Je huis of appartement verhuren op Airbnb?

 

Normaal gesproken zouden de meeste mensen het niet in hun hoofd halen om voor een overnachting in één kamer even veel te betalen als voor een overnachting in twee kamers. Toch zijn er duizenden mensen die dat elke keer weer doen als ze op vakantie gaan. Je moet dan namelijk niet alleen voor de vakantieaccommodatie betalen, maar ook de huur of de hypotheek voor je woning omdat deze tijdens je afwezigheid gewoon door blijft lopen. In deze situatie betaal je dus eigenlijk voor een ruimte waar je tijdelijk niet in verblijft. Dit is dan ook een ware aanslag voor je budget en buitengewoon zonde van de prima bruikbare ruimte die ongebruikt achterblijft.

Van verlies naar winst, het kan echt

Young Couple Moving Into New Apartment Pixelated Illustration. Minimalistic 8-bit Style Bright Color Illustration OF Resettlement Process.Het meest vervelende van de situatie, zoals die hierboven is geschetst, is dat er een schitterende oplossing binnen handbereik ligt. Het is zelfs zo dat je van de genoemde verliespost een winstgevend project kunt maken tijdens je afwezigheid. Daarnaast kun je met de leegstaande ruimte ook weer andere reizigers helpen bij hun verkenning van je eigen woonplaats. De ene dienst is dan ook de andere waard. Door je eigen woning beschikbaar te stellen als je tijdelijk weg bent, kun je soms aardig wat geld binnenharken. Je kunt bijvoorbeeld je woning verhuren als je op reis bent op de website Airbnb. Bovendien kun je op deze website ook op zoek gaan naar een interessant vakantieadres voor een vakantie met een minder groot budget.

Het aanmaken van een Airbnb account

Om gebruik te kunnen maken van het aanbod van Airbnb is het noodzakelijk om eerst een persoonlijk account aan te maken op de website. Dit kun je snel, veilig en simpel doen door de gevraagde persoonlijke gegevens in te voeren. Zodra je profiel is geactiveerd, zul je toegang hebben tot alle beschikbare woningen die door leden van Airbnb aan worden geboden.

Om je te helpen met het opzetten van een betrouwbaar profiel hebben we enkele nuttige tips en adviezen voor je op een rijtje gezet.

 • Vul je persoonlijk profiel zo gedetailleerd mogelijk in. Iemand die zijn, of haar, woning beschikbaar stelt voor gasten zal uiteraard op zijn, of haar, hoede zijn bij de acceptatie van een gast die geen uitgebreid profiel aan heeft gemaakt. Dit geldt echter ook omgekeerd: gasten zullen ook extra voorzichtig zijn als de gasheer of gastvrouw een summier profiel heeft geplaatst op de website van Airbnb. Om die reden is het absoluut aan te bevelen om minimaal die gegevens en informatie in te voeren die een vreemdeling een goed algemeen beeld van je kan vormen. Pas dan zal iemand zich immers op zijn gemak en welkom voelen (of iemand met een gerust hart welkom durven heten). Airbnb zal ieder lid zelfs vragen stellen over zaken zoals:
  • de meest favoriete reisbestemmingen,
  • het levensmotto van iemand,

Bij een uitgebreid en compleet profiel kan natuurlijk een duidelijke foto van jezelf niet ontbreken. Samen met de persoonlijke informatie zal deze foto immers gasten als het ware je visitekaartje overhandigen. Er kan zo een redelijk beeld van je worden geschetst. Als aanvulling op deze gegevens kun je nog wat persoonlijke informatie toevoegen, zoals een koppeling naar je social media account of je mobiele nummer (zonder dit openbaar te maken), om zo je identiteit te kunnen bevestigen.

 • Activeer je persoonlijke account om op zoek te kunnen gaan naar een leuk onderkomen tijdens een vakantie, of je eigen woning beschikbaar te stellen aan andere leden. In beide gevallen zal Airbnb je op een praktische manier door heel het proces leiden en je adviseren over een heleboel nuttige zaken waar je vrijwel zeker mee te maken gaat krijgen.

Antwoorden op een aantal veelvoorkomende algemene vragen

Niet iedereen die zich aan heeft gemald bij Airbnb weet direct al hoe in deze wereld alles in zijn werk gaat. Je kunt dan ook met een heleboel vragen zitten waar je eerst een duidelijk antwoord op wilt hebben voordat je daadwerkelijk verder wilt gaan. Denk maar eens aan de volgende vragen:

Hoeveel moet per nacht rekenen?

