Tijdelijke reisverzekering afsluiten 2019

 

Op reis vinden de meeste mensen één van de leukste dingen om te doen, zeker als ze lekker kunnen ontspannen en even alle zorgen achter zich kunnen laten. Toch zal helaas niet elke reis of vakantie even voorspoedig verlopen en kun je dus te maken krijgen met grote- of kleine tegenslagen waar je best wel wat hulp of ondersteuning bij kun gebruiken. Gelukkig kun je je verzekeren tegen allerlei vervelende gebeurtenissen en situaties tijdens een reis of vakantie, namelijk door een reisverzekering af te sluiten.

Een tijdelijke- of permanente reisverzekering?

Er zijn mensen die slechts één keer per jaar een reis of vakantie kunnen, of willen, boeken, terwijl anderen van tijd tot tijd hun koffers pakken om zich op de meest uiteenlopende locaties vakantie te vieren. Niet iedereen heeft dus een vergelijkbare reisverzekering nodig. Wanneer je namelijk meerdere keren per jaar besluit om zonder zorgen op reis te gaan, dan is het niet alleen een hoop gedoe om steeds weer opnieuw een reisverzekering af te sluiten. Bovendien loop je in dat geval al snel het gevaar dat je vergeet om je goed te verzekeren voordat je spontaan vertrekt naar een vakantiebestemming (of gewoon dat weekendje weg). Om je een heleboel moeite te besparen, doe je er in een dergelijke situatie dan ook verstandig aan om te kiezen voor een permanente reisverzekering. Al je uitstapje, zowel lang als kort, zullen dan zorgeloos verlopen omdat je weet dat je naar wens verzekerd zult zijn.

Een tijdelijke reisverzekering is daarentegen meer geschikt voor mensen die slechts één of twee keer per jaar naar een vakantielocatie vertrekken en eveneens goed verzekerd willen zijn. Wanneer je de premie van een tijdelijke reisverzekering zou berekenen op jaarbasis, dan zou je tot de conclusie komen dat deze aanzienlijk duurder uitvalt dan een permanente variant. Maar daar staat tegenover dat je niet heel het jaar op reis gaat, en deze tijdelijke verzekering dus ook maar een beperkte periode nodig zult hebben. Je hoeft dan dus minder euro’s uit te geven op momenten dat je wel van plan bent om vakantie te gaan vieren. Uiteraard zul je er wel altijd rekening mee dienen te houden dat je een degelijke reisverzekering afsluit voordat je vertrekt. Een tijdelijke reisverzekering zal immers alleen de periode dekken dat je daadwerkelijk een vakantie of een reis hebt geboekt.

Een gunstige tijdelijke reisverzekering vinden

Indien je elk jaar maar één of twee keer je woning vaarwel zegt om vakantie te gaan vieren, dan is het aan te bevelen om vooraf op zoek te gaan naar een gunstige tijdelijke reisverzekering. Je kunt echter verschillende wegen bewandelen om bij de meest gunstige aanbieding uit te komen. Hieronder hebben we alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken.

 • Bezoek het kantoor van een aanbieder van reisverzekeringen: dit kan je eigen bank, verzekeraar of tussenpersoon zijn, maar uiteraard ook een vestiging van een maatschappij waar je nog geen klant bent. Er zijn zelfs reisorganisatie die hun klanten een (tijdelijke) reisverzekering aanbieden. Je kunt in dit geval persoonlijk een tijdelijke reisverzekering afsluiten en de dekking direct aanpassen aan je persoonlijke situatie en specifieke wensen.
 • Bezoek de website van een aanbieder van reisverzekering: steeds meer aanbieders van reisverzekeringen hebben vandaag de dag een prachtige website ter beschikking waar klanten, en potentiële klanten, niet alleen direct een reisverzekering kan afsluiten, maar vaak ook eerst een simulatie uit kunnen voeren of een offerte aan kunnen vragen. De aanvraag voor de verzekering zal dan vooral via de digitale weg verlopen zodat je dikwijls niet eens de deur voor uit hoeft te gaan.
 • Bezoek een vergelijkingswebsite die verzekeringen vergelijkt van meerdere verzekeraars: door de gevraagde gegevens over je reis, je persoonlijke situatie en je voorkeuren in te voeren in de daarvoor bestemde velden, kun je al binnen een paar minuten te weten komen welke tijdelijke reisverzekering voor je individuele situatie bij je past. Er wordt je immers een lijst met de meest geschikte resultaten getoond waar je zelf uit kunt kiezen. In de regel hoef je bovendien alleen maar op een speciale button te klikken om een officiële offerte van het resultaat aan te vragen of zelfs om de aanvraag voor de tijdelijke reisverzekering van je keuze definitief in te dienen bij de verzekeraar. Ook in dit geval zal de aanvraag voor een belangrijk deel digitaal verlopen.

Wat valt er onder de dekking van een tijdelijke reisverzekering?

Zowel de permanente- als de tijdelijke reisverzekering kent over het algemeen een zekere basisdekking die door de verzekerde naar wens met één of meerdere aanvullende dekkingen uit kan worden gebreid. Dit wil overigens niet zeggen dat elke verzekeraar een gelijke basis reisverzekering aan zal bieden: de basis dekking kunnen dan ook van aanbieder tot aanbieder sterk uiteenlopen. Dus ook als je tijdelijk slechts een basis reisverzekering af wilt sluiten, is het aan te bevelen om eerst een aantal producten van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken zodat je de meest passende deal af kunt sluiten.

Wanneer je een zakelijke reis wilt gaan maken, en daar een tijdelijke reisverzekering voor af wilt sluiten, dan kun je vaak niet blindelings uitgaan van het feit dat elke verzekeraar je de juiste dekking kan bieden. Er zijn namelijk een heleboel verzekeraars die de zakelijke reizen uit zullen sluiten van de basisreisverzekering. In dat geval dien je dan ook voor een andere formule te kiezen of op zoek te gaan naar een verzekeraar die wel zakelijke trips verzekert binnen een tijdelijke basis reisverzekering.

Verder zullen de meeste tijdelijke reisverzekeringen de volgende zaken wel dekken (zeker als je voor privédoeleinden een dergelijke verzekering aangaat):

