Handleiding: veilig en alleen op vakantie

 

Door gebruik te maken van zogenaamde groepstarieven kun je in de regel besparen op een dagje uit, maar eveneens op grotere reizen. Het reizen met een groep kan echter ook omslachtig en behoorlijk ingewikkeld zijn. Aan de andere kant kan alleen op reis gaan ook erg avontuurlijk zijn en je de mogelijkheid bieden om unieke ervaringen op te doen. Je moet dan wel je op je gemak kunnen voelen in een vreemde omgeving als je volkomen op jezelf bent aangewezen en bovendien moet je eraan toe zijn om veel tijd te steken in een goede voorbereiding en de juiste planning.

young woman ready to travel with her suitcaseOp het ogenblik dat je voor de eerste keer alleen op reis gaat, dan kan een te grote uitdaging je soms juist ontmoedigen. Op het moment dat er iets volgens plan verloopt tijdens een vakantie in je eentje, kan dit soms lastig zijn, maar deze situatie zal eveneens voor wat extra spanning kunnen zorgen. Indien je echter de juiste voorbereidingen hebt getroffen, zal alleen reizen ook veilig, leuk en efficiënt kunnen verlopen. Door onderstaande reistips en -ideeën te volgen kan je soloreis dan ook uitstekend verlopen.

Het kiezen van een vakantie

Als je alleen op vakantie gaat, is het zaak om een aantal dingen goed voor te bereiden en dien je bovendien zeker te weten wat je wel, en wat je juist niet, leuk vindt of aankan. Met andere woorden: je moet je goed beseffen waar je je comfortzone ophoudt en waar je je dus niet meer prettig bij gaat voelen. In het bijzonder als dit je eerste solovakantie is, dan dien je je bestemming(en) met zorg uit te kiezen. Als je je niet helemaal zeker voelt in een bepaalde situatie dan kun je deze beter uit de weg gaan. Een eerste keer alleen op vakantie is dan niet de juiste gelegenheid om bijvoorbeeld een avontuurlijke bestemming te kiezen. Ook kun je dan beter te overweldigend bestemmingen vermijden, zoals externe plaatsen en verlaten gebieden waar geen gebruikgemaakt kan worden van een mobiel netwerk.

Op het ogenblik dat je je solovakantie in het buitenland door wilt brengen, dan is het zeker verstandig om na te gaan of een eventuele taalbarrière overwonnen kan worden. Bij voorkeur kies je een comfortabele plek in een land waar je je vertrouwd mee bent en haal je bestemmingen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn, niet gastvrij zijn voor toeristen of waar politieke onrust heerst direct van je lijstje met mogelijke vakantiebestemmingen. Het is absoluut aan te raden om van te voren goed na te denken over de prioriteiten die je wilt stellen, inclusief de soort activiteiten die je tijdens je vakantie wilt ondernemen. Denk verder aan het klimaat, de tijdzone, de taal en de kosten voor het levensonderhoud in een bepaald gebied.

Vertrouwen opbouwen als soloreiziger

Nadat je een bestemming hebt uitgekozen die binnen je comfortzone past, dien je een zeker vertrouwen op te gaan bouwen als soloreiziger. Dit kun je onder andere doen door meer inzicht en informatie te krijgen, bijvoorbeeld door met vrienden en familieleden te praten die al eens de bestemming hebben bezocht waar je alleen op vakantie wilt gaan. Hun ervaringen zullen je kennis immers vergroten doordat je vragen kunt stellen over allerlei zaken. Denk hierbij aan de verschillende vervoersmogelijkheden in het gebied, maar ook naar de aanwezigheid van interessante restaurants, hotels, autoverhuurbedrijven, plaatselijke gebruiken en plaatsen die je zeker gezien moet hebben. Op het moment dat je niemand kent die al eens op je vakantiebestemming is geweest, dan kun je online informatie gaan zoeken, contact maken met reizigers die het gebied wel hebben bezocht of speciale communities en forums bezoeken die allerlei reizen onder de aandacht brengen, zoals websites als Tripadvisor en Zoover.

