Pechverhelping

Pechverhelping is een (aanvulling)  op je verzekering van een auto die je bijstaat op momenten dat je autopech of technische problemen ondervindt met je voertuig. Pechverhelping zorgt in dit soort situaties dat er direct hulp zal worden geboden, dit kan zowel in binnen- als buitenland. Zo kan de pechverhelping bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je auto weg wordt gesleept, of ter plekke wordt gerepareerd. Tevens zal de pechverhelping ervoor zorgen dat je, eventueel samen met je passagiers, op de plaats van bestemming komt.

Pechverhelping sluit dan ook vaak af als je:

 • reis of op vakantie naar het buitenland gaat,
 • veel met de auto onderweg bent, bijvoorbeeld voor je werk,
 • je zelf niet in staat bent panne te verhelpen.
Schermafbeelding 2016-06-03 om 15.11.29

Vandaag de dag kun je kiezen uit tijdelijke- en doorlopende pechverhelping. Doorlopende pechverhelping is vooral interessant wanneer je meerdere keren per jaar de grens over gaat of in het binnenland veel met de auto reist. De tijdelijke- en doorlopende pechverhelping op zich vertonen verder geen verschillen. Alleen zullen de kosten voor een tijdelijke pechverhelping relatief wat duurder zijn dan de doorlopende variant. Je kunt pechverhelping afsluiten bij een reisbijstandsverzekering, maar eveneens bij een autoverzekering. Je weet dan zeker dat je overal in België, maar eveneens in een vreemd land, direct wordt geholpen als je met panne langs de weg staat.

Bekijk ook: Pechverhelping voor een motor?

Aanbieders van pechverhelping

Online aanvragen (tip)

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Bij Allianz Assistance kunt u 24u/24 en 7/7 rekenen op snelle, professionele hulp bij pech met uw auto of motor.Meer informatie

Europ Assistance

Biedt haar klanten jaarlijkse autobijstand om hen op die manier te laten genieten van de beste bescherming van al hun verplaatsingen. Een groot voordeel is dat elke klant een formule kan kiezen die past bij zijn, of haar, voorkeuren:

 • bijstand in België,
 • bijstand in België inclusief een vervangende auto,
 • bijstand in België en omringende landen (Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg) inclusief een mobiliteitsoplossing en een vervangende auto.

Voordelen van Europ Assistance:

 • in heel België kun je rekenen op pechverhelping en/of een sleepdienst binnen 45 minuten na een melding,
 • er zal tussenkomst plaatsvinden bij een ongeval, panne, lekke band, diefstal of vandalisme,
 • er zal bijstand worden verleend aan de passagiers indien er sprake is van immobilisatie van de auto.
 • Een defecte auto die niet ter plekke hersteld kan worden, zal naar elke gewenste garage in België worden gesleept.

Europ Assistence kan haar klanten zo goed van dienst zijn dankzij het enorme aantal partners dat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar staan. Bovendien kan het bedrijf al ruim een halve eeuw putten uit een brede kennis en ruime ervaring op het gebied van pechverhelping en het verlenen van bijstand. De medewerkers van Europ Assistance zullen altijd op zoek gaan naar een gepersonaliseerde oplossing zodat klanten altijd centraal zullen staan. Om van alle voordelen van Europ Assistence te kunnen genieten, hoef je je alleen maar te registreren en je lidmaatschap te betalen om binnen 24 uur al optimaal beschermd te zijn.

Depannage-direct

Depannage-direct is een nieuwe speler in de wereld van pechverhelping in België. Dankzij een breed netwerk van hulpverleners en pechverhelpingsdiensten van Allianz Global Assistance (een verzekeraar van wereldformaat) is het bedrijf in staat om een snelle en voordelige pechbijstand te garanderen aan hun klanten. Het bedrijf is van mening dat pechverhelping anders kan, zonder dat er onnodige kosten betaald hoeven worden. Tevens biedt Depannage-direct transparante producten en gunstige voorwaarden. Klanten kunnen kiezen uit een drietal pakketten afhankelijk van hun behoeften:

 • Basispakket: pechverhelping in België, exclusief vervangende auto,
 • Compleet pakket in België: pechverhelping in België, inclusief een vervangende auto,
 • Compleet pakket in België en Europa: pechverhelping in België, inclusief een vervangende auto.

Door alle onnodige kosten te vermijden kan Depannage-direct  de kosten erg laag houden. De monteurs en de pechverhelpingswagens staan dan niet te wachten tot een klant panne krijgt. Deze worden pas uitgestuurd als er een hulpvraag binnen is gekomen. Depannage-direct  kan echter rekenen op de hulp van een groot aantal betrouwbare partners in heel het land, en zelfs in Europa, waardoor de kosten beperkt kunnen blijven. Bovendien maakt het bedrijf zo min mogelijk gebruik van tussenpersonen omdat klanten online pechverhelpingsdiensten en bijstand af kunnen  sluiten. Dat is niet alleen snel, maak zeker ook heel makkelijk en vooral erg goedkoop. Als klant hoef je bij Depannage-direct  dan ook geen onnodige dossierkosten te betalen en zal het bedrijf er zorg voor dragen dat betalingen veilig af worden gehandeld.

Touring Wegenhulp

Dankzij 200 speciaal opgeleide wegenwachters is Touring Wegenhulp in staat om een snelle pechbijstand (binnen een uur weer op weg) te garanderen aan hun klanten. Klanten kunnen kiezen uit een drietal pakketten afhankelijk van hun behoeften:

 • Belgium Go: pechverhelping in België, optioneel een vervangende auto, sleepdienst en hulp bij bandenproblemen,
 • Belgium Plus: pechverhelping in België, inclusief een vervangende auto, bijstand bij een ongeval, sleepdienst en hulp bij bandenproblemen
 • Global: pechverhelping en reisbijstand in België en Europa: pechverhelping, bijstand bij een ongeval, sleepdienst en hulp bij bandenproblemen in België en de rest van Europa.

Op het moment dat een klant de hulp inroept van Touring Wegenhulp, dan zal er direct een deskundige wegenwachter op pad gestuurd worden. De tijd die je moet wachten tot deze expert op het gebeid van pechverhelping bij je auto is gearriveerd, zal nooit erg lang zijn omdat er overal in ons land, maar ook in de rest van Europa, wegenwachters zijn gestationeerd op een heleboel strategische punten. Ze vertrekken dus niet altijd vanaf een vaste locatie waardoor ze zich veel sneller bij een klant kunnen melden en diens voertuig ter plekke repareren of dit afslepen naar een garage, of andere locatie, naar keuze.

VAB-pechbijstand

Bij VAB kun je niet alleen terecht voor professionele pechverhelping, maar ook voor een aantal aanvullende diensten en verzekeringen. Als klant kun je kiezen uit één van de drie formules die zodat de hulpverlening op maat aan kan worden geboden en deze dus optimaal aan kan sluiten op je persoonlijke wensen en behoeften.

VAB-pechverhelping biedt elke klant een pakket op maat:

 • Pechverhelping: 24 uur per dag bescherming tegen autopech in de Benelux.
 • Bijstandspakket: 24 uur per dag pechverhelping voor je auto in heel Europa en personenbijstand over heel de wereld.
 • Multipakket: pechverhelping in heel Europa en wereldwijde personenbijstand samen met een volledige annulerings- en bagageverzekering.

Klanten van VAB-pechbijstand kunnen bovendien een aantal extra diensten kiezen, zoals:

 • een vervangende auto als het defect niet direct kan worden gerepareerd,
 • een voordeeltarief voor een bijkomend voertuig binnen hetzelfde gezin,
 • versleping van je auto naar een gewenste locatie of garage,
 • bagageverzekering: verzekering van waardevolle inhoud van je bagage,
 • langer verblijf in het buitenland,
 • uitbreiding van de annuleringsverzekering

Corona direct

Bij Corona direct kun je rekenen op hulp als er sprake is van technische en/of elektrische panne. Hierbij maakt het geen verschil of je zelf een foutje hebt gemaakt waardoor deze panne is ontstaan en evenmin van de leeftijd van de auto. Zelfs als je langs de weg komt te staan met een lekke band of een lege tank zal Corona direct hulpdiensten naar je toe sturen om je weer zo snel mogelijk op weg te helpen.

