Ghelamco realiseert eerst duurzame, CO2-neutrale datacenter in België

Met het Nexus-datacenter opent volgende maand een prestigieus bouwproject in Zellik, nabij Brussel. Het gaat om een unieke samenwerking tussen Ghelamco, Vrije Universiteit Brussel (VUB), Universitair Ziekenhuis Brussel (UZB) en Green Energy Park vzw. Het state-of-the-art datacenter voldoet aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid.

Nexus is een datacenter met een totale vloeroppervlakte van 11.500 vierkante meter, verdeeld over negen verdiepingen, en is uniek in België. De gebruikte energie is 100 procent hernieuwbaar en deels ter plaatse opgewekt. Het datacenter kreeg een drievoudige certificering mee: UPtime Tier 3 certificering, BREEAM Excellent en EDGE Excellent.

Sustainable by design-datacenter

Nexus zal gebruikt worden door de servers van het UZ Brussel en de VUB. Daarnaast is er ook plaats voor de nieuwste generatie supercomputers. Niet alleen onderwijs-, zorg- en overheidsinstellingen kunnen van het datacenter gebruikmaken, het richt zich ook op diverse innovatieve internationale en nationale bedrijven.

“Datacenters zijn een belangrijke schakel in de energietransitie van Vlaanderen en zijn evolutie naar smart cities en systemen, maar zijn tegelijkertijd ook energie consumerend. Net daarom zijn wij als bouwheer verheugd dat we met dit ‘sustainable by design‘-datacenter de energietransitie van deze campus mee vorm kunnen geven.”
Michael Gheysens, algemeen directeur van Ghelamco België

Green Energy Park

Het Nexus-datacenter vormt de hoeksteen van het ambitieuze Green Energy Park, dat gebouwd wordt aan het Research Park in Zellik. Het gaat om een hightechbedrijven- en onderzoekscentrum voor een totale oppervlakte van zo’n 50.000 vierkante meter.

Green Energy Park heeft als ambitie om tegen 2030 volledig CO2-neutraal te zijn en rekent daarvoor op Nexus. Zo zal de warmte van het datacenter gebruikt worden voor andere gebouwen in het park.

De officiële opening van Nexus staat gepland voor 7 mei.

Meer