Het rekenwerk kan achterwege blijven omdat Airbnb dit voor je zal doen. Je krijgt dan ook een voorstel van een nachttarief dat gebaseerd is op:

 • het aantal aanwezige kamers,
 • te gebruiken voorzieningen,
 • de locatie,
 • het toeristische seizoen,
 • de prijzen van de andere accommodaties in de nabijheid,
 • het aantal effectieve boekingen dat is gedaan.

In een heleboel gevallen kun je veel meer vragen dan je aanvankelijk zou denken. Uiteindelijk kun je zelf de prijs bepalen die wordt weergegeven en deze op elk gewenst ogenblik aanpassen of wijzigen gedurende een bepaalde periode, zoals een weekend of een midweek.

Wat moet je doen als je alleen maar bepaalde data wilt vermelden?

Bij Airbnb kun je je woning verhuren zo vaak en wanneer je dat zelf wilt. Het is zelfs mogelijk om dit slechts eenmalig. De gewenste data kun je namelijk gemakkelijk ingeven in de aanwezige kalender. Deze kalender kun je bovendien volledig naar eigen wens beheren en eventueel een bepaalde periode blokkeren of open te stellen.

Paris, France

Beschrijving van de ruimte en de aanwezige voorzieningen

Op het ogenblik dat je je woning aanmeldt dan is het verstandig om de beschikbare ruimte zo duidelijk mogelijk te omschrijven en zo potentiële gasten te helpen bij hun beeldvorming van hun vakantieverblijf. Je dient dus zo gedetailleerd mogelijk de aanwezige sfeer te beschrijven en voorzieningen in de buurt nauwkeurig vernoemen. Hierbij kun je denken aan uitgaans- en eetgelegenheden bij je in de buurt, maar ook markten en andere toeristische trekpleisters.

De omschrijving van de ruimte die gehuurd kan worden, dien je eveneens tot in detail te omschrijven om mogelijke gasten de juiste keuze te laten maken. Iemand die ’s ochtends graag in de zon gaat ontbijten, zal dan ook niet snel reageren op een woning waar de tuin pas aan het einde van de dag zonnig wordt. In de beschrijving zul je alles van belangrijk is voor de gasten moeten noemen. Alleen zo kun je potentiële gasten immers verleiden om voor jouw woning te kiezen.

De nauwkeurigheid is dan ook de meest belangrijke sleutel tot succes. Onwaarheden over bepaalde zaken in of rondom het huis zullen namelijk meestal leiden tot minder goede beoordelingen. Deze beoordelingen vormen echter een voorname spil in de wereld van Airbnb en kunnen je aanbod dan ook maken of breken en bepalen of je nog meer boekingen zult krijgen. Kortom: om goede beoordelingen van gasten te krijgen dien je eerlijk en open te zijn. Het is dan ook goed om echte minpunten eveneens te vernoemen zodat gasten weten wat ze kunnen verwachten. Onaangename verrassingen zijn immers dingen waardoor gasten minder sterren toe zullen kennen tijdens hun beoordelingen. Maar de positieve eigenschappen van het verblijf zullen daarentegen de sterren om je oren laten vliegen en nieuwe gasten voor je in de rij laten staan.

Breng eventuele minpunten op een tactische manier

Een heleboel mensen zullen zich vaak zorgen maken over allerlei onbenullige zaken in hun woning of buurt. Soms zijn er zoveel minpunten op te sommen dat er eigenlijk geen beginnen aan lijkt te zijn. Toch is het vaak minder erg dan je zelf denkt, mits je niet op de plaatselijke vuilstort woont, zal er altijd wel een potentiële gast zijn die juist in jou woning wil verblijven, zelfs als deze gemiddeld van opzet is. Op het ogenblik dat de beschrijving, die je hebt geplaatst, goed overeenkomt met de werkelijke situatie, dan zal een gast minder snel teleur worden gesteld met de aanwezige ruimte.

Er zijn echter wel een aantal zaken dat potentiële gasten af kunnen schrikken en die je dus aan dient te pakken en zeker moet vernoemen:

 • Geluidsoverlast in de buurt: dit moet je uiteraard vermelden, samen met de bron van de overlast, zoals een levendig uitgaansleven. Verder dien je compenserende zaken te benoemen zoals de ligging op loopafstand van een winkelcentrum, het treinstation of een uitgaanscentrum.
 • De buurt is juist vrij saai: ook hierover moet je open en eerlijk over zijn. Om gasten tegemoet te komen, kun je echter wel de aanwezige vervoersmogelijkheden, vertrektijden en de afstanden to belangrijke plaatsen vermelden om je gasten een goed beeld te geven van de situatie. Doe je dit namelijk net dan zullen gasten geïrriteerd zijn. Een rustige woonwijk biedt echter ook een aantal voordelen, zeker als er een goede verbinding aanwezig is tot allerlei voorzieningen.
 • De beschikbare ruimte is beperkt: moet worden vermeld, maar wel in een interessante beschrijving. Zo kun je bijvoorbeeld de nadruk leggen op de gezellige sfeer en de intimiteit van de ruimte. Wellicht bevindt zich de ruimte wel in een bruisende wijk en valt het gebrek aan leefruimte hierbij direct in het niet.
 • De beschikbare ruimte is oud: dient te worden genoemd, maar wel op een positieve manier, door bijvoorbeeld te spreken van een charmante, historische, retro, of gezellige ruimte. Je kunt potentiële gasten vertellen over je oudere woning zonder dat dit minder aantrekkelijk gaat klinken.
 • Aanwezige huisdieren: moeten zonder twijfel altijd worden vermeld vanwege mogelijke allergieën of ongemakken van potentiële gasten. Je kunt dit echter ook weer op een positieve manier brengen. De dieren zijn immers leuk, schattig en vast ook enorm aandoenlijk voor dierenliefhebbers.

Biedt gasten een aantal extra’s

Door een aantal kleine extraatjes toe te voegen zul je je gast het gevoel geven dat hij, of zij, van harte welkom is in je woning. Door deze geringe investering te doen zul je met je woning doorgaans meer geld kunnen verdienen dan je waarschijnlijk voor ogen had. Door onderstaande extra’s aan te bieden, kun je je gasten extra in de watten leggen en hun verblijf net wat aangenamer maken. Denk maar eens aan standaard dingen zoals:

 • een goede internetverbinding,
 • een waterkoker,
 • de mogelijkheid om koffie en thee te zetten,
 • voldoende suiker en koffieroom,
 • voldoende schoon keuken- en badtextiel, zoals handdoeken

Indien je je gasten echt wat meer wilt bieden dan een standaard verblijf in je woning, dan zorg je verder nog voor bijvoorbeeld:

 • Toiletartikelen, zoals shampoo, conditioner, zeep, tandpasta en bodymilk,
 • Basisproducten voor het ontbijt, zoals verse yoghurt, vruchtensap, muesli(repen), zoet en hartig broodbeleg, broodjes en/of brood,
 • Plaatselijke lekkernijen,
 • Biologische theevarianten,
 • Warme chocolademelk,
 • Trendy koffiesmaken.

Verder zullen gasten het absoluut weten te waarderen als je een lijst klaarlegt met daarop je persoonlijke suggesties om uit eten te gaan, een drankje te doen of iets te ondernemen in de buurt. De genoemde zaken kun je eventueel duidelijk aangeven op een aanwezige plattegrond. Door een aantal, of zelfs al deze, extra’s aan je gasten aan te bieden, kun je je absoluut onderscheiden van de gemiddelde accommodatie die wordt aangeboden. Het zal je woning dan ook veel aantrekkelijker maken om te boeken en op die manier dus geld in het laatje te brengen. Deze extra’s zullen er namelijk voor zorgen dat je meer verdient met de beschikbare ruimte die je te huur aanbiedt.

Overzicht van attracties en activiteiten in de buurt

Elegant grey batroom in appartement or hotelDe ruimte die je via Airbnb wilt verhuren, kan wellicht wat alledaags aandoen in je eigen ogen, maar wanneer je een lijst maakt van alle attracties en activiteiten in de buurt, zal dit vaak als minder belangrijk worden ervaren door je gasten. Als je ook in staat bent om een lijst te maken met wandel en/of openbaar vervoertijden om de trekpleisters te bereiken, dan zal het beeld van de beschikbare ruimte al snel in positieve zin veranderen bij je gasten omdat ze verblijven op een prima uitvalsbasis voor allerlei activiteiten en uitstapjes. Gasten willen over het algemeen graag meer weten over aanwezige:

 • Parken,
 • Wandelroutes,
 • Populaire buurten of gebieden,
 • Stadscentra,
 • Winkelcentra,
 • Markten,
 • Openbare vervoersmogelijkheden en opstapplaatsen,
 • Supermarkten,
 • Cafés en restaurants,
 • Toeristische trekpleisters,

Plaats mooie en aansprekende foto’s van de beschikbare ruimte

Als je een vermelding plaats op Airbnb dan is misschien wel het meest belangrijke onderdeel de foto’s van de ruimte die je wilt verhuren. Aan dit belangrijke punt moet je dan ook ruimschoots aandacht besteden om zo de presentatie van de beschikbare ruimte zo goed mogelijk neer te zetten. Je foto’s worden nog beter als je de volgende tips en adviezen opvolgt:

 • Maak de ruimte eerst goed schoon voordat je de foto’s neemt. Uiteraard moet je ook alle rommel verwijderen voordat je met je camera aan de slag gaat. Verder is het belangrijk dat je persoonlijke zaken, zoals familiefoto’s, weghaalt en dat het bed waarin de gasten zullen slapen schoon en kreukvrij is opgemaakt.
 • Maak foto’s bij een natuurlijk licht (bij voorkeur op een zonnige dag met alle gordijnen open). Zo zal de ruimte er namelijk veel vriendelijker en warmer uit gaan zien.
 • Maak zeker een opname van de volledige ruimte die beschikbaar is. Dit doe je door zo ver mogelijk in een hoek van een kamer, of in de deurpost, te gaan staan. Bij voorkeur maak je dan een foto vanaf een verhoging, zoals een trapje op krukje, voor een duidelijk overzichtsfoto van de ruimte. Door een landschap- of panorama-instelling te gebruiken op je camera kun je het beeld breder maken en kun je de meest aantrekkelijke aspecten van de ruimte in beeld brengen, zoals een groot raam of een fraai balkon.
 • Door foto’s van de straat en buurt toe te voegen kun je proberen het beeld compleet te maken wat potentiële gasten van hun verblijf zullen vormen. Foto’s zeggen vaak immers meer dan woorden.

De aanpak van een minder mooie ruimte

Indien je een ruimte, die je echt niet mooi vindt, niet weg kunt laten, dan fotografeer je deze op een zo positief mogelijk manier. Laat deze ruimte zeker niet achterwege in je beschrijving of je fotoreeks. Gasten zullen dat absoluut niet waarderen en hen zelfs boos kunnen maken als ze deze uiteindelijk toch te zien krijgen. Meestal betekent dit automatisch dat je beoordeling zwaar te lijden zal hebben onder deze leugen. Om bijvoorbeeld een sombere badkamer er wat beter uit te laten zien, kun je een vaas met bloemen, wat gekleurde kaarsjes of een levendige douchegordijn plaatsen om het geheel toch mooi op de foto te kunnen zetten. Een aantrekkelijke foto maken, is vaak minder lastig dan je zult verwachten.

Bij elke gemaakte foto dien je verder een aansprekende tekst te voegen waarin je de ruimte kort op een positieve manier beschrijft. Een kleine ruimte kun je, in plaats van klein, ook gezellig of sfeervol noemen, terwijl je een oudere ruimte kunt aanprijzen als vintage, retro of rustiek. Op die manier ben je toch eerlijk, maar voorkomt dat de ruimte negatief neer wordt gezet.

De rol van gastheer of –vrouw vervullen

Wanneer je alles goed in orde hebt gemaakt, je profiel op Airbnb is geplaatst en van mooie teksten en foto’s is voorzien, dan ben je waarschijnlijk klaar om gasten te gaan ontvangen. Met onderstaande tips en adviezen is de kans op succes echter nog groter.

Houd het aantal boekingen en je agenda op orde

Het aantal acceptaties zal gebaseerd zijn op hoe vaak je boekingen accepteert. Je dient er dan ook voor te zorgen dat je agenda precies laat zien op welke momenten je ruimte daadwerkelijk beschikbaar is. Zo kun je ook het aantal beschikbare ​​boekingen in een bepaalde periode aangeven op je profiel, bijvoorbeeld in een schaal van 0 tot 100 procent. Dit kan echter bepaalde gasten afschrikken, zeker als het aantal gasten af lijkt te nemen door een agenda die je niet op orde hebt. Maar ook als je niet binnen 24 uur op een reserveringsverzoek reageert, zullen gasten mogelijk wegblijven.

Reageer correct op berichten

Door regelmatig de berichten te checken die je ontvangt via Airbnb, kun je ook snel en adequaat reageren. Niet alleen doe je daar potentiële gasten een plezier mee, maar ook kun je daar punten mee scoren in de beoordeling die worden gegeven aan gastheren en -vrouwen. Iemand die snel een duidelijk antwoord geeft op een vraag die door een mogelijke gast is gesteld zal namelijk meer waardering weg kunnen dragen dan wanneer er pas na dagen een vaag, of zelfs helemaal geen, antwoord komt.

In een conversatie met gasten is het verder van belang dat de gastheer of –vrouw altijd het laatste woord heeft, zelfs als er al een hele reeks berichten heen en weer zijn gestuurd. Het laatste bericht hoeft doorgaans niet erg uitgebreid zijn: een net bedankje is doorgaans voldoende. Airbnb zal dit namelijk anders zien als geen antwoord op het laatste bericht en je score dus naar beneden bijstellen.

Check de beoordelingen van gasten

Vandaag de dag maakt Airbnb gebruik van een nieuw beoordelingssysteem, zodat gasten en gastheren of –vrouwen de beoordeling van de ander gedurende 14 dagen na de publicatie niet te zien krijgen. Dit is echter wel mogelijk als er een beoordeling achter is gelaten. Een beoordeling plaatsen wordt door de meeste mensen erg gewaardeerd en dit doen zal bovendien van hoffelijkheid getuigen. Je gasten een beoordeling geven laat immers zien dat je je verantwoordelijkheid als gastheer of als gastvrouw serieus neemt.

Je mag echter niet vergeten dat potentiële gasten alle berichten die je hebt geplaatst kunnen zien. Maar ook de berichten die anderen over jou hebben geschreven zullen voor hen zichtbaar zijn. Om die reden is het altijd zaak om je beoordelingen met respect te schrijven en van zoveel mogelijk details en onderbouwingen te voorzien. Potentiële gasten zullen zich aan de hand van deze berichten namelijk een beter beeld van jou als gastheer of –vrouw kunnen vormen.

Een vervangend contactpersoon aanstellen voor noodgevallen

Voor je gasten is het van groot belang dat er altijd iemand kan worden bereikt, ook als je zelf niet aanwezig bent. Dit is zeker van groot belang als er sprake is van een noodgeval of ernstig probleem. Je moet om die reden altijd een persoon achter de hand hebben, die kan fungeren als vervangend contactpersoon. Naast je eigen gegevens dien je dus ook de contactgegevens van je vervanger altijd achter te laten bij je gasten. Er kunnen zich immers altijd grotere en minder grote problemen voordoen als je even niet in de buurt bent, maar waar je gasten wel contact over willen hebben. Denk maar eens aan niet optimaal werkende verwarmingsketel en storing op de internetverbinding. In de meeste gevallen zal er tijdens je afwezigheid waarschijnlijk niets gebeuren, maar de mogelijkheid is er altijd. Een onbereikbare gastheer is, zeker in ernstige situatie, een ware nachtmerrie van een Airbnb-gast. Het gevolg voor de gastheer- of –vrouw zijn doorgaans dan ook minder positieve, of zelfs ronduit negatieve, beoordelingen die aardig wat nieuwe gasten af kunnen schrikken.

Conclusie

Als je op vakantie of op reis gaat, dan kun je doorgaans je huis gewoon achterlaten. De kosten die je doorgaans moet maken voor het kunnen bewonen van het pad, zoals de betaling van de hypotheekaflossingen en de huur, zullen dan ook gewoon door blijven lopen. Om deze kosten wat te drukken, kun je echter ook gebruikmaken van gasten die in je woning willen verblijven en die zich aan hebben gemeld via Airbnb.

Door een persoonlijk account met een gedetailleerde lijst met heldere foto’s en goede doordachte beschrijvingen te maken, kun je namelijk gemakkelijk mensen verleiden om tegen betaling in (een deel van) je woning te trekken. Indien je zelfs nog wat simpele extraatjes verzorgd voor de gasten, dan maak je hun verblijf zelfs tot een bijzondere gebeurtenis. Uiteraard zul je niet alleen dan positieve beoordelingen krijgen, maar zeker ook als je je serieus opstelt als gastheer of –vrouw, bijvoorbeeld door altijd je profiel up to date te houden, snel te reageren op berichten en de gegevens van een contactpersoon achter te laten voordat je weggaat.

Door je op Airbnb als gastheer of –vrouw te manifesteren als meer dan gemiddeld, zul je een groot deel van je eigen reis terug kunnen verdienen. Er zullen zich immers gasten bij je melden die graag voor een verblijf in je woning willen betalen. Op die manier kun je waarschijnlijk nog meer genieten van je eigen vakantie. Je weet immers dat je niet alleen maar geld uit hoeft te geven, maar ook dat er geld op je bankrekening zal worden gestort door tevreden gasten. De geringe investering die je hebt gedaan, om een uitgebreid persoonlijke profiel aan te maken bij Airbnb, zal zich dan ook in korte tijd terug kunnen verdienen. En dit alles terwijl je lekker geniet op je eigen trip. Wat wil je nog meer?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20