 • Bagage: wordt het meest vaak door een reisverzekering gedekt. De dekking betreft dan in de meeste gevallen vrijwel elke gebeurtenis. In tegenstelling tot bij een permanente reisverzekering zal niet elke tijdelijke reisverzekering een eigen risico hanteren van een vooraf bepaald bedrag of de bagage te verzekeren tegen premier-risque wanneer de verzekerde daar een vast maximumbedrag voor betaalt. In vrijwel alle voorwaarden van reisverzekeringen (dus zowel permanente als tijdelijk) zal op zijn genomen dat diefstal van de bagage enkele zal worden vergoed op het moment dat er gesproken kan worden van een normale voorzichtigheid die in acht is genomen door de verzekerde.
 • Extra kosten: soms zal een verzekerde extra kosten moet maken als hij, of zij, op reis is, bijvoorbeeld ingeval van ziekte, een ongeval of zelfs een overlijden van de verzekerde zelf, een reisgenoot of een familielid. Denk onder andere maar eens aan eventuele extra verblijfkosten (als een verzekerde door ziekte niet naar huis terug kan reizen), maar ook aan extra reiskosten (wanneer er als gevolg van ziekte van een familielid een reis eerder af moet worden afgebroken en er een duurdere vlucht geboekt dient te worden) of als er een helikopterredding plaats heeft gevonden om een verzekerde in veiligheid te brengen.
 • Medische kosten: een heleboel mensen die een reisverzekering aangaan zullen zich extra in willen dekken tegen eventuele medische kosten als aanvulling op verzekeringen die zij al hebben lopen, zoals een zorgverzekering. Vaak zal een eigen zorgverzekering namelijk in het buitenland slechts een beperkte dekking bieden en kan de aanvulling je een heleboel onnodige kosten en kopzorgen besparen. Door medische kosten als aanvulling te kiezen op je reisverzekering zul je kosten gedekt krijgen die voortvloeien een medische behandeling of andere medische zorg tijdens je vakantie in het buitenland. Voor sommige behandelingen zal er in het buitenland een veelvoud van de tarieven in ons land worden gehanteerd wardoor je met extreem hoge kosten te maken zou kunnen krijgen als je je niet voldoende hebt verzekerd.
 • Wintersport of de beoefening van bijzondere sporten: op wintersport gaan of een sport gaan beoefenen waar de nodige risico’s aan kleven, zoals bergbeklimmen, abseilen, raften en diepzeeduiken, zal bij een aantal verzekeraars uit zijn gesloten van dekking. Dit wil dus zeggen dat de eventuele schade die er ontstaat tijdens het beoefenen van een dergelijke uitgesloten sport je niet op dekking van je reisverzekering hoeft te rekenen. Dit is alleen mogelijk als de verzekerde een aanvullende dekking kiest zoals wintersport of de beoefening van bijzondere sporten.
 • Geld: onder de aanvullende dekking van de bagage zal geld in de regel uit zijn gesloten bij veel verzekeraars. In het verladen was geld echter een belangrijke dekking, en wordt nu nog wel altijd aangeboden, maar sinds de invoering van de betaalkaart en de afschaffing van cheques, is het belang van deze aanvullende dekking aanzienlijk kleiner geworden. Over het algemeen zullen reizigers namelijk veel minder contant geld meenemen als ze op vakantie gaan. Daarbij komt verder dat Traveler cheques al standaard verzekerd zijn bij de aankoop. Aan de dekking voor geld zal echter wel vaak een maximum bedrag zijn verbonden als je deze aanvulling kiest bij een reisverzekering.
 • Automobilistenhulp: deze aanvullende dekking op een reisverzekering zal niet alleen dekking bieden voor personenauto’s, maar eveneens voor motoren, kampeerwagens en scooters. Deze aanvulling zal onder andere dekking bieden in de vorm van het uitbetalen van het arbeidsloon indien er een reparatie langs de weg plaats heeft gevonden, er onderdelen toegezonden dienen te worden om een reparatie mogelijk te maken en de huurkosten van een gelijkwaardig vervoermiddel, op het moment dat de verzekerde niet verder kan rijden vanwege een pechgeval. Uiteraard zullen de kosten voor de onderdelen die vervangen worden niet door deze aanvullende dekking worden vergoed.
 • Ongevallen: de aanvullende dekking ongevallen zal voorzien in de uitbetaling van een eenmalige uitkering aan de verzekerde, of diens nabestaanden, in het geval van overlijden of een blijvende invaliditeit.
 • Rechtsbijstand: de aanvullende dekking rechtsbijstand zal de kosten vergoeden die de verzekerde dient te maken om juridisch advies in te winnen of een vergoeding te krijgen voor juridische bijstand die door de verzekerde is verkregen. Deze dekking is doorgaans een nuttige aanvulling op een reeds bestaande rechtsbijstandverzekering. De meeste rechtsbijstandverzekeringen zullen immers alleen binnen landen die binnen de Europese Unie vallen dekking bieden.

Alarmcentrales zijn het directe aanspreekpunt bij een reisverzekering

Op het moment dat je een (tijdelijke- of permanente) reisverzekering af hebt gesloten, dan kun je onderweg en op de plaats van bestemming 24 uur per dag, en 7 dagen in de week, een beroep doen op de alarmcentrale waarbij de verzekeraar aan is gesloten. De medewerkers van deze alarmcentrale zullen de verzekerde hulp kunnen bieden bij de meest uiteenlopende problemen, zoals het vinden van een arts of het dichtst bijzijnde ziekenhuis, het organiseren van de reis naar huis op het moment dat er sprake is van een onverwachts afgebroken reis of het vinden van een garage indien de verzekerde te maken heeft met panne. Doorgaans zullen de medewerkers van de alarmcentrale de verzekerde gewoon in het Nederlands te woord kunnen staan en vaak zelfs als tolk optreden om hulpverleners duidelijk te maken met welk probleem hij, of zij, te maken heeft.