De pechbijstand van Corona direct heeft een aantal interessante voordelen:

 • gegarandeerde snelle pechverhelping door een technicus die binnen een uur ter plaatse zal zijn. Indien nodig zal een defecte auto weg worden gesleept. Indien je wagen niet hersteld, maar weggetakeld moet worden, dan zal er binnen 2 uur een vervangende auto voor je geregeld zijn.
 • Bijstand voor alle vormen van pech, dus eveneens als je een lekke band rijdt, je wagen vast hebt gereden of je wagen stilvalt als gevolg van een lege tank.
 • De betaling van een beperkte premie, maar tevens een onbeperkte pechverhelping. Dit wil dus zeggen dat je altijd zullen helpen als je met panne langs de weg staat, hoe vaak je ook een beroep doet op de pechverhelping.
 • Je krijgt altijd een vervangwagen waardoor je altijd mobiel zult blijven, ongeacht wat er zich voor zal doen.
 • Je ontvangt altijd hulp, ongeacht de leeftijd van je auto. Tegen een geringe meerprijs zijn ook de oudere wagens gedekt tegen alle mogelijke kosten die bij pechverhelping in rekening gebracht kunnen worden, zoals sleepkosten en arbeidsuren van de technici die de reparaties uitvoeren en nog een heleboel andere kosten.

Touring mobilis

Deze applicatie biedt de gebruiker een heleboel handige functies, zoals

 • Gedetailleerde real-time verkeersinformatie in heel België, maar ook in Nederland en Luxemburg, die je naar wens in hun stellen aan de hand van filters of favoriete locaties.
 • Een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dashboard heb je alle benodigde informatie snel bij de hand of kun je deze aanpassen,
 • Een kaart die enorm gebruiksvriendelijk is onder andere dankzij de mogelijkheid om routes te personaliseren en eventuele alternatieve routes bij vertragingen, files of wegwerkzaamheden.
 • Optimale verkeersinformatie updates, onder andere dankzij de meldingen van gebruikers van deze app.
 • Overschakeling op een lager batterijverbruik als de netwerkverbinding niet optimaal is.
 • Met de functie Time TO GO kun je altijd op tijd op een locatie arriveren. Je geeft gewoon het vertrekadres, de bestemming en de gewenste aankomsttijd in en de app zal je een teken geven als het tijd is om te vertrekken. Aan de hand van de actuele verkeerssituatie en de geschiedenis van de laatste 3 jaar wordt dit tijdstip bepaald. Het is zelfs mogelijk om afspraken uit je agenda te importeren in deze app om altijd op tijd te kunnen komen.
 • Onthoud mijn parkeerplaats zal je helpen als je de parkeerlocatie van je auto snel vergeet. Je hoeft hiervoor alleen maar een foto van de locatie te nemen en de app doet de rest.
 • Touring Mobilis zal niet onnodig je batterij leegtrekken als de app op de achtergrond blijft draaien.

Doorlopende of tijdelijke pechverhelping?

Pechverhelping kun je zowel tijdelijk als doorlopend afsluiten. De service zal in beide gevallen bovendien gelijk zijn. Het verschil in deze twee varianten is dan ook alleen te vinden in de kosten die in rekening gebracht worden. De tijdelijke pechverhelping is net een beetje duurder dan een doorlopende pechverhelping (uiteraard berekend over een gelijke periode).

Door een vorm van pechverhelping af te sluiten weet je zeker dat je altijd kunt rekenen op professionele en snelle hulp. Wanneer je kiest voor een pechverhelping in Europa dan is deze service zelfs over onze landsgrenzen voor je beschikbaar. Ook als je een ongeval krijgt, zal de verzekeraar je waar nodig van dienst zijn. Het enige dat je hoeft te doen is naar de servicedesk bellen van de verzekeraar om in contact te komen met een vriendelijke en deskundige medewerker. Bij de meeste pechverhelpingsdiensten zul je dan een Nederlandstalige medewerker te spreken krijgen en je klachten uit kunnen leggen.

De medewerkers van pechverhelping zullen dan zo snel mogelijk voor je aan de slag gaan. Wanneer verder rijden met je auto niet vertrouwd is, dan zal er bijvoorbeeld worden gezorgd voor een reparatie ter plekke. Indien je slechts een klein mankement aan je voertuig hebt, zul je echter het adres krijgen van een degelijke garage in de buurt. Een auto die volledig defect is, zal echter worden vervangen zodat je je reis alsnog voort kunt zetten. Je eigen zal bovendien naar een garage in eigen land worden gebracht.

Wanneer moet je pechverhelping aanvragen?

Bij een aantal BA-autoverzekeringen zit standaard al bijstand als je een ongeval hebt gehad. Dat wil zeggen dat je altijd kunt rekenen op directe hulp kunt wanneer je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval. Hierbij maakt het niet uit of je zelf schuld had aan het ongeval, of dat de andere partij de veroorzaker was.

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Bij Allianz Assistance kunt u 24u/24 en 7/7 rekenen op snelle, professionele hulp bij pech met uw auto of motor.Meer informatie

De pechverhelping zal bovendien jou en je passagiers zo snel mogelijk weer op weg helpen, op het ogenblik dat je door autopech niet meer verder kunt rijden. Zo kan er onder andere worden gezorgd voor:

 • de komst van een takelwagen om je auto weg te slepen,
 • een vervangende auto als je eigen wagen niet direct gerepareerd kan worden,
 • een hotel als je niet verder kunt reizen.

Bij voorkeur vraag je pechverhelping aan voordat je op reis gaat, of voordat je met je auto vaak op de weg zit. Pech, en dus ook die met een auto, komt altijd onverwacht en vooral ook erg ongelegen. Je weet dan ook nooit wanneer je de hulp van deze verzekering in zult moeten roepen. Om elk risico en ongemak uit te sluiten doe je er echter goed aan om tijdig de aanvraag voor pechverhelping de deur uit te doen.

Wanneer komt de pechverhelping tussen?

Niet alle pechverhelping hanteert dezelfde voorwaarden en tarieven. Een verzekeraar zal in de meeste gevallen echter hulp aanbieden als je auto te maken krijgt met:

 • een mechanisch defect,
 • een elektronisch defect,
 • elektrisch defect
 • hydraulisch defect.

In de regel geldt de hulpverlening niet als de defecten het gevolg zijn van een verkeersongeval.

Wel kun je de pechverhelping inroepen als je auto:

 • voor de deur van je woning staat en deze niet meer wil starten,
 • een lekke band heeft,
 • een defect heeft aan het koelingssysteem;
 • een defect heeft aan het anti-diefstalsysteem,
 • een defect heeft aan het alarmsysteem,
 • niet meer gestart kan worden omdat je de startcode bent vergeten,
 • zonder brandstof is komen te staan,
 • niet meer geopend kan worden omdat je de sleutels vergeten bent, verloren hebt of gestolen zijn.

Er zal in dit soort situaties altijd een monteur van de pechverhelping naar je toe komen om het euvel te verhelpen of om je op een andere manier van dienst te zijn, bijvoorbeeld door je wagen weg te slepen naar een garage of veilige parkeerplaats.

Wat doet de pechbijstand precies voor mijn wagen?

Op het moment dat je met autopech langs de kant van de weg staat, bel je op de eerste plaats naar het bijstandsnummer van je verzekeraar. Dat is een telefoonnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is. Het bijstandsnummer van de verzekeraar, waar je de pechverhelping af hebt gesloten, is terug te vinden op je groene kaart.

Dit telefoonnummer dien je meteen te bellen als je vast hebt gesteld dat er sprake is van autopech. Indien je op eigen houtje kosten gaat maken om je auto te laten repareren, of weg te laten slepen, dan heeft de verzekeraar het recht om verdere bijstand aan je te weigeren. Met andere woorden: je dient altijd eerst het bijstandsnummer te bellen en in overleg met de medewerker verdere stappen te ondernemen. De hulp kan bestaan uit:

 • Het ter plekke laten komen van:
  • een monteur,
  • een sleepdienst,
  • vervoer voor de bestuurder en eventuele passagiers naar bijvoorbeeld een garage,
  • vergoeding van de kosten om de auto in bewaring te nemen.