Andere reizigers posten in deze websites ervaringen, tips, recensies en foto’s. Indien je een echte expert tegenkomt, dan kan deze je vaak zelfs helpen met het beantwoorden van specifieke vragen over je vakantiebestemming. Zo kan een ervaren reiziger je nuttige informatie verstrekken over zaken die je absoluut nodig hebt. Ook kunnen positieve verhalen en reiskennis je meer vertrouwen geven als je een gebied wilt gaan ontdekken en verkennen zodat je je tijdens je reis een stuk zelfverzekerder en veiliger kunt voelen. De kans dat je een heleboel prachtige avonturen gaat beleven op je solovakantie is daardoor eveneens een stuk groter geworden.

Een persoonlijk reisplan maken

Zodra je voldoende zelfvertrouwen op hebt gebouwd en klaar bent om met het maken van een planning te beginnen, dan dien een heleboel zaken om rekening mee te houden. Om te beginnen zijn er enkele belangrijke punten die je absoluut goed moet regelen voordat je op reis gaat in je eentje.

Accommodaties

Wanneer je op jezelf aan bent gewezen op vakantie, dan moet je er volkomen zeker van zijn dat je accommodaties veilig zijn. Hierbij moet je niet alleen denken aan de veiligheid van het gebouw zelf, maar ook van de omgeving, zodat je wensen en verwachtingen niet in weg worden gestaan. Ook zal het essentieel zijn dat je zekerheid over de reserveringen die je hebt gedaan. De beste manier om dit na te gaan is door een gesprek aan te gaan met een personeelslid van het hotel of hostel, maar eveneens door het lezen van recensies op verschillende websites en fora. Hierbij dien je echter altijd de meeste recente informatie te gebruiken, zodat de huidige situatie het beste in beeld gebracht zal worden op een bepaalde bestemming.

Een goede manier om een bepaald gebied te beoordelen is door een ​​reservering te boeken voor slechts één nacht. Op die manier kun je bijvoorbeeld de avond gebruiken als een door proefperiode. Je kunt dan de omgeving beoordelen en eventueel andere accommodaties zoeken als de huidige niet aan je wensen voldoet. Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat u niet in een vreselijke accommodatie vast komt te zitten voor je volledige vakantie. Bovendien heb je dan ook de gelegenheid om, indien er problemen zijn, deze met een manager te bespreken en zelfs om een volledige of gedeeltelijke terugbetaling te vragen voor de gemaakte verblijfskosten. Indien er geen restitutie mogelijk is, dan kun je verder nog vragen om een ​​gratis upgrade van de kamer die je huurt. In de meeste gevallen, als je je niet gelukkig bent met de situatie, dan zal de beheerder samen met je naar een passende oplossing zoeken of ga je op zoek naar een beter vakantieverblijf in de buurt.Portrait of happy male hiker with backpack standing on field

Het huren van een auto in ander land

Neem de tijd om de verschillende autoverhuurbedrijven te onderzoeken die in de buurt van je vakantiebestemming hun diensten aanbieden. Dit hoeft overigens niet per se om bedrijven te gaan die het goedkoopst zijn, bijvoorbeeld omdat dit een slechte klantenservice heeft, onbetrouwbare auto’s verhuurt of zich in een moeilijk bereikbare locatie bevindt. Om die reden is het altijd handig dat je een landkaart, eventueel in je routeplanner, van je vakantiebestemming meeneemt zodat je eenvoudiger in een vreemd land de weg op kunt.

Voordat je een autoverhuurbedrijf verlaat, kun je een personeelslid vragen om je te laten zien hoe je bijvoorbeeld de tank moet openen. Het klinkt wellicht belachelijk, maar dat is het zeker niet omdat veel mensen niet direct doorhebben hoe je van een onbekende auto de tankdop kunt openen om te kunnen tanken. Maar ook andere essentiële gebruiksinformatie, zoals de werking van de lichten en de ruitenwissers heeft soms enige uitleg van de autoverhuurder nodig. Het kan immers behoorlijk lastig worden als je dergelijke dingen niet kunt achterhalen. Vergeet overigens ook niet dat buitenlandse auto’s de meest uiteenlopende en onvoorspelbare kuren kunnen vertonen. In de regel kan de verhuurder van het voertuig je hier alles over vertellen zodat niet voor verrassingen komt te staan tijdens je reis.

