Voortaan kan je via Payconiq by Bancontact in één scan betalen met zowel maaltijdcheques als jouw bankrekening

Payconiq by Bancontact heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de gelijknamige betaalapp. Je kunt voortaan via Payconiq by Bancontact in één scan zowel met je maaltijdcheques als het geld op je bankrekening betalen. Tot nu toe moest dat in twee fases gebeuren.

In het nieuws: Dankzij een nieuwe toevoeging kan je Payconiq by Bancontact voortaan gebruiken om in één keer te betalen met maaltijdcheques en de bankrekening die gekoppeld is aan de app.

 • Als het saldo van de maaltijdcheques ontoereikend is, dan schrijft de app het resterende bedrag automatisch van de bankrekening af. Voordien moesten er dan nog twee aparte betalingen gebeuren.
 • “Deze vernieuwde functionaliteit van de Payconiq by Bancontact-app is uniek in de markt”, zegt Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company. “Het is de eerste betaaloplossing in België waarbij je maaltijdcheques kunt combineren met een andere betaalmethode (hier Payconiq) in één enkele handeling. Hiermee vereenvoudigen we sterk de betaalervaring voor consument én handelaar.”
 • Zowel de maaltijdchequekaarten van Edenred, Monizze als Pluxee kunnen als betaalmethode worden toegevoegd in de Payconiq by Bancontact-app.
 • De gecombineerde betalingen komen binnenkort ook naar KBC Mobile, CBC Mobile en KBC Brussels Mobile. “In deze bankapps is het momenteel al mogelijk om klassieke betalingen met maaltijdcheques uit te voeren door een Payconiq-QR-code te scannen”, aldus Vandepeute.

De nieuwe functionaliteit uitgelegd

Duiding: Hoe werkt het?

 • Je hoeft enkel de Payconiq QR-code bij de deelnemende handelaar te scannen met de Payconiq by Bancontact-app.
 • Het bedrag dat met maaltijdcheques betaald kan worden, verschijnt automatisch in de app.
 • Het eventuele restbedrag wordt van de gekoppelde bankrekening in de app afgeschreven.
 • Producten die niet in aanmerking komen voor maaltijdcheques, worden via dezelfde QR-scan betaald met de gekoppelde bankrekening in de app.
 • De functie om met maaltijdcheques te betalen staat automatisch aangevinkt. “Dat is handig, want zo weet je bij elke Payconiq-betaling meteen of er producten in aanmerking komen voor betaling met maaltijdcheques”, klinkt het. Deze optie kan altijd uitgevinkt worden als je liever het volledige bedrag met de bankrekening betaalt.

Gecombineerde betalingen met Payconiq by Bancontact zijn nog niet overal beschikbaar

Details: Het betaalbedrijf laat weten dat je de nieuwe functionaliteit momenteel kunt gebruiken bij meer dan 3.000 handelaars in België zoals bakkerijen of koffiebars.

 • Concreet gaat het om ondernemingen die maaltijdcheques aanvaarden en Payconiq aanbieden via een QR-code op sticker of op hun smartphone (dankzij de nieuwe betaalapp voor handelaars, Payconiq GO).
 • Vandepeute voegt eraan toe dat de gecombineerde betaling nog niet gebruikt kan worden in de supermarkten. “Het is de bedoeling dat dat in de toekomst wel mogelijk is”, klinkt het.

Opgemerkt: Dit is niet de eerste toevoeging aan de betaalapp.

 • Sinds vorige maand is het bijvoorbeeld ook al mogelijk om facturen te betalen met Payconiq by Bancontact.
 • Je kunt op de site van Payconiq nagaan welke bedrijven al gebruikmaken van de nieuwe functionaliteit. Deelnemende ondernemingen zijn onder meer Luminus (energieleverancier), Farys (waterleverancier) en Daoust. Intussen is die betaaloptie ook al beschikbaar in verschillende scholen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer