Het aantal bankkantoren in België nam in 2023 met een tiende af

In 2023 verdween ongeveer een tiende van alle bankkantoren in België. Dat cijfer ligt hoger dan vorig jaar. Maar bekeken over een langere periode wordt de systematische sluiting van kantoren pas goed zichtbaar.

In het nieuws: In 2023 waren er nog 3.243 bankkantoren, dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. In vergelijking met het jaar ervoor is dat een afname van 9,7 procent.

  • Dat percentage lag lager in 2022, maar in 2018, 2020 en 2021 sloten er dan weer meer kantoren. De zeer scherpe afname van het aantal bankkantoren is duidelijk iets van de laatste jaren, nu meer mensen enkel digitaal bankieren.
  • Gekeken over een periode van dertig jaar, verdween ruim acht op de tien kantoren. In 1993 stond het aantal vestigingen nog op 17.757.
  • Banken met eigen kantoren sloten vorig jaar 12,4 procent van hun vestigingen. Het gaat dan met name om de vier grootbanken ING, BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC. Bij de zelfstandige bankagenten was dat aandeel kleiner, daar verdween 6,2 procent van de kantoren.
  • Overigens neemt ook het aantal banken die actief zijn in België af. Vorig jaar waren dat er 77, in 2022 nog 79. Maar ook hier is er sprake van een systematische daling: in 1980 waren er net geen 100 actief.

Ingezoomd: In vergelijking met het buitenland valt het best wel mee.

  • Uit relatieve cijfers blijkt dat België in 2022 307 bankkantoren per 1 miljoen inwoners telde. Daarmee staat het op een zevende plaats in Europa.
  • Bulgarije telt relatief gezien de meeste kantoren, met 664 kantoren per miljoen inwoners. Ook Frankrijk en Spanje tellen zo meer vestigingen.
  • In Nederland zijn er dan weer de minste kantoren in Europa, relatief gezien. Daar zijn er slechts 41 vestigingen per miljoen inwoners. In 2021 sloot ING daar in een klap de helft van zijn kantoren.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer