Goedkoop op citytrip, bespaar geld op je hotel!

 

Als je op vakantie bent, dan ben je al snel geneigd om te veel geld uit te geven en even te vergeten dat je eigenlijk een bepaald budget had dat beter niet overschreden kon worden. Op het moment dat je namelijk even een pauze in wilt lassen en je even af wilt zonderen van de hectische wereld, dan zal geld één van de laatste zaken waar je je zorgen over wilt maken. Toch is het absoluut verstandig om je te bedenken wat er allemaal kan gebeuren als je weer naar huis terugkeert met een lege bankrekening, of nog erger, als je in een zee van schuld terechtkomt. Je wilt immers ontspannen en vrij van stress van je vakantie terugkeren.

Besparen op de hotelkosten

Te veel betalen voor een vakantie is een veel voorkomend fenomeen dat eigenlijk vrij eenvoudig ondervangen kan worden. Je budget kun je immers behoorlijk ontzien als je minder geld uitgeeft aan hotelovernachtingen en andere kosten die het verblijf in een hotel met zich zal brengen. Deze kostenbesparing kan extra druk van je budget afhalen, samen met de aanschaf van voordelige vliegtickets en het kiezen voor voordelige activiteiten op de vakantiebestemming. Gelukkig hoef je dus niet meteen je eerstvolgende vakantie te gaan annuleren, maar wel dien je je te beseffen dat er een heleboel manieren zijn waarop je geld kunt besparen op de hotelkosten. Hierbij kun je onder andere denken aan:

Houd je aan je begroting

Hoewel je aan een vakantie nog vaak terug wilt denken, is het blindelings uitgeven van geld, en de financiële problemen die hiermee gepaard kunnen gaan, zijn niet de juiste redenen. Vaak heeft het overschrijden van je vooraf vastgestelde budget enorme financiële gevolgen voor een langere periode nadat je weer terug bent gekeerd. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal maanden weinig leuke dingen meer ondernemen. De vakantie heeft je immers niet alleen veel geld gekost, maar ook met een bepaalde schuld opgezadeld waardoor je voortdurend met je misstap geconfronteerd zult worden.

Om een dergelijke situatie te vermijden, dien je eerst te bepalen hoeveel je wilt uitgeven aan de betreffende vakantie. Vervolgens kun je pas gaan bedenken van hoeveel luxe je wilt gaan genieten en welke andere kosten je je tijdens je trip kunt veroorloven. In de regel zul je tijdens je reis echter relatief weinig tijd in je hotelkamer doorbrengen en kan dus een minder grote kamer, of een eventuele upgrade, aardig wat geld besparen. Het geld dat je op deze manier bespaart, kun je dan weer aan allerlei andere leuke dingen besteden.

Indien je van plan bent om deel te nemen aan dure activiteiten en te gaan dineren in dure restaurants, dan kun je beter een minder luxe hotelkamer kiezen. Anderzijds kun je wellicht niet in een low budget hotel, of andere goedkope accommodatie, willen verblijven en zul je moeten snijden in andere kostenposten die tijdens je vakantie komen kijken. Door zo geld te besparen, zul je namelijk je budget niet te hoeven overschrijden. Je zult dan ook altijd voor jezelf moeten bepalen of je extra wilt betalen om in een luxe ingerichte hotelkamer te overnachten.

Flexibele planning

Wanneer je een flexibele planning hanteert, dan kun je ook een verblijf in een hotel overwegen tijdens het voor- of naseizoen. Dit kan namelijk sterk in je voordeel werken omdat de kosten soms wel gehalveerd kunnen worden in vergelijking tot een vergelijkbare boeking in het hoogseizoen. Daarbij hoef je doorgaans ook niet in te boeten op het gebied van luxe en allerlei services die het hotel standaard aanbiedt.

Door tijdens het voor- of naseizoen te reizen zul je minder kosten maken en kun je voorkomen dat je midden in enorme mensenmassa’s terechtkomt waardoor je in de regel meer ontspannen dingen kunt ondernemen in de omgeving. Zelfs als je slechts een midweek in een hotel verblijft, in plaats van een weekend, dan kan dit een forse besparing opleveren. Bovendien kun je op bepaalde veilingwebsites voor vakanties en uitstapjes een bod uitbrengen op een bepaald hotel en nog meer korting ontvangen op je rekening. Met behulp van dit soort veilingwebsites zul je soms echter wel genoegen moeten nemen met een verrassingsarrangement en bijvoorbeeld pas de naam van het hotel weten te weten komen nadat je aankoop af is gerond. Alleen de omgeving van de locatie en de klantwaarderingen zullen vooraf aan je bekend worden gemaakt. Dit is niet alleen voordelig, maar ook erg spannend om eens te beleven.

Kies op een verstandige manier een vakantiebestemming

Wanneer je een hotel gaat boeken, ongeacht de locatie, dan moet je goed beseffen dat het verblijf in het hart van een stad doorgaans veel meer kost dan een verblijf in een vergelijkbaar hotel op slechts een paar kilometers van het centrum verwijderd. Door even de omgeving te verkennen, en zo een voordeliger hotel te vinden, kun je al snel aardig wat euro’s in je zak houden. Hiervoor hoef je het gebied overigen niet eerder te hebben bezocht, want vandaag de dag zijn er een heleboel websites waarop kaarten worden getoond die je voor dit doel kunt gebruiken. Gewoon vanachter je computer kun je dus gemakkelijk je zoekgebied naar een goedkoop hotel uitbreiden.

Aan de andere kant kan het boeken van een hotel ver van allerlei toeristische attracties die je wilt bezoeken ook voor hoge vervoers- en/of parkeerkosten zorgen. Onderzoek van het openbaar vervoer in een bepaald gebied kan je meer duidelijkheid geven over de voordeligste mogelijkheden om op diverse bestemmingen te komen vanuit een hotel. Wanneer je vooraf de nodige informatie inwint, kun je ook op dit vlak eveneens besparen.

Steeds hetzelfde hotel boeken

In sommige gevallen kun je een aardige voordeelslag slaan op het moment dat je voortdurend naar hetzelfde hotel, of hotelketen, terugkeert. Door tijdens elke reis trouw te blijven aan een bepaald hotel kun je namelijk de managers wat beter leren kennen waardoor reserveringen een stuk voordeliger uit kunnen vallen. Op het moment dat je bij de boeking van een hotelkamer vermeldt dat je al eerder in het hotel hebt verbleven, kan dit je overigens ook vaak al een leuke korting opleveren. De meeste hotels en hotelketen willen namelijk niets liever dan dat bestaande klanten steeds weer terugkeren en om die reden willen zij je meestal wel een zekere korting aanbieden, of op zijn minst je een kamer verhuren die is opgewaardeerd.

Het boeken van een compleet arrangement

Er valt verder geld te bespare op vakantie als je besluit om diverse onderdelen van je reis te bundelen in één arrangement. Via websites zoals Expedia kun je goedkope vliegtickets, een hotelreservering en een huurauto in een arrangement boeken. Door dit te doen, kun je soms wel honderden euro’s voordeliger uit zijn. Bovendien kun je je spaargeld ook nog verhogen door deel te nemen aan een loyaliteitsprogramma. Je zult elke keer een beloning ontvangen als je via de betreffende website een reis of vakantie boekt.

Op de meeste grote reiswebsites kun je vandaag de dag wel een dergelijk loyaliteitsprogramma vinden. Het enige dat je hoeft te doen om het voordeel op te strijken, is je registreren en een persoonlijk account aanmaken. Vervolgens kun je genieten van kortingen bij bepaalde hotelketens, op huurauto’s en vaak ook bij eventuele partnerbedrijven. Op deze manier kun je dus sparen voor kortingen op een verblijf door te reizen.

Boek een alternatief voor een hotel of een motel

Naast diverse hotels en motels zijn er op de meeste vakantiebestemmingen vaak eveneens een heleboel andere accommodatie te boeken. Denk maar eens aan de volgende mogelijkheden:

  • een goedkoop hostel: in de loop van de tijd zijn de meeste hostels sterk verbeterd, en wordt er aanzienlijk meer comfort geboden dan in het verleden. Op die manier zijn hostels tegenwoordig dan ook een geducht concurrent geworden van veel low hotels. Voordat je een hostel gaat boeken doe je er echter nog steeds verstandig om informatie in te winnen met betrekking tot klantbeoordelingen aanwezige voorzieningen en het huidige aanbod aan kamers.
  • op een camping kun je tegenwoordig ook onvergetelijke ervaringen hebben. De meeste campings zijn immers gewoon uitgerust met douches, zwembaden, speelplaatsen voor de kinderen en vaak nog een heleboel andere voorzieningen voor slechts een fractie van de kosten van een hotel.
  • een ingericht vakantiehuis kan je niet alleen veel meer comfort bieden, maar is doorgaans ook voordeliger geprijsd, dan een hotelkamer. Zeker als je van plan bent voor een langere periode, of met een grotere groep, op vakantie te gaan. Deze goedkope oplossing zal je eveneens helpen bij het besparen van verblijfskosten tijdens een vakantie omdat je hier ook in staat bent om eigen maaltijden te bereiden en je dus minder kosten hoeft te maken, bijvoorbeeld door te gaan dineren in een hotel.
  • een camper huren kan je behoorlijk wat kosten besparen als je een korte roadtrip gaat maken. Zolang je niet al te vaak hoeft te tanken, dan is dit zeker een voordelige optie als je op de verblijfskosten van een vakantie wilt besparen.
  • indien je wat avontuurlijker in bent gesteld, is een zogenaamde huizenruil wellicht een ideale manier om te besparen op de verblijfskosten tijdens je vakantie. Deze manier van verblijven is bovendien steeds populairder geworden doordat er alsmaar meer websites actief worden waar je online naar locaties kunt zoeken. Nadat je je in hebt geschreven, kun je besluiten om met een ander van huis te wisselen voor de duur van je vakantie.

Neem deel aan beloningsprogramma’s

Een overgrote meerderheid van de hotels, in het bijzonder hotelketens, heeft gratis beloningsprogramma’s waar je je voor kunt inschrijven. Met deze programma’s kun je punten verzamelen door middel van het boeken van een hotelkamer, of het winkelen bij één van de partnerbedrijven van het betreffende hotel. Op het moment dat je genoeg punten hebt gespaard, dan kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op een gratis verblijf. Vaak zul je bij een beloningsprogramma voor elke euro die je uit hebt gegeven een bepaald aantal spaarpunten ontvangen. Om aanspraak te kunnen maken op een bepaalde vergoeding zul je vervolgens een vooraf vastgesteld aantal punten weer in dienen te leveren.

Kredietkaart met een speciaal beloningsprogramma

In bepaalde gevallen kun je aardig wat voordeel binnenslepen door een kredietkaart te gebruiken die gekoppeld is aan een beloningsprogramma van een bepaald hotel, of een hotelketen. Op het ogenblik dat je aankopen doet met deze kredietkaart, dan ontvang je spaarpunten waarmee je een gratis verblijf in het hotel bijeen kunt sparen. In de regel ontvang je zelfs dubbele spaarpunten als je de kredietkaart gebruikt in een aangesloten hotel. Doordat promoties van het beloningsprogramma constant zullen veranderen, kun je altijd nieuwe voordeeltjes meepikken. Op de websites van de beloningsprogramma’s zijn bovendien de nieuwste actie te vinden.

Indien je door middel van een kredietkaart en een beloningsprogramma wilt gaan sparen voor een gratis verblijf in een hotel, dan moet je je wel bedenken dat het verdienen van punten voor soms forse kredietkaartschulden en hoge rentekosten met zich mee kan brengen. Je hebt in die gevallen dan ook absoluut geen voordeel van het beloningsprogramma omdat het voordeel van het gratis verblijf weg zal vallen tegen de gemaakte leenkosten. Als je een ​kredietkaart samen met een beloningsprogramma wilt gaan gebruiken, dan dien je dit altijd op een verantwoorde manier te doen. Indien je dit immers niet doet, dan kun je zelfs het averechtse effect bewerkstelligen.

Informeer wat allemaal bij een boeking is inbegrepen

De factor faciliteiten binnen een hotel zal van grote invloed zijn op je reisbudget. Denk onder andere maar eens aan:

  • een gratis ontbijt waarmee je geld kunt besparen op deze maaltijd.
  • een zwembad,
  • een gamekamer,
  • een fitnesscentrum,
  • een shuttledienst.

Dit soort faciliteiten bieden je een bepaald tijd immers gratis entertainment of laten je besparen op kosten zoals voeding- en vervoer. Een shuttledienst zal er onder andere voor zorgen dat je minder snel een taxi of het openbaar vervoer neemt en dus geld in je zak kunt houden. Sommige hotels bieden hun gasten zelfs gratis hapjes en drankjes aan in de aanwezige bar, maar ook korting in een wellness of een restaurant dat in het hotel is gevestigd. Veel mensen echter zullen dit soort gratis extraatjes onderschatten en vergeten dat ze hiermee hun reisbudget echter positief kunnen beïnvloeden.

Informeer wat allemaal niet bij een boeking is inbegrepen

In een heleboel gevallen zul je op vakantie te maken krijgen met zogenaamde verborgen kosten en kosten die je moet betalen voordat je je reis kunt boeken. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er extra kosten in rekening zullen worden gebracht voor drankjes, en zelfs flessen water, die in de hotelkamer aanwezig zijn. De kosten die in rekening zullen worden gebracht als je deze producten gebruikt, kunnen echter aardig hoog oplopen en je dan ook een onaangename verrassing bezorgen als je weer uitcheckt bij het hotel.

Veel hotels zullen overigens ook parkeerkosten rekenen als je je auto op de aanwezige parkeerplaats hebt gezet. Ook deze kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot tientallen euro’s per dag als je een hotel hebt geboekt in het centrum van een grote stad. Hotels kunnen gasten daarnaast de kosten in rekening brengen voor het gebruik van de telefoon, het internet, en zelfs de kluis die aanwezig is in de hotelkamer.

Houd aanbiedingen en voordeelbonnen in de gaten

Je kunt geld besparen tijdens de boeking van een hotel op een speciale website waar kortingen worden gegeven door aangesloten bedrijven. Maar als je creatief te werk gaat zal het je eveneens lukken om nog meer kortingen binnen te halen. Voordat je op vakantie gaat, dien je dan wel een online op zoek te gaan naar voordeelbonnen die geldig zijn op je vakantiebestemming. Vaak zijn er namelijk verschillende aanbiedingen en kortingen te vinden voor de locatie waar je wilt verblijven. Daarnaast kun je je aanmelden bij geldbesparende websites, zoals Groupon, en bij de websites van de plaats waar je op vakantie gaat. Als je regelmatig websites checkt die zogenaamde dagaanbiedingen doorsturen, dan kun je vaak tegen bodemprijzen een hotel- of een ressortarrangement boeken.

Verder kun je een gratis bezoekersgids aanvragen bij de stad of de toeristeninformatie waarmee je geld kunt besparen tijdens je vakantie. Dit soort gidsen bevat namelijk in de regel ook voordeelbonnen of online promotiecodes voor belangrijke toeristische attracties, restaurants en zelfs het verblijf in een bepaalde plaats. Als je onderweg merkt dat vergeten bent om naar aanbiedingen te zoeken, dan zijn er gelukkig nog een aantal andere mogelijkheden om een goede ​​deal te vinden, bijvoorbeeld in bezoekerscentra en op andere toeristische locaties zoals benzinestations, restaurants en winkels in de buurt van grote autowegen, kunnen eveneens voordeelbonnen voor verblijven in hotels en hostels verspreiden. Kortingsbonnen zijn bovendien vaak te vinden op vliegvelden, op bus- of treinstations, bij autoverhuurbedrijven en toeristische attracties zelf.

Gebruik de kortingen je hebt verzameld

Studenten aan een hogeschool of universiteit kunnen vaak geld besparen elke keer als ze tickets voor een cinema kopen, een museum bezoeken en dineren in een restaurant. Behalve studentenkaarten kun je ook met andere lidmaatschapskaarten geld besparen, en wellicht heb je momenteel al recht op een aantal kortingen. Studenten, docenten, hulpverleners, militairen en ambtenaren kunnen in de regel bepaalde kortingen krijgen op het moment dat ze gaan winkelen, dineren of in ene hotel verblijven. Je kunt zelfs een hotel bellen, of op hun websites zoeken, om extra informatie te vinden over eventuele kortingen die verbonden zijn aan het werk bij een bepaalde organisatie of aan bepaalde lidmaatschappen.

Boek uw hotelkamer door direct met het hotel te bellen

Nadat je erachter bent gekomen welk hotel en welke reisdata het meest gunstig voor je begroting uitpakken, kun je telefonische contact opnemen met het betreffende hotel om direct een kamer te reserveren. In een heleboel gevallen kun je namelijk een betere deal krijgen of een kamer te upgraden als je belt en spreken met een hotel werknemer.

Op het moment dat je telefonisch contact zoekt met een hotel dan kun je tevens te weten komen welke factoren mogelijk van invloed zijn op je verblijf, zoals een verbouwing of een congres dat wordt gehouden tijdens je verblijf. Voordat je het hotel belt om te informeren naar de prijs en beschikbaarheid van een kamer, check je bij voorkeur eerst deze gegevens online. Wellicht dat je daar tegen een lager tarief de gewenste kamer kunt boeken door bijvoorbeeld een promotiecode te gebruiken bij de reservering.

Wees bedacht op entertainmentarrangementen

In bepaalde gevallen kun je reizen boeken naar een hotel en daar een zogenaamd entertainmentarrangement bij boeken. Vaak echter zal een dergelijk arrangement geen echte besparing zijn en kun je juist geld besparen door het hotel en de overige activiteiten apart te betalen. Veel hotels bieden onder andere golfarrangementen, gratis kaartjes voor lokale attracties, wellness en romantische arrangementen aan, maar al dergelijke pakketten zijn in de regel niet besparend te noemen. Door eerst prijzen van de hotels en toeristische attracties te checken kun je al snel beoordelen of het zin heeft om alles bij ineen te boeken voordat je een daadwerkelijk voor een arrangement kiest.

Conclusie

Het lijkt misschien een heleboel gedoe, maar het op voorhand goed plannen van je reis kan werkelijk vruchten afwerpen op de lange termijn. Door flexibel te zijn met betrekking tot de plaats en de reisdata kun je veel geld besparen op de verblijfskosten. Wanneer je onderzoek doet naar de voorzieningen, vergoedingen, en de locatie van de hotels die je in overweging neemt, kun je eenvoudiger binnen je vakantiebudget blijven en op zoek gaan naar voordeelbonnen en andere kortingen. Met de nodige handigheid kun je niet alleen van een aantal onverwachte, maar ook erg lonende, besparingen profiteren tijdens je vakantie.

Door voor je vertrek naar je vakantiebestemming enige actie te ondernemen, kun je niet alleen kortingen krijgen, maar ook op een andere manier je vakantie beleven. Soms kom je er zelfs achter dat je, dankzij de poging om te besparen op de hotelkosten, ook op andere interessante manier kunt verblijven op een vakantiebestemming. Het kan zelfs gebeuren dat een kleine investering van tijd en moeite je een heleboel extra’s oplevert, zoals een upgrade van je hotelkamer of lagere verblijfskosten. Uiteraard is niet altijd succes verzekerd, maar niet geschoten is altijd mis. Dis waar wacht je nog op!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20