Deze diensten worden niet alleen in België, maar ook in het buitenland verleend. Bovendien kun je in het buitenland ook nog rekenen op het terugbrengen van je auto naar eigen land en het verzenden van onderdelen die nodig zijn voor de reparatie van je auto.

 • Herstelwerkzaamheden aan je auto worden ter plaatse uitgevoerd, maar als dat niet kan dan zal je wagen naar de dichtstbijzijnde garage worden gebracht.
 • Wanneer je een probleem hebt met je sleutel of een slot dan kan de pechverhelping:

Uiteraard zullen de omstandigheden in dit soort gevallen bepalend zijn welke hulp er exact geboden zal worden door de pechverhelping.

Wat doet de pechverhelping precies de inzittenden?

Op het ogenblik dat een reparatie aan je auto langer gaat duren dan een vooraf vastgestelde tijd in binnen- of buitenland, kan een pechverhelping één van de volgende services bieden aan de inzittenden van het voertuig bieden:

 • vervoer terug naar huis,
 • vervoer naar de plaats van bestemming,
 • vergoeding van gemaakte hotelkosten,
 • vervanging van de auto voor een beperkt aantal dagen.

Verder zal de pechverhelping vaak eveneens been aantal bijkomende services regelen en betalen, zoals:

 • een vervoersmethode aanbieden om je gerepareerde auto weer op te halen,
 • het vervoeren van de aanwezige bagage in de defecte auto,
 • het vervoer van aanwezige huisdieren in de defecte auto.

Wanneer je met je auto op weg gaat, is het wel een prettig idee dat de pechverhelping je niet aan je lot over zal laten aan de kant van de weg. Maar ook dat er zorg wordt gedragen voor de bagage en eventuele huisdieren die je mee hebt genomen op je reis.

Ben ik al niet verzekerd door een andere verzekering?

In sommige gevallen hoef je je niet meer extra te verzekeren om gebruikte kunnen maken van pechverhelping. Zo zijn er onder andere een aantal automerken dat, al bij de aankoop van een nieuw voertuig, gratis bijstand verlenen bij autopech, een ongeval of in het geval van diefstal. Een dergelijke vorm van pechverhelping kan voor één jaar, maar ook voor meerdere jaren, geldig zijn. Een voorwaarde die echter meestal wel wordt gesteld is dat je je auto moet laten onderhouden bij een merkgarage.

Een aantal automerken biedt haar klanten zelfs de mogelijkheid om de pechverhelping te verlengen. Op het moment dat je besluit om dit ook daadwerkelijk te doen, dan moet je rekening houden met het feit dat een dergelijke vorm van pechbijstand in de regel beperkter zal zijn in vergelijking tot de services zoals je die aanvankelijk aangeboden kreeg.

Verder zal de pechverhelping van een automerk inhoudelijk niet veel verschillen van een de services van een traditionele verzekeraar. Dit wil echter niet zeggen dat je niet op verschillen hoeft te letten, omdat een goede vergelijking vaak verhelderend kan werken. De algemene voorwaarden van verschillende pechverhelpingsdiensten zullen immers op cruciale punten toch van elkaar kunnen verschillen. Bij een automerk kun je in het geval van autopech bijvoorbeeld een vervangende wagen krijgen voor de duur van hooguit 4 dagen als je je in het buitenland bevindt, maar een traditionele verzekeraar deze termijn uit heeft gebreid tot wel 10 dagen.

Welke dekking kies in voor pechverhelping?

De dekking van de pechverhelping is een belangrijke factor bij de bepaling van de uiteindelijke kostprijs van deze (aanvullende) verzekering. Indien je bijvoorbeeld kiest voor pechverhelping die zich beperkt tot onze landsgrenzen dan zul je minder hoeven te betalen dan wanneer je een dekking wilt in heel Europa.

Op het moment dat je dus veel in het buitenland verblijft, kan een Europese dekking voor pechverhelping dus optimaal zijn, en de extra kosten zeker waard zijn. Maar als je alleen maar veel kilometers maakt, of gewoon geen zin hebt in gedoe bij pech onderweg, dan heb je doorgaans voldoende aan een binnenlandse dekking. Zodra je, bijvoorbeeld voor een vakantie of zakenreis toch de grens over moet steken met de auto, dan is het (tijdelijk) aanvragen van pechverhelping in het buitenland uiteraard nog altijd mogelijk. Deze tijdelijke pechhulpverlening in het buitenland zal relatief gezien wat duurder uitvallen dan een doorlopende variant (berekend over een vergelijkbare periode), maar verleent wel dezelfde service en zal stoppen zodra dat voor jou wenselijk is.

Pechbijstand Europa

Wanneer je met de auto naar ander Europees land gaat, dan is pechbijstand Europa zeker een aanrader. Zo hoef je je namelijk niet druk te maken over zaken als het kunnen bereiken van de plaats van bestemming bij panne, repatriëring van de auto bij autopech, het vervoer van bagage en nog een heleboel andere onaangename verrassing die pech langs de weg met zich mee kan brengen.

Pechbijstand Europa is een vorm van pechbijstand die je slechts een beperkt deel van het jaar nodig hebt. Om die reden kun je bij een heleboel aanbieders een tijdelijk pechbijstand Europa afsluiten om bijvoorbeeld tijdens een vakantie verzekerd te zijn voor pechbijstand in het buitenland. Voordat je pechbijstand af gaat sluiten moet je echter goed nadenken over de frequentie dat je een ander Europees land verblijft. Dit kan alleen in de zomervakantie zijn, maar ook zo nu en dan een weekendje in één van onze omringende landen of voor een wintersportvakantie. Dit alles os bepalend voor het kiezen van de meest voordelige formule en aanbieder. De meeste mensen zullen echter kiezen voor de doorlopende pechbijstand Europa zodat ze altijd met een veilig gevoel over het continent kunnen reizen met hun eigen auto.

Pechbijstand Europa gebruik je waarschijnlijk niet heel het jaar door en daarom kun je bij diverse verzekeraars vandaag de daag eveneens een tijdelijk pechbijstand Europa afsluiten. Je betaalt en profiteert dan alleen van de pechbijstand Europa in een vooraf vastgestelde periode. De rest van het jaar betaal je verder geen premie voor deze dienst. Desondanks kun je ook met tijdelijke pechbijstand Europa genieten van dezelfde voordelen als de mensen die een doorlopend contract hebben getekend.

Op het ogenblik dat je ergens in een land binnen Europa gebruik wilt maken van de pechbijstand, dan kun je een rechtstreeks noodnummer bellen. Dit nummers staat altijd vermeld op je verzekeringspas of –papieren. Aan de medewerker van de pechbijstand doe je vervolgens je verhaal gewoon in het Nederland en volgt de instructies op die je worden gegeven. De medewerker van de pechbijstand zal je tevens vertellen wat er verder gaat gebeuren en wat de pechbijstand voor je kan doen.

Pechbijstand in Europa kan onder andere betekenen dat:

 • je auto gerepareerd wordt in een garage en een geschikt bedrijf gezocht moet worden in de buurt,
 • de medewerker van de pechbijstand zal de garagist in kennis stellen van je komst en de autoproblemen doorspreken. Zo hoef je zelf niet in een vreemde taal het probleem uit te leggen,
 • als een auto niet meer verder kan of mag rijden dan zal de pechbijstand een takelwagen en eventueel zorgen voor repatriëring van je auto naar België.
 • Voor jou en je passagiers zal eveneens vervoer naar huis, of de reisbestemming, worden geregeld, bijvoorbeeld in de vorm van een vervangende auto dat je tijdelijk mag lenen of het inhuren van een taxi.
 • Het is soms zelfs mogelijk dat extra kosten bijvoorbeeld voor een verblijf in een hotel gedekt is door de pechbijstand.

Hoe vind ik de voordeligste pechverhelping?

Een voordelige verzekering voor pechverhelping vinden, kun je eigenlijk maar op één manier doen, namelijk door de producten en mogelijkheden van verschillende aanbieders onderling te vergelijken. Je kunt dit doen, als je tenminste geen gebrek aan tijd hebt, door een aantal verzekeraars persoonlijk te benaderen en de mogelijkheden door te spreken.

Daarnaast kun je tegenwoordig ook handig gebruikmaken van het internet als je een voordelige pechverhelping wilt vinden. Veel aanbieders van deze verzekering bieden hun klanten namelijk de mogelijkheid om online een simulatie uit te voeren en/of een offerte aan te vragen. Op deze manier heb je binnen een paar minuten alle benodigde informatie in handen en kun je verschillende producten gaan vergelijken. Dit bespaart je al een heleboel tijd.

Maar het vinden van de voordeligste pechverhelping kan nog sneller. Je kunt immers ook naar speciale vergelijkingswebsites gaan die alles al voor je uit hebben gezocht. Door op deze websites je wensen en voorkeuren in te geven, soms samen met een aantal persoonlijke gegevens, kun je al binnen luttele seconden de meest voordelige verzekering voor pechverhelping op je beeldscherm laten verschijnen. In de regel heb je dan zelfs de mogelijkheid om de pechverhelping direct online te regelen.

Hoe betrouwbaar is de aanbieder van pechverhelping?

Op het internet zijn een heleboel organisaties, instellingen en bedrijven actief die van alles en nog wat aanbieden. Al deze partijen beweren bovendien dat ze het beste met je voorhebben en je de meest gunstige aanbieding kunnen doen. Helaas is dit niet altijd de waarheid en zijn de gelikte reclames niet wat er in werkelijkheid geboden zal worden. Ook voor het afsluiten van een verzekering voor pechverhelping dien je dan ook goed na te gaan of je in zee gaat met een betrouwbare verzekeraar.

Je kunt dit op een heel simpele manier doen: gewoon door de naam van de betreffende aanbieder van pechverhelping in te voeren in een online zoekmachine. Je zult dan al snel reviews en klantbeoordelingen tegenkomen die niet alleen de mooie en goede kanten van een aanbieder of product laten zien, maar ook de donkere randjes durven te belichten. Op die manier krijg je dus een veel objectiever beeld dan wanneer je blindelings afgaat op de verkooppraatjes van de verzekeraar zelf.

Pechhulp zonder vast abonnement

Veel mensen lijken regelmatig te maken te krijgen met autopech, terwijl anderen hier vrijwel nooit iets van merken. Hoe vaak je daadwerkelijk te maken krijgt met autopech is dan ook nooit te voorspellen. Toch hebben veel bestuurders van een auto een abonnement of een verzekering afgesloten voor pechhulp. Dit wil echter niet zeggen dat dit ook de mensen zijn die dier vaak gebruik van maken.

Wanneer je dat zonde vindt van het geld dat je voor een dergelijk abonnement moet betalen, dan kun je ook kiezen voor een pechverhelping zonder abonnement of verzekering. Je kunt dan, net zoals bij de traditionele pechverhelping rekenen op de bijstand en ondersteuning van deskundige medewerkers, maar zit je niet vast aan allerlei betalingsverplichtingen. Die enkele keer dat je toevallig wel autopech krijgt, betaal je achteraf voor de geleverde services. Natuurlijk wordt je vooraf altijd verteld wat de uiteindelijke kosten zullen zijn.

Ook bij pechverhelping zonder abonnement kun je hulp inroepen als bijvoorbeeld:

 • je op een afgelegen weggetje stil komt te staan,
 • je auto niet wil starten voor je eigen deur,
 • je band lek is en vervangen moet worden,
 • je tank tot op de bodem leeg is,
 • je motor oververhit is geraakt,
 • je accu volkomen leeg is,
 • je de verkeerde brandstof hebt getankt,
 • op je dashboard een lampje aangeeft dat je dient te stoppen.

Kosten van pechverhelping

De kosten voor pechverhelping zijn in de meeste gevallen niet goed te berekenen, en dus ook lastig met elkaar te vergelijken. De prijzen van dit soort verzekeringen zijn immers afhankelijk van een groot aantal uiteenlopende factoren. Denk hierbij onder andere maar eens aan:

 • het dekkingsgebied van de pechverhelping (alleen in het binnenland of in heel Europa),
 • de aard van de pechverhelping (doorlopend of tijdelijk),
 • de aanbieder van de pechverhelping (elke partij heeft eigen voorwaarden en tarieven),
 • Wel of geen vast abonnement/verzekering voor pechverhelping (zonder abonnement betaal je alleen voor de verleende diensten en ben je dus niet verbonden aan vaste kosten).

Voordat je de kosten kunt gaan berekenen, moet je dus eigenlijk eerst goed weten wat je van pechverhelping verwacht en wat je voorkeuren zijn. Je kunt dus zelf voor een belangrijk deel bepalen of je veel geld uit wil geven om tegen autopech verzekerd te zijn. Uiteraard dien je daarvoor meerdere voor- en nadelen, maar ook bepaalde risico’s die je eventueel wilt nemen, tegen elkaar af te wegen.

Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde services in het binnenland achterwege laten op het moment dat je er zeker van kunt zijn dan een goede vriend je te hulp zal schieten bij autopech. Toch zul je op deze manier wel een bepaald risico nemen omdat ook deze vriend een keertje afwezig kan zijn, en juist op het moment dat je auto er de brui aangeeft. In dat geval zul je dus alsnog een andere manier moeten bedenken om je panne op te lossen en misschien zelfs extra kosten moeten gaan maken.

Tips om af te dingen op pechverhelping

De beste prijzen zijn bij een groot aantal bedrijven, en vaak ook bij pechhulpverleners, voor nieuwe klanten voorbehouden. Als ene bestaande klant bent dan zal het voordeel van een dergelijke deal echter vaak al snel verdwijnen. Op het moment dat echter niet bang bent om de uitdaging aan te gaan, dan zul je in staat zijn om een aardig stukje van een prijsverhoging af te snoepen. Hier onder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waar je gebruik van kunt maken tijdens het voeren van onderhandelingen met een pechverhelper.

 • Goede timing is cruciaal omdat tegen, of net na, het einde van een contractperiode de meeste bedrijven zullen proberen om je als klant te behouden. De kans dat je, door te onderhandelen, een lagere premie moet gaan betalen, is dan ook een stuk groter dan op andere momenten binnen de looptijd van het pechverhelpingscontract.
 • Ga op zoek naar de voordeligste deal door aanbiedingen en kortingen van andere aanbieders van pechverhelping af te zetten tegen de producten en formules die je huidige aanbieder je kan aanbieden. Je kunt dan onderhandelen over de premie, maar zeker ook over eventuele extra diensten die bij pechverhelping af kunnen worden gesloten.
 • Om te kunnen onderhandelen is het essentieel om met de juiste afdeling in contact te komen. De algemene klantenservice zal immers niet altijd veel te bieden hebben als het op onderhandelingen aankomt. Zodra je de juiste persoon aan de andere kant van de telefoonlijn hebt gevonden, kun je in gaan spelen op de behoefte van de pechverhelper om klanten aan zich te binden. Vaak is er wel een premieverlaging mogelijk als je aangeeft dat je het lopende contract niet wilt verlengen als er geen interessante aanbieding of korting tegenover zal staan. De pechverhelper zal dan ook meestal een optie achter de hand houden om te proberen klant, die niet bang zijn om te onderhandelen, aan zich te blijven binden.
 • Indien je handig gebruik weet te maken van je charme dan is de kans een stuk groter, dan wanneer je je bijvoorbeeld boos of agressief opstelt, dat je een korting in de wacht weet te slepen bij een pechverhelper. De pechverhelper hoef je immers geen voordeel te geven op het moment dat je hierom vraagt, het is een in recht, evenals dat je als klant het recht hebt om over te stappen naar een andere aanbieder van pechverhelping. Je moet je dan ook tot doel stellen een korting binnen te slepen op een beleefde en krachtige, maar zeker geen strijdlustig, manier.
 • Gebruik de juiste woorden tijdens de onderhandelingen om voordeel te krijgen op pechverhelping. Wanneer je het bijvoorbeeld niet eens bent met de premie die je moet betalen, dan kun je zinnen gebruiken zoals:
  • Ik heb mijn budget bekeken en gemerkt dat ik hooguit dit bedrag per maand aan pechverhelping kan betalen,
  • Bij een bepaalde concurrent kan ik pechverhelping krijgen voor een aanzienlijk lager bedrag,
  • Ik weet niet zeker of ik de voorgestelde premie wel acceptabel vindt en moet daar over nadenken,
  • Ik denk dat mijn partner het niet eens zal zijn als ik dit voorstelde bedrag aan premie ga betalen.
  • Het is nog steeds een heleboel geld.

