Tweedehands kleren kopen? Gebruik deze tips om de beste deals te doen!

Hoewel menig aantal kledingwinkels tegenwoordig steevast uitpakken met interessante kortingen, vallen deze vaak in het niets met de besparingen die je kan realiseren bij het aankopen van tweedehandse kleding. Dit laatste is dan ook door de jaren heen steeds populairder geworden. Daar waar er vroeger in het bijzonder naar tweedehandse kleding werd gekeken voor kinderen, geldt dat op vandaag ook voor volwassenen. Het aankopen van reeds eerder gedragen kledingstukken is dan ook niet alleen interessant voor je portefeuille, maar ook voor de planeet. Wil jij er ook zeker van zijn dat je het meeste voordeel haalt uit tweedehands kleren? Houd dan zeker rekening met deze interessante tips.

Controleer de kledingstukken grondig voor aankoop

De eerste tip met betrekking tot het aankopen van tweedehands kleren lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk gaan er nog heel wat mensen steeds mee de mist in. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat kleren ofwel worden gekocht afgaande op een foto ofwel in een tweedehands winkel die slecht is verlicht. Wil je teleurstellingen voorkomen? Dan is het altijd van cruciaal belang om de kledingstukken zo grondig mogelijk te controleren. In het bijzonder moet je tijdens deze controle rekening houden met de onderstaande aandachtspunten:

  1. Zijn alle knopen aanwezig of niet?
  2. Is er sprake van slijtage van de stof waardoor er zich gaatjes hebben gevormd?
  3. Zijn er aan de oksels geen gele vlekken zichtbaar in de stof?
  4. Bevinden er zich geen andere vlekken op de kleding die moeilijk verwijderbaar zijn?

Veel mensen staan er niet bij stil, maar op het ogenblik dat een bepaalde stof in aanraking komt met zweet, kan deze gaan verkleuren. In het merendeel van de gevallen uit dit zich onder gele vlekken onder de oksels, die vooral bij witte kledingstukken opvallend snel zichtbaar zijn. Het is in de praktijk vaak onmogelijk om deze vlekken volledig te verwijderen. Kortom, zie je tweedehands kledingstukken hangen met dergelijke vlekken? Laat ze dan bij voorkeur vooral hangen en kijk uit naar andere, leukere kledingstukken.

Tweedehands kleren passen is altijd een goed idee

Bezoek je een tweedehandswinkel waar ze kleding verkopen? Ga dan niet uitsluitend af op de uitstraling van de kleding wanneer ze nog in de rekken hangen. Het wordt altijd aangeraden om de kleding te passen. Op deze manier ben je niet alleen zeker van de maat, maar stel je ook met zekerheid vast dat de pasvorm voldoet aan je verwachtingen. Veel mensen gaan bij het aankopen van tweedehands kleren nog te vaak af op de maat. Echter, in het bijzonder bij oudere kledingstukken kunnen deze maten wel eens verschillen ten opzichte van de eigentijdse maten. Wees dus verstandig en koop geen tweedehands kleren zonder dat je ze zelf even hebt gepast!

Bekijk goed de labels in de tweedehands kledingstukken

De labels in kleding geven altijd een goede indruk van wat je precies gaat aankopen. Een label vertelt heel wat nuttige informatie zoals:

  1. Hoe het kledingstuk in kwestie moet worden onderhouden (gewassen);
  2. Welk merk het kledingstuk op de markt heeft gebracht;
  3. Of het gaat om echte kleding of er mogelijks sprake is van namaak;

De manier waarop je tweedehands kleren moet onderhouden, is belangrijker dan je zou vermoeden. Menig aantal mooie en exclusieve kledingstukken stop je best niet zomaar in een gewone wasmachine. Vaak is handwas vereist of wordt het aangeraden om het kledingstuk naar de droogkuis te brengen. Dit brengt uiteraard de nodige extra moeite of kosten met zich mee. Uiteraard is dit niet het enige wat je kan afleiden uit het label op je kledingstukken.

Een tweede punt heeft betrekking tot het merk dat het kledingstuk op de markt heeft gebracht. Is er bijvoorbeeld sprake van een echt designermerk? In dat geval spreekt het voor zich dat de waarde van het kledingstuk een stuk hoger zal liggen. Controleer wel altijd grondig of de kleding legitiem is. Het gebeurt immers nog steeds erg vaak dat namaakkleding haar weg vindt naar de tweedehands winkels.

Was de kleren meteen na aankoop!

Naast bovenstaande is het ook altijd een goed idee om je tweedehands kleren meteen na aankoop te wassen. In principe zou je er vanuit kunnen gaan dat iedereen die kleren verkoopt, deze eerst wast vooraleer ze naar een tweedehands winkel te brengen. Honderd procent zekerheid heb je uiteraard nooit. Bovendien is het ook nog eens onmogelijk om te achterhalen wie de vorige eigenaars waren van de kledingstukken. Je weet bijgevolg ook nooit hoeveel waarde deze personen hechtten aan hun persoonlijke hygiëne. Als je niet voor vervelende verrassingen wil komen te staan, is het altijd een aanrader om je tweedehands kleding meteen na aankoop te wassen. Zo kan je er pas echt met een prettig gevoel gebruik van maken.

Mogelijkheid tot onderhandelen over de prijs of niet?

Tot slot is het altijd interessant om na te gaan in welke mate er mogelijks nog kan worden onderhandeld over de prijs van de tweedehands kleding die je wenst aan te kopen. Dat is in het bijzonder afhankelijk van de plaats waar je je tweedehands kleren aankoopt. Als je dat doet in een tweedehands winkel, valt er doorgaans niet te onderhandelen over de prijzen. Ga je tweedehands kleren rechtstreeks aankopen bij een particulier persoon, is het vaak wel mogelijk om over de prijs te discussiëren, zeker bij aankoop van meerdere stukken. Op deze manier kan je nog meer financieel voordeel doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20