Je eerste woonplaats inrichten zonder je blauw te betalen

Voor het eerst op jezelf gaan wonen is ongelofelijk spannend. Je moet heel wat zaken gaan doen waar je voorheen geen aandacht aan moest besteden en bovendien wordt je ook geconfronteerd met heel wat extra kosten. De inrichting van je woning is daar één van. Waar moet je op letten? 

Vermijd het aankopen van meubels op afbetaling

De eerste tip die we je kunnen geven is dat het eigenlijk nooit een goed idee is om meubels voor je eerste woonplaats op afbetaling aan te kopen. Het is begrijpelijk dat veel mensen deze keuze maken, maar op het einde van de rit vallen je meubels hierdoor wel aanzienlijk duurder uit. Bovendien bestaat het risico dat de meubels reeds versleten zijn tegen het moment dat ze zijn afbetaald. In dat geval zal je mogelijks weer opnieuw moeten investeren in nieuwe meubels waardoor je terug met een extra financiering wordt opgezadeld.

In lijn met bovenstaande is het ook niet interessant om meubels te kopen met je creditcard. De maanden volgen elkaar in sneltempo op, waardoor te hoge creditcardschulden mogelijks niet tijdig afbetaald kunnen worden. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je kunnen vaststellen dat je hierdoor kan worden geconfronteerd met heel wat extra kosten. Bovendien kan het niet tijdig afbetalen van je creditcardschuld als gevolg hebben dat er een melding wordt gemaakt bij de Nationale Bank. Ook het risico op verlies van je creditcard behoort tot de mogelijkheden wanneer je je schuld niet tijdig afbetaald.

Begin met de meubels die je echt nodig hebt

Hoe ga je dan wel precies het best te werk voor wat het aankopen van meubels voor in je eerste woonplaats betreft? Zeer eenvoudig. In eerste instantie is het belangrijk om te beginnen met de meubels die je echt nodig hebt. Het wordt dan ook sterk aangeraden om een lijstje op te stellen met meubels die je echt niet kan missen. Meubels waar je sowieso aan moet denken bij het inrichten van je eerste woonplaats zijn de volgende:

  1. Een tafel en stoelen;
  2. Een bed om in te slapen;
  3. Eventueel een zetel om in te zitten;

Zaken zoals kasten zijn in eerste instantie eigenlijk net wat minder belangrijk. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je inboedel tijdelijk in dozen of opbergboxen te laten zitten. Voor je kleren geldt uiteraard wel dat je bijvoorbeeld hemden en jassen ergens zal willen ophangen. Wanneer dat ook voor jou geldt, kan het interessant zijn om te kijken naar van een kledingrek. Deze zijn voordeliger in aankoop en kunnen eigenlijk niet alleen tijdelijk, maar ook in de toekomst hun dienst blijven bewijzen.

Wanneer je dit lijstje hebt opgesteld met, is het eveneens van belang om rekening te houden met het soort meubel waarvoor je kiest. Wat betekent dit concreet? Dat je bijvoorbeeld niet meteen moet kiezen voor een dure boxspring. Een standaard bed met een degelijke matras kunnen om te beginnen reeds voldoende zijn.

Tweedehands kopen, bijvoorbeeld van vrienden of familie

Vooraleer naar een winkel te stappen met als doel om meubels aan te kopen, kan het interessant zijn om even rond te horen bij vrienden en / of familie. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat zij nog ergens een of meerdere meubelstukken hebben staan waar ze graag vanaf willen. Zo kan je meubels in huis halen tegen een zeer scherpe prijs en met een beetje geluk kan dit zelfs gratis. Bovendien is het ook altijd fijn om te weten wie de mensen zijn die de meubels hebben gebruikt. Dit geldt niet in het minst voor het moment waarop je bijvoorbeeld een bed of een zetel tweedehands gaat aankopen.

Let wel, heel wat mensen kiezen er voor om meubels waar ze even geen gebruik van maken te stockeren in een opslagruimte, in een tuinhuis of op zolder. Dat is een begrijpelijke keuze, maar in dat geval is het belangrijk om de meubels eerst even grondig te poetsen vooraleer ze in je woning neer te zetten. Het laatste wat je namelijk wil, is dat je geconfronteerd zal worden met microscopisch kleine beestjes die je niet kan zien, maar wel je leefomstandigheden aanzienlijk en vooral zeer negatief kunnen beïnvloeden.

Daarenboven zijn er ook winkelketens, zoals Ikea, die tweedehandsspullen aan de man brengen. Een bezoekje aan een winkel die tweedehandsspullen verkoopt, kan je heel wat geld besparen.

Lenen van vrienden of familie

Het is best mogelijk dat je vrienden of familieleden niet permanent afstand willen doen van bepaalde meubels. In dat geval mag het dan misschien niet mogelijk zijn om de meubels over te kopen, maar kan je ze met een beetje geluk wel even huren. Dit kan voor beide partijen een prima oplossing betekenen. De persoon van wie je de meubels huurt, dient voorlopig niet op zoek te gaan naar een opslagruimte, terwijl jij even gebruik kan maken van de meubels. Het spreekt voor zich dat je in deze situatie wel extra voorzichtig met de meubels om zal moeten gaan. Wanneer er schade aan wordt veroorzaakt, kan dat je relatie met je vriend of familielid immers mogelijks aanzienlijke schade toebrengen.

Tracht mogelijke kortingen zoveel mogelijk te benutten

Wil je liever geen meubels tweedehands kopen? Ook dat is natuurlijk geen probleem. Vandaag de dag is het namelijk zo dat heel wat winkels regelmatig uitpakken met interessante kortingen. Niet alleen zijn er de zogenaamde ‘outlets’ waarin heel wat meubels tegen een veel voordeliger prijskaartje worden verkocht, daarnaast kan je natuurlijk ook je verhuis inplannen rond de soldenperiode. Tijdens de maanden januari en juli is het doorgaans mogelijk om te genieten van hoge kortingen op allerhande meubels. Op deze manier kan je mogelijks met een beperkter budget toch heel wat prachtige, nieuwe meubelstukken aankopen voor in je woning.

Spreid je aankopen over een langere termijn

Wil je graag gebruik kunnen maken van echt kwalitatieve meubels in je woning, maar heb je niet voldoende financiële mogelijkheden voor handen om deze in één keer allemaal aan te kopen? In dat geval kan het interessant zijn om je aankopen te spreiden over een langere termijn. Bepaal aan de hand van je opgestelde lijstje welke meubels de hoogste prioriteit hebben en werk ze zo af. Elke maand een stukje van je inkomen reserveren voor het aankopen van één of meerdere meubelstukken kan een prima idee zijn om je inboedel bij elkaar te sparen.

Meer