Wat kun je het beste doen?

Sommige mensen zullen zich al snel zorgen gaan maken en nerveus worden als ze willen onderhandelen en de pechverhelper heeft hun bedoelingen in de gaten. De zin die echter het eerste zal leiden tot een interessante aanbieding is er één die verwijst naar eventueel overleg dat je met een ander wilt plegen voordat je een beslissing neemt. Deze troefkaart uitspelen betekent vaak dat de pechverhelper zelf een beetje in paniek raakt omdat er wellicht een klant verloren zal gaan als je daadwerkelijk overstapt naar een concurrent.

Maar ook door een aantal problemen aan te kaarten, kan je eerder korting opleveren. Hierbij kun je ondermeer denken aan het refereren aan een trage afhandeling van een hulpverzoek, de lange wachttijden als je de pechverhelping wilt bereiken en elk ander probleem waar je ooit eens mee te maken hebt gehad toen je met panne langs de weg stond en de hulp van pechverhelping in hebt geschakeld. Je kunt deze problemen op een beleefde manier naar voren halen tijdens het onderhandelen. De pechverhelper zal dan immers willen proberen om op een zekere manier tegemoet te komen, een korting kan dan zeker tot de mogelijkheden behoren.

Niet meteen in gaan op het eerste bod dat de pechverhelper je voorschotelt. De kans is namelijk vrij groot dat dit niet het meest voordelige aanbod is wat je aan kan worden geboden. Door je rug te rechten en niet direct toe te happen zullen veel pechverhelpers je over proberen te halen met een nog gunstig aanbod.

Laat geen stiltes vallen in het onderhandelingsgesprek want dan kan de pechverhelper je overrompelen met bijvoorbeeld een aanbod dat slechts beperkt geldig blijft. Tijdens een stilte ben je bovendien gemakkelijker onder druk te zetten en zul je eerder geneigd zijn een bepaald aanbod te aanvaarden. Wanneer de onderhandelingen echter ten einde lopen, kan een goede verkoper eveneens een bewuste stil laten vallen waardoor je je ongemakkelijk gaat voelen en deze stilte zelf op gaat vullen door akkoord te geven op een eerder aanbod. Beter vul je de stilte echter door de pechverhelper te bewegen om een gunstigere optie aan te dragen.

Op het moment dat de pechverhelper de premie niet kan, of wil, laten dalen, dan kun je kijken of er eventuele extra’s, zoals een upgrade van de dekking, geregeld kan worden. Wanneer dit de eerste keer niet lukt, kun je het later bij een andere medewerker nog een keer proberen en dit net zolang herhalen tot je de juiste persoon gesproken hebt. Niet elke medewerker zal je immers dezelfde korting of extra services voor durven schotelen.

Ga op je strepen staan en wanneer een pechverhelper niet mee wil gaan in de onderhandelingen, dan dien je serieus te overwegen om de overstap naar een concurrent te maken. Door steeds opnieuw zonder resultaat te gaan onderhandelen en dan alsnog klant te blijven, zal immers op de pechverhelper er zwak overkomen. Beter laat je duidelijk merken dat je stevig in je schoenen staat en dat je ook doet wat je zegt.

Verzeker je niet dubbel voor pechverhelping

In een aantal gevallen zul je bij het afsluiten van een BA-autoverzekering (autolening berekenen?) eveneens kunnen genieten van pechverhelping. Je hoeft dan dus in principe geen extra verzekering meer aan te gaan om bij autopech geholpen te worden. Alleen als je van extra services gebruik wilt maken, kun je deze wellicht bijverzekeren.

Verder zullen sommige automerken je pechverhelping aanbieden op het moment dat je een nieuwe wagen aanschaft. Over het algemeen wordt dan wel als voorwaarde gesteld dat je deze auto door een merkgarage dient te laten onderhouden en repareren. Je dient je dan ook altijd af te vragen of dit je voldoende voordeel op zal leveren. Zeker als je zelf een prima adres hebt om je wagen te laten onderhouden, kun je wellicht beter dit aanbod niet aannemen en zelf op zoek gaan naar een voordelige pechverhelping.

Wanneer je voor de volle honderd procent zeker wilt zijn dat je niet dubbel verzekerd bent bij pechverhelping dan kun je wellicht beter gebruik maken van deze services zonder vast abonnement. De dienstverlening is in dit soort gevallen gelijk aan die van andere pechverhelpingsdiensten, alleen betaal je de gemaakte kosten achteraf. Natuurlijk zal de aanbieder van deze pechverhelping vooraf altijd de kosten kenbaar moeten maken en je akkoord voor de (herstel)werkzaamheden dienen te vragen.

Veel voorkomende autopech oorzaken

 • Weigerende startmotoren: als een startmotor te warm wordt, bijvoorbeeld na een lange rit in de brandende zon, kan deze dienst weigeren en kun je dus de motor van je auto niet meer goed starten. Maar ook als de aanwezige koolborstels sterk zijn versleten, kan dit voor startmotorproblemen zorgen.
 • Lege Batterij: een lege batterij is vaak het gevolg van slijtage en soms van een defect door onjuist laden. De normale levensduur van een batterij in een auto is 3 tot 7 jaar, afhankelijk van het type batterij en het gebruik ervan. De batterij van een auto zal sneller slijten of eerder stuk gaan door onder andere:
  • Het rijden van veel korte stukjes omdat het starten van een auto relatief veel energie kost en de batterij dan meer tijd nodig heeft om bij te laden.
  • Lange inactiviteit waardoor de batterij langzaam leegloopt en in capaciteit afneemt.
  • Een verkeerde laadspanning: door een te hoge laadspanning (overlading) kan zelfs het uiterst explosieve knalgas worden gevormd. Doorgaans ligt de maximale laadspanning van een batterij in een auto tussen de 13,6 Volt en 14,8 Volt. Het vervangen van de spanningsregelaar of de dynamo kan dan vaak het probleem verhelpen.
  • Extreme temperaturen hebben een grote invloed op de werking en de levensduur van de batterij van een auto. Bij een hoge temperatuur zal de levensduur van de batterij afnemen (hoewel de capaciteit toeneemt), terwijl de batterij bij lagere temperaturen de levensduur juist toeneemt, maar de capaciteit soms niet voldoende kan zijn om de auto te starten.
 • Platte band: als gevolg van slijtage of een scherp voorwerp kan een band lek raken waardoor er lucht kan ontsnappen. Het leeglopen van een band kan soms erg langzaam gaan, maar eveneens in een rap tempo plaatsvinden. In sommige gevallen kun je de band oppompen en naar een garage rijden om de band te laten repareren, terwijl in andere gevallen er niets anders op zit dan de autoband ter plekke te (laten) verwisselen.
 • Motor is defect: één van de redenen waarom de motor van een auto stuk kan gaan, is een gebrek aan motorolie. Verder kan een defecte motor het gevolg zijn van een bobine die niet meer werkt of één van de aanwezige kleppen is versleten. In sommige gevallen kun je bepaalde onderdelen van de motor vervangen om het probleem op te lossen, maar in het ergste geval zal de volledige motor gereviseerd of vervangen dienen te worden.
 • Sleutels zit nog op het contact: om een auto te kunnen starten is het noodzakelijk dat je de juiste sleutel in het contactslot steekt en omdraait. Het kan echter gebeuren dat je, bijvoorbeeld omdat je er even met je hoofd niet helemaal bij was, je autosleutels nog op het contact hebt zitten en vervolgens je autodeur in het slot gooit. Het gevolg is dan dat je, als je geen reservesleutel bij de hand hebt, je eigen auto niet meer in kunt en dus niet verder kunt rijden. Vaak dien je de hulp van een deskundige in te roepen om je auto zonder schade weer open te krijgen.
 • Elektrische storting: een storing aan de elektrische installatie van een auto kan verschillende oorzaken hebben, zoals”
  • een gesprongen zekering
  • een probleem met de batterij,
  • een probleem met de dynamo,
  • een defecte startmotor,
  • een fout in de ontsteking,
  • een defecte bobine(kabel).