Afsluiten van een tijdelijke reisverzekering

Wanneer je weet waar je naartoe gaat, wat de vertrekdatum is en wanneer je weer thuis zult komen, dan kun je op zoek gaan naar de meest gunstige tijdelijke reisverzekering. Vandaag de dag kun je bij het boeken van steeds meer reizen en/of accommodaties een tijdelijke reisverzekering afsluiten. Op het eerste gezicht lijkt dit vaak reuze handig maar in de praktijk betekent dit helaas niet altijd dat je hiermee ook de beste deal zult sluiten. Om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaald, of te maken krijgt met minder gunstige verzekeringsvoorwaarden, doe je er dan oom goed aan om meerdere tijdelijke reisverzekeringen (van diverse aanbieders) eens nauwkeurig te bestuderen. Zeker als je één of meerdere aanvullende dekkingen af wilt sluiten naast de basis reisverzekering, dan kunnen de premies, en de dekkingen, bij de verschillende verzekeraars behoorlijk verschillen.

Door bij meerdere verzekeraars offertes aan te vragen kun je de premies van meerdere reisverzekeringen met elkaar vergelijken. Je moet je echter wel goed beseffen dat de verzekeringsvoorwaarden wel per reisverzekering erg kunnen verschillen en daardoor wellicht wat minder gunstig uit kunnen vallen. Het aanvragen van offertes kun je op verschillende manieren doen, namelijk:

 • persoonlijk een bezoek brengen aan een verzekeraar of tussenpersoon,
 • telefonisch een offerte aanvragen bij de klantenservice van een verzekeraar,
 • online een offerte aanvragen op de website van de verzekeraar,
 • een vergelijkingswebsite gebruiken en meerdere offertes van diverse verzekeraars tegelijk aanvragen door een simulatie uit te voeren.

Door te kiezen voor een online aanvraag van een offerte, of door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite, zul je over het algemeen veel minder tijd en moeite kwijt zijn en veel sneller de gewenste reisverzekering af kunnen sluiten. Vaak zit er namelijk bij een online offerte een speciale link waarmee je direct een aanvraag kunt indienen voorde gewenste reisverzekering.

Vergeten om een tijdelijke reisverzekering af te sluiten

Indien je onderweg, of zelfs op je vakantiebestemming, er achter komt dat je vergeten bent om een tijdelijke reisverzekering af te sluiten voor vertrek, dan wil dit niet zeggen dat je helemaal geen ondersteuning of dekking meer kunt krijgen. In dat geval is het echter wel zaak dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een verzekeraar die dit soort verzekeringen aanbiedt. In de meeste gevallen kun je telefonisch alsnog een tijdelijke reisverzekering afsluiten (die dus direct in zal gaan). Uiteraard zullen schadegevallen die al eerder tijdens je reis zijn ontstaan in de regel niet gedekt zijn.

Conclusie

Het afsluiten van een tijdelijke reisverzekering is in de meeste gevallen kinderspel en hoeft niet onnodig veel tijd of geld te kosten. Toch kan over een dergelijke verzekering worden gezegd dat deze je een heleboel zorgen en ellende uit handen kan nemen als je op reis bent. Om die reden is het dan ook verstandig om, zelfs als je maar een weekendje weggaat, bijvoorbeeld voor een stedentrip, altijd eerst een tijdelijke reisverzekering te regelen. Indien je meerdere keren per jaar een reisverzekering nodig hebt, of verwacht te hebben, dan is het echter misschien voordeliger om voor een permanente reisverzekering te kiezen.

In beide gevallen kun je ervoor kiezen om alleen een basis reisverzekering aan te gaan, of om één of meerdere aanvullende dekkingen erbij te kiezen. Uiteraard zal deze keuze afhangen van de soort reis die je gaat maken en welke dekkingen je prioriteit hebben. De ideale reisverzekering zal om die reden dan ook niet alleen van persoon tot persoon kunnen verschillen, maar zelfs van reis tot reis sterk uiteen kunnen lopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20