Het kiezen van een eetgelegenheid

In aanvulling op je zoektocht naar informatie met betrekking tot je vakantiebestemming, dien je ook vooraf wat eetgelegenheden ter plaatse onder de loep te nemen, De website Tripadvisor is hierbij een uitstekend hulpmiddel om meer te weten te komen over de restaurants in een bepaald gebied. Je vindt hier namelijk niet alleen beoordelingen van diverse restaurants, maar ook persoonlijke ervaringen van andere reizigers. Uiteraard kun je ook lokale toeristische websites raadplegen om een restaurant, of andere interessante activiteit, te vinden.

Ook na aankomst zijn er nog mogelijkheden om te achterhalen welke restaurants er in de buurt zijn, bijvoorbeeld door het personeel in het hotel te vragen. Deze mensen kennen de omgeving immers erg goed en kunnen je dan ook één of meerdere restaurants aanbevelen. Maar ook andere reizigers die in hetzelfde hotel verblijven, kunnen je vaak interessante informatie over bepaalde restaurants verschaffen. Op die manier kun je recente informatie inwinnen uit de eerste hand voordat je een restaurant gaat bezoeken.

Op het gebied van het hebben van een bepaalde eetervaring kun je soms wat ontmoedigd worden, bijvoorbeeld omdat je het niet prettig vind om alleen een maaltijd te gebruiken. Indien de gedachte om alleen te eten in een restaurant je tegenstaat, dan kun je één van de volgende mogelijkheden uitproberen.

  • Neem op voorhand een boek, een e-reader of een tijdschrift mee naar het restaurant,
  • Zoek een plaats in de buurt van de bar waar het is gemakkelijker is om met andere bezoeker te kunnen praten.
  • Kies een eetmoment waarop het in een restaurant minder druk is zodat je je minder ongemakkelijk hoeft te voelen.

Deelnemen aan excursies

Op het ogenblik dat je alleen op vakantie gaat, dan weet je exact wat je op een dag kan doen. Je kunt immers zelf bepalen waar en wanneer je ergens heen gaat, maar ook of je aan een rondleiding of een excursie deel wilt nemen. Indien je al vroeg je dag wilt beginnen, dan hoef je niet eerst in discussie met eventuele reisgenoten over het ideale tijdstip van vertrek. Tijdens een vakantie in je eentje draait alles immers alleen om jou, en je persoonlijke wensen en interesses.

Indien je echter voor de eerste keer alleen op vakantie bent in een bepaalde stad, dan is een betaalde excursie zeker een prima uitstapje. Je kunt dan profiteren van de kennis van een professionele gids en een vooraf geselecteerde groep van metgezellen, zelfs als dit volkomen vreemden voor je zijn kan hun gezelschap erg aangenaam zijn. Bovendien kan een rondleiding of excursie je vaak helpen om meer vertrouwd te raken met je vakantiebestemming, zeker als je dit kort na je aankomt in kunt plannen.

Wanneer je aan een rondleiding of excursie deel wilt nemen dan is het verstandig om eerst grondig de beschikbaarheid van bedrijven in deze branche te onderzoeken. Om te voorkomen dat je reis niet verloopt zoals je graag had gezien, Om die reden dien je jezelf altijd eerst enkele vragen voor te leggen om ervoor te zorgen dat de rondleiding zal voldoen aan je wensen en behoeften:

  • aan welke criteria moet een rondleiding of excursie voldoen?
  • Wil je een rondleiding vanwege een bepaalde interesse of om deze veerde ruit te diepen?
  • Wil je een passieve rondleiding, waarbij je bijvoorbeeld in een bus wordt rondgereden, of een meer actieve toer te voet, per fiets of per Segway?

Als je niet wilt betalen voor een excursie, dan kun je zelf een reisgids en/of plattegrond ter hand nemen en op zoek gaan naar een favoriete locatie. Je kunt zelfs een lijst met interessante plaatsen maken en deze op een route uitstippelen zodat je alle locaties op je lijst te zien krijgt. Het personeel in je hotel kan je in de regel een heleboel informatie verstrekken over het openbaar vervoer waardoor je een heleboel geld kunt besparen en tevens van de plaatselijke sfeer van alle dag kunt proeven.

Niet te veel activiteiten plannen

portrait of woman reading on the beachAls je voor de eerste keer alleen op vakantie gaat, dan moet je jezelf voldoende tijd geven om te ontspannen en te genieten van deze ervaring. Je kunt weliswaar een aantal dingen plannen, maar eveneens tijd om te ontspannen overhouden. Je vakantie moet dan ook niet alleen uit doe-dingen bestaan maar ook uit plezier en ontspanning. Op het moment dat je te veel activiteiten in gaat plannen tijdens je vakantie, dan loop je het risico om gestrest te raken en minder van je vakantie te genieten. Soms zelfs zullen zelfs culturele ervaringen en de algehele vakantie-ervaring hier namelijk zwaar onder te lijden hebben.

Veiligheid altijd voorop stellen

Wanneer je alleen op vakantie gaat, dan zal de veiligheid je hoogste prioriteit zijn. Je kunt je veiligheid vergroten door onderstaande tips en adviezen zeker in gedachten te houden:

  • Accepteer geen drankjes van vreemden, tenzij je goed zicht houdt op de persoon die het drankje voor je inschonk en je zeker weet dat er niets verdachts mee is gebeurd.
  • Bewaar een deel van je geld en een creditcard op een andere plaats dan de rest van je geld. Wanneer je portemonnee of tas wordt gestolen, zul je dan immers altijd nog wat achter de hand hebben.
  • Indien je een portemonnee hebt met een paar kleine biljetten voor spontane aankopen, dan is het niet aan te raden om een dik pak biljetten ineens eruit te nemen. Dit trekt namelijk niet alleen de aandacht van anderen, maar kan zelfs gevaar opleveren voor je veiligheid omdat kwaadwillende personen dit kunnen interpreteren als een teken dat je veel contanten bij je draagt.
  • Laat altijd iemand weten wat je plannen zijn als je rond gaat reizen. Zeker als je af ​​en toe je plannen wijzigt, is het goed om één van de thuisblijvers hiervan op de hoogte te stellen, bijvoorbeeld via e-mail, Skype, whatsapp of sms. Op die manier kan het thuisfront ook nagaan of alles nog in orde is met je.
  • Door je bewust te zijn van je omgeving en in contact te komen met andere mensen, kun je met meer vertrouwen alleen op reis gaan.
  • Het plaatselijke noodnummer dien je niet alleen standaard in je mobiele telefoon te zetten, maar bij voorkeur ook uit je hoofd te kennen. Niet overal ter wereld zal dit nummer immers hetzelfde, maar wel van even groot belang in noodgevallen, zijn.
  • Als je van plan bent om zelf in een auto te gaan rijden in het buitenland, dan moet je uiteraard de plaatselijke wetgeving kennen voordat je vertrekt. Om die reden doe je er altijd goed aan om de lokale verschillen goed in je op te nemen.

Financiën op reis

Ook als je alleen op vakantie gaat zul je je geld goed moeten beheren. Bij voorkeur neem je dan ook zowel een bankkaart als een kredietkaart mee op je reis. Verder is het aan te bevelen om niet meer dan 200 euro aan contanten mee te nemen. Je doet er tevens verstandig aan om onbeschadigde bankbiljetten te kiezen waarvan je vrijwel zeker weet dat deze in het buitenland niet geweigerd zullen worden vanwege beschadigingen.

Voldoende geld op vakantie

Als je bang bent dat je niet genoeg geld bij je hebt, dan kun je in gedachten houden dat op de meeste bestemmingen, zelfs de derdewereldlanden, geldautomaten beschikbaar zullen zijn. Je kunt dus vrijwel overal aan contant geld komen, soms weliswaar tegen vrij hoge wisselkoersen en transactiekosten. Voordat je vertrekt, dien je bovendien je bank op de hoogte te brengen dat je naar het buitenland gaat vertrekken zodat deze voorbereid zal zijn op buitenlandse transactie met een bepaalde kaart. Je loopt dan dus niet het risico dat je kaart wordt geblokkeerd vanwege de verdenking van fraude. Als extra beveiliging kun je tevens een dagelijkse opnamelimiet instellen voor je bank- en kredietkaarten.

Bankkosten op reis

Je dient altijd, voordat je naar het buitenland vertrekt, je bank te vragen wat de hoogte is van eventuele transactiekosten in andere landen. Indien je bank of kredietkaartmaatschappij een te hoge vergoeding voor het gebruik van een kaart in rekening brengt als je op vakantie bent in het buitenland, dan kun je immers een andere kaart gaan gebruiken of je transacties zoveel mogelijk beperken.