De oplossing van het probleem zal dan ook sterk afhangen van de oorzaak en kan dan ook variëren van het vervangen van één van de zekeringen, de bobine(kabel of de dynamo tot het aanslepen of aanduwen van het voertuig.

 • Kapotte lamp: tijdens het rijden in het donker is het van groot belang voor de veiligheid, zowel die van jezelf als die van de overige verkeersdeelnemers, dat de lichten van je auto optimaal werken. Wanneer één van de lampen kapot is, dien je deze dan ook zo snel mogelijk te (laten) vervangen. Doe je dit niet dan breng je jezelf en andere deelnemers aan het verkeer immers in gevaar en daar kun je bovendien een behoorlijk boete voor krijgen. Het gemak waarmee een lamp vervangen kan worden zal echter per merk en type sterk kunnen verschillen.
 • Brandstofpomp kapot: een brandstofpomp is het mechanisme dat ervoor zorgt dat de brandstof vanuit de tank naar de motor wordt getransporteerd. Deze pomp is echter ook aan slijtage onderhevig en kan dus opeens kapot gaan. Door op tijd het probleem te herkennen kun je echter zelf tijdig een garage opzoeken voordat je met panne langs de weg komt te staan. Een kapotte brandstofpomp herken je mogelijk aan:
  • Traag accelereren,
  • Krukas beweegt wel maar de motor start niet,
  • Sputteren van de motor,
  • Een ongewoon geluid bij het starten van de motor.

Platte band met je wagen? 

Een platte band met je wagen is één van de meest voorkomende oorzaken van pech bij automobilisten. De kans is dan ook groot dat het je ooit eens zal overkomen. Er zijn echter een aantal dingen dat je kunt doen als je auto een platte band heeft, zoals:

 • De band oppompen en zachtjes verder rijden is een optie als de autoband maar heel langzaam leeg loopt. Uiteraard mag de oorzaak van de platte band het rijden niet belemmeren. Er mag dus geen spijker of schroef in zitten waardoor je geen garage kunt bereiken. Onderweg naar een garage dien je echter wel erg rustig te rijden. Eventueel kun je bij elk tankstation dat je passeert je band even oppompen en vervolgens weer rustig verder rijden. De band mag echter niet te zacht worden omdat er dan een te grote druk op het zijvlak van de autoband komt te staan en dit kan beschadigen. Reparatie is in dat geval helaas niet meer mogelijk met als gevolg dat je een nieuwe band moeten aanschaffen. Alleen zogenaamde run flat-banden hebben voldoende stevige zijkanten om na een platte band voor een beperkte tijd mee door te rijden.
 • Op het moment dat je autoband in rap tempo leegloopt, kun je een noodreparatieset gebruiken Vandaag de dag worden auto’s vanwege gewichtsbesparing vaak uitgerust met een noodreparatieset. Een dergelijke set bevat een pompje dat aangesloten moet worden op de 12V-sigarettenaansteker om een bepaalde hoeveelheid vloeistof in je band te spuiten.
 • Ter plekke de platte band verwisselen is de enige optie als je auto over een reservewiel beschikt. Om een platte band te kunnen verwisselen heb je echter ook een krik en een zogenaamde kruissleutel nodig. Bovendien dien je een veilig plek te zoeken waar je de band in alle rust, en veilig voor zowel jezelf als de overige verkeersdeelnemers, te verwisselen. Als je echt niet weet hoe je deze klus moet klaren, of je geen reservewiel, krik of kruissleutel bij je hebt, dab kun je uiteraard ook een pechhulpverlener bellen om je te helpen.

Een platte band moet je, als dit tenminste nog kan, zo snel mogelijk laten repareren. Als de band niet meer gemaakt kan worden dan is het aanschaffen van een nieuw exemplaar ook op korte termijn een must. Grote afstanden rijden met een reserveband is immers niet aan te bevelen.

Pechverhelping bij wintersport

Op het moment dat je van plan bent om op wintersport te gaan, en je eigen auto wilt gebruiken om er naartoe te reizen, dan is het wettelijk verplicht om winterbanden aan te schaffen. Bovendien is het aan te bevelen om een verzekering voor pechverhelping af te sluiten. Pechverhelping is een verzekering die je afsluit om jezelf en je reisgenoten te beschermen tegen de risico’s van autopech in de wintersportperiode. Zodra je een pechverhelpingverzekering af hebt gesloten, dan heb je bij panne recht op pechverhelping tijdens de wintersportperiode.

De hulp die je krijgt wanneer je je verzekerd hebt voor pechverhelping, dan is de dekking ervan afhankelijk  van de gekozen formule. Wanneer je keuze is gevallen op een wat minder uitgebreide verzekering dan ontvang je bij pechverhelping op wintersport ondersteuning van de Belgische- plaatselijke wegenwacht. Met een uitgebreidere dekking kun je eveneens vervangende auto of taxivervoer krijgen om, ondanks de autopech, je bestemming te kunnen bereiken. Een aantal zaken dat mogelijk worden gedekt door de pechverhelping zijn onder andere:

 • ondersteuning van de Belgische- of plaatselijke wegenwacht,
 • ondersteuning door een plaatselijke garage.
 • (gedeeltelijke) dekking van de kosten (afhankelijk van de gekozen pechhulpformule),
 • een vervangende auto in het buitenland.
 • taxivervoer in het buitenland om je reis te kunnen voortzetten.

Hoe hoger de dekking is die je af hebt gesloten bij de pechverhelping, hoe hoger de premie van deze verzekering zal bedragen. Om die reden kun je dan ook grotendeels zelf bepalen hoeveel geld je wilt betalen voor de pechverhelping, in eigen land, maar ook tijdens je wintersport.

Waarom pechverhelping voor wintersporters een must is?

Als je met je eigen auto op wintersport gaat, dan wordt altijd aangeraden om van tevoren een goede pechverhelpingverzekering af te sluiten. Op het moment dat je op wintersport gaat, zijn er namelijk een tweetal zaken dat het wenselijk maken dat je een pechverhelpingverzekering afsluit, te weten:

 • je gaat met je auto lange afstanden afleggen om op de vakantiebestemming te komen. Wintersportgebieden liggen immers niet bij je om de hoek. Hoe meer je met je auto moet rijden, hoe groter de kans zal worden dat je auto, om welke reden dan ook, panne krijgt.
 • Je reist met je eigen auto onder extreme weersomstandigheden en dus niet langer in het relatief milde klimaat van ons eigen land. Je loopt dus een vergroot risico op problemen met je voertuig als gevolg van sneeuwval en lage temperaturen. Op de wintersportlocatie is dat echter een heel ander verhaal, want daar ligt de temperatuur veel lager en zul je te maken krijgen met de invloeden van sneeuw op je voertuig. Als gevolg hiervan kun je dan ook te maken krijgen met problemen waar je in België minder snel mee te maken krijgt, zoals een bevriezing van de handrem of van de autoportieren.

Risicofactoren die pechverhelping zeker noodzakelijk maken

Er zijn een aantal risicofactoren dat het noodzakelijk zullen maken om pechverhelping af te sluiten, ongeacht of je op wintersport gaat of alleen in eigen land rond wilt rijden, te weten:

 • je bezit een oude- en/of versleten auto.
 • je hebt al de nodige problemen met je auto gehad,
 • je auto is al langere tijd niet grondig gecontroleerd door een garage,
 • je auto is al langere tijd niet meer onderhouden.

In al deze gevallen zal het extra verstandig zijn om een verzekering voor pechverhelping af te sluiten. Je rijdt immers in een voertuig dat meer risico loopt op panne of een andere vorm van pech onderweg.

