. Vermijd de valkuil die commercie heet
Voor een groot aantal mensen is een vakantie een uitstekende manier om de boel de boel te laten, te ontspannen en tot rust komen, of juist even over te schakelen in een hogere versnelling en/of feest te vieren. Maar voordat je op vakantie je geld uit gaat geven, mag je absoluut niet vergeten dat de toeristische sector volledig draait op commercie. Deze sector zal er dan ook alles aan doen om zoveel mogelijk geld uit je zak te kloppen, met behulp van emotioneel taalgebruik zoals “kostbare momenten” en “magische herinneringen”. Je moet er dan ook vreselijk goed voor oppassen dat je niet in deze valkuil trapt als je op vakantie bent.
35. Geen overvolle agenda op vakantie
Indien je te veel dingen plant als je op vakantie bent, dan kan zelfs een droomvakantie achteraf een fiasco blijken te zijn. Alle activiteiten die je hebt ondernomen moesten immers ook betaald worden. Bij thuiskomst kan het zien van de rekeningen je laten beseffen dat je je sommige activiteiten eigenlijk niet kon veroorloven. Om dat te voorkomen dien je je (soms al vooraf) af te vragen welke dingen je je wel kunt veroorloven met het beschikbare budget. Zo kun je immers een perfecte reis organiseren die niet boven je budget uit hoeft te stijgen. Een vakantie zal op die manier niet de rest van het jaar verpesten, bijvoorbeeld omdat je dan helemaal blut bent en geen andere leuke dingen meer kunt gaan ondernemen, of zelfs drastisch moet gaan bezuinigen.
36. Zoek gratis reisinformatie voor vertrek
Op het moment dat je van plan bent om tijdens je vakantie meer te gaan zien dan alleen het zwembad bij je vakantieverblijf, dan is het goed om voor vertrek al na te gaan wat er in de omgeving allemaal te zien, te doen en te beleven is. Uiteraard is het eveneens verstandig om na te gaan op welke manier je op deze locatie kunt komen, en of het bijvoorbeeld nodig is dat je ter plekke een auto gaat huren. Als je dit namelijk vergeet te doen, dan loop je het risico om slachtoffer te worden van last minute boekingen of een verblijf dat zich beperkt op je vakantieadres.
Om wat ideeën op te doen, zou je gebruik kunnen maken van websites zoals TripAdvisor. Hier vind je namelijk een handig overzicht van dingen die je kunt doen in een bepaald gebied en de nodige reviews van toeristische attracties en activiteiten, maar ook met betrekking tot het uitgaansleven en aanwezige winkels. Ook reisgidsen kunnen vaak interessante weetjes bevatten over een bepaald land of gebied. Voor vertrek kun je een dergelijke gids inzien, en aantekeningen, maken zodat je geen eigen exemplaar aan hoeft te schaffen.
37. Breng je mobiele provider op de hoogte van je buitenlandreis
Het meenemen van je mobiele telefoon naar het buitenland kan je toestel op sommige locaties veranderen in een geldverslindend monster. Je moet dan immers relatief veel betalen om bijvoorbeeld een oproep te kunnen ontvangen. Uiteraard is de meest voordelige optie je toestel uit, of op vliegtuigmodus, zetten, maar je kunt ook geld besparen op de telefoonkosten door bij je provider een speciaal pakket af te sluiten voor bellen in het buitenland. Je moet dan wel eerst vontact met je provider opnemen om dit op de meest voordelige manier te regelen.
Door dit soort pakketten bij je provider aan te vragen, kun je de prijs van telefoongesprekken in het buitenland fors naar beneden bijstellen. Bovendien kun je nog meer geld te besparen door het aantal telefoongesprekken vanaf je vakantiebestemming zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard moet je er ook aandenken om het afgesloten buitenlandpakket weer te annuleren zodra je terug bent gekomen van je vakantie.
38. Pas op voor hoge bagagetoeslagen op de terugreis
Veel mensen die met het vliegtuig weer naar huis vliegen na een vakantie hebben meer bagage bij zich als toen ze vertrokken. Op het moment dat je weet dat je op vakantie gaat shoppen, dan zul je wat extra ruimte in je bagage over moeten houden om je aankopen ook daadwerkelijk mee naar huis te kunnen nemen.
Wanneer je bent vergeten om dit te doen, dan kan de luchtvaartmaatschappij je verplichten om een extra bagagetoeslag te betalen, of je ertoe bewegen om (een deel) van je aankopen achter te laten op de luchthaven.
38. Bij voorkeur betalen in euro’s
Indien je in het buitenland wordt gevraagd of je wilt betalen in euro’s of een andere valuta, dan kun je het beste kiezen voor een betaling in euro’s. Veel buitenlandse banken en winkels zullen je deze vraag stellen, in het bijzonder in tropische vakantieressorts. Als je voor een andere munteenheid kiest, dan zal een verkoper het bedrag om moeten rekenen naar deze valuta, en dat gebeurt lang niet altijd op een gunstige manier voor de klant. Door in euro’s te betalen, kun je zelf bovendien beter bepalen of je niet wordt afgezet bij de aankoop van een bepaald product of dienst. Om er helemaal zeker van te zijn dat je niet wordt benadeeld door extreem hoge wisselkoersen kun je natuurlijk ook gebruikmaken van een kredietkaart om een betaling uit te voeren. Maar ook dan is betalen in euro’s ook altijd het meest veilig.
39. Hostels zijn doorgaans goedkoper dan veel andere accommodaties
Het is een wijdverbreid misverstand dat hostels altijd een sobere bedoeling zijn met alleen maar zalen vol met stapelbedden. Een heleboel hostels bieden hun gasten namelijk ook een-, twee of vierpersoonskamers aan, terwijl deze accommodaties een stuk goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een verblijf in een hotel. Uiteraard zullen er altijd een paar hostels zijn die wat minder schoon zijn, maar in de regel is het goed toeven in dit soort vakantieverblijven. Naast een slaapplaats vindt je er bovendien ook meestal een keuken die je mag gebruiken om je eigen maaltijd te bereiden, gratis toegang tot het internet en is een ontbijt bij de prijs van een overnachting dikwijls inbegrepen.
Voordat je op reis gaat, doe je er verstandig aan om altijd na te gaan:
- welke faciliteiten er door een bepaald hostel aan worden geboden,
- wat de tarieven zijn,
- wat er allemaal in de prijs zit inbegrepen.