Sommige banken hebben zusterinstellingen in het buitenland waarbij je je bankpas kunt gebruiken zonder veel kosten te hoeven maken. Het is dus goed om te weten welke banken dit zijn voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt. Als het gaat om je kredietkaart, dan zal ene kaart een ander percentage aan buitenlandse transactiekosten in rekening brengen. Indien je primaire kaart een hoger tarief berekent, dan kun je natuurlijk overwegen om tijdelijk een andere te gaan gebruiken.

Inpakken voor een reis in je eentje

Op vakantie gaan, zal altijd gepaard gaan met het inpakken van één of meerdere koffers en/of tassen. Hierbij wordt echter vaak verschil gemaakt tussen standaard- en handbagage.

Handbagage

Bij voorkeur reis je alleen met bagage die je probleemloos kunt dragen. Je zult waarschijnlijk veel in beweging zijn en er zal niet altijd iemand beschikbaar zijn om je te helpen met het dragen van je spullen. Je moet er dan ook niet vanuit gaan dat je een gemakkelijk een bagagewagen en/of roltrap aan zult treffen op de plaats van je vakantiebestemming. Iets meer dan een koffer en een rugzak zullen dan ook al snel groeien er veel worden. Als het mogelijk is, dan kun je rugzakken kiezen die je aaneen kunt koppelen zodat je je gemakkelijker voort kunt bewegen. Tot slot moet je er altijd rekening mee houden dat sommige bestemmingen alleen geplaveide stoepen of enkel onverharde paden zullen hebben waar je je niet gemakkelijk kunt voortbewegen als je bijvoorbeeld een koffer op wieltjes achter je aan moet slepen. Je doet er dan ook goed aan om vooraf de situatie ter plaatse te onderzoeken en met alle mogelijke scenario’s rekening te houden.

Zware bagage

Als het niet mogelijk is om je bagage te beperken, dan kan het gewicht je op een bepaald moment zeker parten gaan spelen. Denk maar eens aan het reizen met het openbaar vervoer en een aantal zware koffers of tassen. Zeker als je kort daarvoor een lange reis hebt gemaakt, kan dit net even te veel voor je worden. Als je jezelf in een hachelijke situatie hebt gemanoeuvreerd door je te zware bagage kun je weliswaar altijd proberen of je een beroep kunt doen op een politieagent, of een andere dienstverlener. In sommige landen kun je zelfs tegen betaling de diensten van een kruier inhuren of de portier van je hotel vragen om je te helpen. Ook het nemen van een taxi kan je in bepaalde gevallen een heleboel sjouwwerk besparen, bijvoorbeeld als je van een luchthaven naar je hotel wilt reizen.

Kaarten en apps

Voor je vertrek zul je je koffer moeten inpakken met een aantal standaard artikelen zoals kleding en schoenen. Maar daarnaast mag je zeker niet vergeten om ook een aantal andere zaken in te pakken. Denk maar eens aan plattegronden en landkaarten (op papier of virtueel).

Een goede voorbereiding, zelfs een overdreven goede voorbereiding, zal immers de sleutel tot succes zijn tijdens een vakantie die je alleen doorbrengt. Voordat je vertrekt, doe je er verstandig aan om een kaart van de plaats van bestemming aan te schaffen. Uiteraard kun je eveneens online op zoek gaan en de nodige kaarten downloaden of afdrukken.

Op een smartphone kun je ook toegang krijgen tot een heleboel van kaartinformatie, maar beter download je vooraf zoveel als mogelijk is zodat je tijdens je reis geld kunt besparen op je mobiele telefoonkosten. Daarnaast zul je dan altijd de benodigde informatie bij je hebben, zelfs als je ergens bent waar geen internet beschikbaar is. Vooraf contact opnemen op met je provider om er zeker van te zijn dat de benodigde diensten ook daadwerkelijk zullen werken, kan je veel problemen onderweg besparen, Je provider kan je bovendien helpen om de kosten tijdens je reis binnen de perken te houden.

Als je geen voorbereidingen wilt treffen ten aanzien van de navigatie op de plek waar je je vakantie door gaat brengen, dan zul je je tevreden moeten stellen met de informatie die een autoverhuurbedrijf of hotel je kan verstrekken. Met een beetje geluk kun je soms echter wel een prachtige gratis plattegrond of landkaart krijgen, maar even goed moet je het stellen met een waardeloze, en wellicht te dure, kaart.

Overige documenten op vakantie

Indien je wilt reizen in het buitenland, dan moet je op de eerste plaats denken aan het meenemen van een geldig reisdocument, zoals een paspoort. Zelfs als je op reis bent in slechts één land, dan moet je eveneens voorbereid zijn op een eventueel verlies van dergelijke belangrijke documenten. Voordat je thuis weggaat, scan je bij voorkeur de belangrijke pagina’s van je paspoort, je vliegtuigticket en je reisplanning in. Vervolgens zorg je dat je deze documenten naar een familielid of vriend e-mailt en er op deze manier zelfs één naar jezelf verstuurd. De kopieën kunnen echter nooit de officiële documenten vervangen, maar deze kunnen je wel helpen bij het herstel of de de-activatie in geval van verlies of diefstal.

Happy beautiful girl - young woman dive underwater with fun over coral reef in sea pool. Healthy active lifestyle, people water sport outdoor activity and swimming lessons on beach summer holidays.

Daarnaast is het verstandig om een foto te maken van je kredietkaartnummers en het telefoonnummer van de klantenservice van elke kredietkaartverstrekker. Deze foto kun je eveneens naar een vertrouwd familielid of vriend versturen per e-mail. Op deze manier zul je altijd toegang tot de nummers en andere essentiële informatie tijdens je vakantie, bijvoorbeeld als je portemonnee verloren hebt, zul je precies weten welke kredietkaart je dient te annuleren.

Essentiële zaken om mee te nemen als soloreiziger

Er zijn een aantal zaken dat je pas aan kunt schaffen als je op de plaats van ebstemming aan bent gekomen. Denk hierbij maar eens aan de volgende zaken die je nodig zult hebben tijdens een vakantie in het buitenland, maar die pas ter plekke kunt kopen, zoals een SIM-kaart van een lokale provider voor je mobiele telefoon zodat je voordeliger naar huis kunt bellen of berichten kunt sturen. Er zijn echter ook dingen die je van thuis mee kunt nemen, zoals:

  • Een reisgids, plattegrond en/of landkaart van je vakantiebestemming,
  • Belangrijke telefoonnummers, inclusief het nummer van je hotel in het geval je vertraging oploopt,
  • alarmnummers van de plaats van bestemming,
  • een kopie van de telefoonnummers van je contactpersonen voor noodgevallen,
  • geneesmiddelen voor onderweg, bijvoorbeeld tegen reisziekte, pijn, diarree en verstopping. Dit kunnen immers je redders in nood zijn op het moment dat je je tijdens je soloreis ziek voelt,
  • Maak van tevoren kleine pakketjes van lokale valuta om te gebruiken in situaties waarin je het gebruik van je kredietkaart niet vertrouwd, bijvoorbeeld als je een kleine aankoop wilt doen in een derdewereldland.
  • Een deurstopper meenemen die je onder de deur van je hotelkamer kunt steken om te voorkomen dat er iemand probeert binnen te komen.
  • Een spiekbriefje met de wisselkoersen kan je geld besparen als je een aankoop wilt doen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor een souvenir. Verkopers zullen je immers niet snel helpen als je een rekenfout in hun voordeel maakt.

Conclusie

Je eerste reis in je eentje zal worden vast een heleboel energie kosten, maar ook de nodige spanning en zelfs een beetje nervositeit met zich meebrengen. Dat is echter heel normaal. Tijdens je reis doe je er dan ook goed aan om een klein notitieboekje mee te nemen en dingen te noteren die je later graag wilt vertellen over de reis. Maar ook de dingen die je een volgende keer anders zou kunnen doen, kun je hierin opschrijven. Op het moment dat je meer vertrouwd bent geraakt met jet alleen op vakantie gaan, dan zul je meer creatief je planning kunnen doen. Tevens zul je groeien en meer avontuurlijke keuzes qua bestemmingen durven maken.

Na een aantal solovakanties zul je in de regel meer vertrouwen in jezelf hebben gekregen. En dat geldt zeker ook voor je vermogen om alleen te reizen. Je zult dan meer vertrouwen hebben in je eigen kunnen waardoor je met steeds meer vertrouwen in jezelf een soloreis kunt plannen en er in volle teugen van kunnen genieten zonder je zorgen te hoeven maken over je veiligheid onderweg.

Meer