Het afsluiten van pechverhelping

Het afsluiten van reisbijstand, voor een gezin of één individu, in de vorm van een verzekering voor pechverhelping is erg gemakkelijk. Eerst ga je op zoek naar verschillende aanbieders van een dergelijke verzekering en vergelijkt meerdere formules om zo de beste verzekering met de meest gunstige premie te vinden. Dit geld eveneens voor tijdelijke verzekeringen voor  pechverhelping in het buitenland. Ook hierbij dien je eerst een aantal aanbieders en formules met elkaar te vergelijken voordat je de meest voordelige kunt kiezen. Bij het maken van een keuze zullen je persoonlijke voorkeuren en wensen overigens centraal staan, evenals het budget dat je te besteden hebt.

 Tips om pech en ongelukken te voorkomen

Vandaag de dag wordt steeds vaker van mensen verlangd dat ze zich flexibel opstellen op allerlei gebieden. Dit wil in de praktijk maar al te vaak zeggen dat je altijd bedacht moet zijn op onverwachte wendingen en problemen. Dit kan zelfs de manier waarop je bepaalde problemen op gaat lossen sterk beïnvloeden, zoals wanneer je met pech langs de weg staat. Om je eigen veiligheid en dat van anderen niet in gevaar te brengen, maar ook om nog te kunnen genieten van het autorijden, hebben we hieronder enkele handige tips en adviezen voor je opgesomd.

Houd je eindbestemming in gedachten

Op het moment dat je bestemming duidelijk is en je bijvoorbeeld te maken krijgt met vertragingen, files of wegwerkzaamheden, dan zal een goede focus doorgaans het meest effectief werken. Je kunt dan niet alleen een alternatieve route inplannen als dat nodig is, maar ook op voorhand bepaalde vergoedingen aanvragen bij je werkgever die je op de weg er naartoe tegen gaat komen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de tol of de extra tankbeurt die je af moet rekenen.

Richt je aandacht op je passagiers

Indien je bestemming onverwacht verandert en je niet precies weet waar je naartoe gaat, dan hoef je niet meteen in paniek te raken. Dit is overigens niet altijd even eenvoudig als je het gevoel hebt verdwaald te zijn. Op die momenten kun je je bij voorkeur richten op de passagiers die met je meereizen. Niet alleen kunnen ze je misschien helpen om weer op de juiste route te belanden, maar ook zullen ze je af kunnen leiden van de nodige stress die een dergelijk probleem met zich meebrengt.

 Regelmatig een (tank)stop maken

Wanneer je lange ritten maakt n dus vaak op de weg zit, dan zul je dit zeker gaan merken aan je mentale en fysieke conditie. Net zoals je auto, zul je zo nu en dan even moeten stoppen om weer bij te kunnen tanken. Na een poosje rust, wat eten en drinken en ontspanning kun je er in de regel weer volledig tegenaan. Hoewel je het zelf niet altijd meteen door zult hebben, zal je lichaam in een soort overlevingsstand schakelen als je niet regelmatig rust, eet en drinkt tijdens een autorit. Toch is ook voor jezelf goed zorgen een essentiële manier om pech onderweg te kunnen voorkomen. Bovendien voorkom je zo dat je auto onverwacht zonder brandstof komt te staan.

Vraag een routebeschrijving

Niemand zal van je verwachten dat je altijd overal een antwoord op hebt en jezelf af zult sluiten op momenten dat je hulp nodig hebt. Zo zul je niet altijd weten welke route je moet volgen om op een bepaalde bestemming te komen. Het is in dat geval heel normaal om een routebeschrijving te vragen of om navigatiesysteem te gebruiken. Zo maak je geen onnodige lange autoritten en enorme omwegen. Hierdoor zal de kans op pech onderweg eveneens een stuk kleiner worden.

Plan één of meerdere alternatieve routes

Wanneer je wordt geconfronteerd met onverwachte vertragingen, files of wegwerkzaamheden, dan kun je op een kaart een alternatief uit gaan stippelen. Uiteraard kun je ook voor vertrek één of meerdere alternatieve routes plannen zodat je niet meteen de controle verliest als er zich iets onverwachts gebeurt tijdens je autorit. Door vooraf zelf goed uit te zoeken welke routes je eventueel ook kunt kiezen, hoef je bovendien niet in discussie met eventuele passagiers die met je meerijden. Dit voorkomt irritaties en stress en dat rijdt wel zo prettig en voorkomt zelfs gevaarlijke situaties op de weg.

Pas op voor obstakels op de weg

Verkeersdrempels zijn geplaatst met een bepaalde bedoeling en reden. Soms echter rijd je zo hard dat je de drempels pas op het laatste moment opmerkt of er zelfs al overheen bent gereden.  Door je snelheid onder controle te houden, kun je echter eventuele ongevallen en autopech voorkomen. Je dient dan ook altijd bedacht te zijn op obstakels op de weg, zowel binnen- als buiten de bebouwde kom. Veel auto’s raken immers beschadigd door een obstakel dat tegen de auto aan is gekomen tijdens het (te hard) rijden.

Blijf genieten van het autorijden

Elke autorit zal uiteindelijk een keer eindigen, maar niet alleen het arriveren op de eindbestemming is van essentieel belang, ook de manier waarop je de rit hebt ervaren, mag niet worden vergeten. Wanneer je niet meer kunt genieten van het autorijden, bijvoorbeeld omdat je voortdurend gespannen bent, dan is de kans groot dat je een rit als vervelend gaat ervaren. Als gevolg van een dergelijke instelling is de kans aanwezig dat je minder geconcentreerd bent op de dingen die op en langs de weg gebeuren. Autopech en ongelukken zullen dan ook op de loer liggen en voor de nodige problemen kunnen zorgen, bij zowel jezelf als bij de overige verkeersdeelnemers.

Welke apps kan ik gebruiken bij autopech?

Vandaag de dag bieden pechhulpverleners hun klanten steeds vaker de mogelijkheid om een hulpverzoek in te dienen via een applicatie op hun mobiele telefoon. Je kunt hierbij onder andere denken aan apps als

 • ANWB wegenwacht app: deze gratis app is geschikt voor iOS en Android en kan je snel en gemakkelijk in contact brengen met de pechhulpverlener. De app zorgt ervoor dat de medewerker van de wegenwacht je positie kan bepalen, ongeacht of je je nu in België of in het buitenland, bevindt. Dit gebeurt op basis van een tot stand gebrachte telefoonverbinding waarbij je locatie kan worden doorgeven. Het doorgeven van de locatie is tijdbesparend omdat je niet de moeite hoeft te doen om uit te leggen waar je pechhulp nodig heeft.

Verder vind je op de app:

 • Adviesvideo’s die je van pas kunnen komen als je met panne langs de weg staat en eerst zelf wilt proveren het probleem op te lossen.
 • Uitleg dashboardiconen, zodat je weet wat elk symbool betekent en welke actie je moet ondernemen.
 • Handige tips en advies om autopech te kunnen voorkomen.
 • Een overzicht van de belangrijkste statistieken.

De pechhulpverlening van de ANWB gebeurt door eigen mensen en met een eigen wagenpark. Op die manier kunnen klanten immers snel weer op weg worden geholpen. Door de app te gebruiken, kun je bovendien meer service krijgen voor hetzelfde geld. Het is zelfs mogelijk om je als lid aan te melden via de app en direct van alle voordelen gebruik te maken. Om de app in het buitenland te kunnen gebruiken, moet je beschikken over een dataverbinding waarvoor zogenaamde roaming kosten in rekening gebracht kunnen worden door je provider.

Global Allianz Assistance Help-Me app

Deze gratis HelpMe app van Global Allianz Assistance kun je gebruiken als je een reisverzekering of een pechhulpverzekering af hebt gesloten bij deze verzekeraar. Je dient dat eerst de gratis HelpMe app te downloaden. Vervolgens kun je over heel de wereld dag en nacht om hulp vragen. Het maakt hierbij geen verschil of je met panne langs de weg staat, medisch advies of een hulpdienst nodig hebt. Met de HelpMe app is het nog eenvoudiger om altijd en overal gebruik te kunnen maken van de hulpverlening van Global Allianz Assistance. De app biedt je ook de mogelijkheid om snel toegang te krijgen tot andere hulpdiensten, zoals autoverhuur, tankstations, ruitschade en bandenservices.

De HelpMe app is gemakkelijk te gebruiken, zeker als je je pechhulp- of reisverzekeringpolis toe hebt gevoegd. Zo kun je in een paar simpele stappen pech melden en je exacte locatie doorgeven, maar ook rechtstreeks contact leggen met de reisarts van de verzekeraar voor medisch- of vaccinatieadvies. Met de SMS Assistant, een SMS en e-mail alarmeringsservice kun je op de hoogte houdt van veranderende situaties in het buitenland als je daar verblijft of daar naartoe wilt reizen. Je zult dan een alarmering ontvangen zodra er sprake is van een zekere dreiging, zoals politieke onrust of een natuurramp.

Handige pechhulp weetjes

De dagen van het helpen van anderen bij pech onderweg zijn al lang verleden tijd. Wanneer je langs de weg komt te staan met panne dan zal er niet snel een andere verkeersdeelnemer je komen helpen. Het is dan ook zaak om een gunstige pechhulpverzekering af te sluiten. Om de beste deal te kunnen sluiten, dien je echter factoren zoals loyaliteit op zij te zetten en je te zich richten op gunstige voorwaarden en tarieven.

Om de beste deal te kunnen krijgen, moet je regelmatig onderhandelen over de premie die je gaat betalen. Niet elke aanbieder van pechhulp zal echter bereid zijn om met je deze strijd aan te gaan. Bedrijven waar je vooraf al van weet dat ze niet tot onderhandelingen over zullen gaan, kun je beter direct van deze lijst schrappen. Bedrijven kunnen bovendien extra gevoelig zijn voor klanten die zich erg charmant gedragen en duidelijk aangeven waar ze naar op zoek zijn. Om te achterhalen of je de beste deal in handen hebt, kun je onderstaande weetjes over pechhulp zeer zeker goed gebruiken.

Niet altijd is een uitgebreide dekking noodzakelijk

In tegenstelling tot wat de aanbieders van pechhulp je vaak willen laten geloven, heb je niet altijd een uitgebreide dekking nodig. Dit is bijvoorbeeld niet aan de orde als je een moderne, betrouwbare auto rijdt. Alleen in noodsituaties zul je immers een beroep doen op de pechhulp waardoor een basisdekking waarschijnlijk genoeg zal zijn. Indien je auto daarentegen al wat ouder is, of in het verleden met de nodige problemen te kampen heeft gehad, doe je er goed aan om een uitgebreidere dekking te kiezen.

In de meeste gevallen kun je voor pechhulp kiezen uit meerdere formules die elk een eigen dekking, en uiteraard premie, kennen.

 • Je auto zal dan meestal ter plekke worden hersteld of naar een garage worden afgesleept. Vaak echter kun je geen beroep op de pechhulp doen als je auto voor je deur staat en kuren vertoont.
 • Hulp voor de deur is echter ook mogelijk maar dan moet je een uitgebreidere dekking of andere formule kiezen. Behalve de basisdekking zal de pechhulp dan eveneens gelden voor autoproblemen op je eigen adres. .
 • Als je regelmatige verder van huis bent met je auto dan zal pechhulp kunnen bestaan uit het herstel van je wagen in een garage in de buurt van de plaats de panne is ontstaan. Je zult dan doorgaans een vervangende auto krijgen voor een bepaalde tijd. Ook is het mogelijk dat de kosten van een hotelovernachting vergoed zullen worden. Mogelijk worden ook kosten vergoed die je moet maken om met het openbaar vervoer of een taxi je reis te kunnen vervolgen.

Goede dekking als je in het buitenland rijdt

Indien je van plan bent om regelmatig naar het buitenland te gaan met je eigen auto, dan is het zeker verstandig om pechhulp met buitenland dekking af te sluiten. Indien je echter maar een paar dagen per jaar in het buitenland rijdt met je eigen auto, dan is het goedkoper om landelijke dekking tijdelijk te upgraden naar buitenland dekking. Wanneer je pechhulp af gaat sluiten is het altijd verstandig om na te gaan of tijdelijk upgraden mogelijk is en hoeveel tijd er tussen de aanvraag en de daadwerkelijke dekking zit. Verder dien je altijd de algemene voorwaarden grondig door te nemen om op de hoogte zijn van bepaalde uitsluitingen en allerlei andere bijzondere voorwaarden.

Verder is het, als je naar het buitenland vertrekt met je eigen auto, aan te raden om een degelijke reisverzekering af te sluiten en de verzekeraar van je auto op de hoogte te stellen van je verblijf buiten onze landsgrenzen zodat je eventueel extra dekking aan kunt vragen.

Welke vorm van dienstverlening kies je?

Het kan soms goedkoper zijn om eerst zelf voor de pechhulpverlening te betalen en de kosten vervolgens terug te vorderen van een verzekeraar. Of dit in een specifieke situatie ook daadwerkelijk het geval is hangt van een heleboel factoren af. Wanneer je namelijk pechhulp afsluit kun je met twee werkwijzen te maken krijgen, te weten:

 • Automatische pechhulp: hierbij vraag je om hulp op het moment dat je met panne te maken krijgt. De pechhulpverlener zal vervolgens een medewerker, of een ingehuurde derde, sturen om het probleem te verhelpen of om een andere passende oplossing te zoeken. De meeste grote pechhulpdiensten zullen op deze manier te werk gaan.
 • Zelf herstelkosten betalen en deze vervolgens claimen: dit is een veel minder gebruikte werkwijze en houdt in dat, bij problemen met je auto, de aanbieder van pechhulp een plaatselijk herstelbedrijf bij je langs stuurt. Ook kan het gebeuren dat je zelf voor een reparateur moet zorgen of een medewerker van de pechhulp dient te benaderen. In alle gevallen dien je echter eerst zelfs de gemaakte kosten te betalen. Zodra je de rekening hebt ontvangen kun je deze claimen bij je verzekeraar.

Heeft de dekking betrekking op een voertuig of een persoon?

Nog voordat je een verzekering voor pechhulp af gaat sluiten is het goed om te bepalen of de dekking betrekking heeft op de auto of de persoon. Wanneer de dekking betrekking heeft op een persoon dan maakt het niet uit in welk voertuig hij, of zij, de weg op gaat. Het afsluiten van een persoonlijke dekking is in de regel echter duurder waardoor je bij voorkeur alleen voor deze optie kiest als deze werkelijk nodig is. Als je nooit in een ander voertuig rijdt, dan heeft deze duurdere verzekering weinig zin, maar zodra je regelmatig in de auto van een ander rijdt, dan kan deze verzekeringsvorm wel de moeite waard zijn.

Op het moment dat je een caravan achter je auto wilt hangen, is het doorgaans ook nodig om je verzekering uit te breiden voor voldoende dekking. In de meeste gevallen is een caravan dan ook niet standaard gedekt voor pechhulp en kun je dus voor onaangename verrassingen komen te staan als deze schade oploopt en weggesleept moet worden.

Een pechhulpverzekering binnen een huishouden is voordeliger

Het afsluiten van één pechhulpverzekering binnen een huishouden, zal meestal voordeliger zijn dan het aangaan van meerdere individuele verzekeringen voor elk afzonderlijk gezinslid. Voordat je een pechhulpverzekering af wilt sluiten voor meerdere personen die onder één dak wonen, is het verstandig om het bijbehorende kostenplaatje te vergelijken met een gezinspolis.

Cashback kan pechhulp voordeliger maken

Door pechhulp via een zogenaamde cashback website aan te vragen, kun je soms behoorlijk wat geld terugkrijgen. Een cashback website zal immers, als je pechhulp via een speciale link aan hebt gevraagd, na verloop van tijd een bepaald bedrag terugbetalen. Helaas zijn niet alle cashback websites even betrouwbaar waardoor je eerst dit dient te controleren om er zekerder van te zijn dat je ook daadwerkelijk geld terug kunt krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20