4 geheimen die selfmade miljonairs hun kinderen leren

Voormalig professioneel tennisspeler en selfmade-miljonair Steve Siebold deed voor zijn boek ‘Secrets Self-Made Millionaires Teach Their Kids’ onderzoek naar het leven van 1.200 collega-miljonairs en splitste hun advies op in 160 korte hoofdstukken die ouders samen met hun kinderen kunnen lezen.

Naast tips als ‘spreek in het openbaar,’ ‘wees nieuwsgierig,’ en ‘behandel mensen met respect,’ besteedt Siebold veel aandacht aan wat kinderen moeten doen als ze zich willen voorbereiden op financieel succes.

1. Vermijd microgolfoven-denken

Volgens Siebold is het grootste probleem waarmee jongere generaties kampen dat van de ‘instant gratification’ of het zoeken naar de ‘onmiddellijke beloning,’ wat leidt tot een manier van denken die wil dat ook financieel succes onmiddellijk moet komen. Alsof je rijk kan worden, net als je een gerecht in een microgolf-oven steekt, om het er 3 minuten later kant-en-klaar uit te halen. Maar zo werkt het niet, want financieel succes bereiken vergt tijd en echt werk.


2. Doe aan sport

Kies een sport die je makkelijk in contact brengt met invloedrijke mensen. Golf of tennis, bijvoorbeeld zullen je meer dan voetbal of basketbal toelaten al van op jonge leeftijd op niveau te netwerken. Velen zullen dit niet graag lezen, maar het gewoon zo, schrijft Siebold.

Richard Branson op een tenniscourt in 2013 – Getty Images

Golf en tennis worden gedomineerd door rijke families en de connecties die hier kunnen worden gelegd zijn substantieel. Dat betekent niet dat kinderen moeten worden verplicht deze sporten te beoefenen, maar ze moeten wel de kans worden geven er mee in contact te komen. Maar uiteindelijk zal zowat elke sport je de kans geven om naast je communicatieve vaardigheden, ook je discipline aan te scherpen en met anderen te leren samenwerken.


3. Schrijf je visie neer

Al eens van een ‘vision board’ gehoord? Siebold suggereert een soortgelijke oefening te doen met kinderen en hen een brief te laten schrijven waarin ze al in de toekomst leven en aan hun vrienden uitleggen hoe succesvol ze zijn en hoe ze dat gerealiseerd hebben. Een gevoel van succes creëren zal kinderen motiveren om aan de slag te gaan. Mensen kopen geen groot huis of een dure wagen om iets te bezitten, maar om het gevoel dat die aankoop hen bezorgt.


4. Vergeet niet je te amuseren

Kinderen moeten bij het maken van deze oefeningen vooral worden aangemoedigd om zich te blijven ontspannen en te amuseren. Dat zal hen ook motiveren om zich te interesseren voor nieuwe ervaringen en creatiever voor de dag te komen.

Op welke manier dat gebeurt, is van minder belang. Maar door stress te verminderen en plezier te hebben wordt het pad naar financiële rijkdom een aangenaam proces. Dat pad is vaak lang en als het niet aangenaam is, dreigt het nooit te worden bewandeld.

👉 Lees ook: 5 manieren waarop rijken anders denken dan middenklassers

Meer