Zo viert Europa Kerstmis tijdens een pandemie

Met vier? Een extra persoon uitnodigen? We weten nog niet hoe Kerstmis in België eruit zal zien, maar De Croo en co kijken wellicht ook naar hoe kerst in de andere Europese landen wordt aangepakt.

Frankrijk

In Frankrijk gaan de winkels op zaterdag opnieuw open na een lockdown van zowat een maand. Er is wel nog een avondklok en reizen wordt momenteel afgeraden. Tot 15 december tenminste, want dan wordt dat reisverbod opgeheven. Met het expliciete doel om de feestdagen met uw familie te kunnen doorbrengen.

U kan het verontrustend vinden, maar er is in Frankrijk geen limiet op het aantal mensen dat samen mag komen voor kerst en nieuw. De regering plant wel op 20 januari opnieuw overleg, voor enerzijds een de-escalatie van de lockdown, maar ook om te evalueren of die feestdagen niet een volgende golf veroorzaakt hebben.

Het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk wordt er momenteel met drie fases gewerkt, en die regels blijven in voege tot 23 december. De pubs en restaurants blijven in het grootste deel van het land dan ook gesloten, restaurants kunnen in bepaalde regio’s wel openen. Maar zelfs in steden of gemeenten die weinig coronagevallen tellen, mag er maximum met zes mensen binnen samengezeten worden, tenzij het gezin uit meer dan zes mensen bestaat.

Opvallend: deze regels worden tussen 23 en 27 december allemaal overboord gegooid. Dan mogen er drie bubbels, dat staat in het VK gelijk aan een gezin, samenzitten voor de feestdagen. In het VK is Kerstmis een groot feest, Oudjaar wordt meer in pubs gevierd. Dat laatste kan sowieso niet doorgaan, dus versoepelde de regering de bubbelregels expliciet voor Kerstmis.

Duitsland

Ook in Duitsland, waar een groep momenteel maximum uit vijf personen mag bestaan, wordt er tijdelijk versoepeld. Tussen 23 december en 2 januari mag u er met maximaal 10 mensen vieren. De regering benadrukte wel dat het een maximumaantal is dat niet aangemoedigd wordt. Kinderen onder de 14 jaar tellen niet mee in de berekening.

Er kwam ook de vraag van de regering om zo veel mogelijk thuis te quarantainen in aanloop naar de feestdagen. Duitsland kondigde ook al aan dat de maatregelen wellicht tot april gelden.

Nederland en Luxemburg

In Nederland, waar de lockdown sowieso beperkter was en de winkels bijvoorbeeld nooit gesloten zijn, is nog geen beslissing gemaakt over de feestdagen. Die komt er vermoedelijk in de tweede week van december. Het coronateam van Nederland zou adviseren om festiviteiten met maximum zes personen te vieren en zo veel mogelijk op voorhand in quarantaine te gaan. Er wordt ook geadviseerd om met mensen uit de eigen regio te vieren.

In Luxemburg zijn er ook nog geen regels opgesteld. Het land gaat pas deze week in lockdown, met de horeca en de sport- en cultuursector volledig dicht. Die lockdown zal zeker drie weken duren.

Spanje en Italië

In de zuiderse landen is er nog geen beslissing genomen over Kerstmis, we moeten het dus nog even doen met hypotheses. In Italië mag u sowieso samenzitten voor familiereünies, al moeten die beperkt blijven tot zes tot acht per tafel. Daarnaast zouden de openingsuren van de winkels verlaat worden, zodat er geen drukte ontstaat.

In Spanje staat de limiet momenteel op zes personen, er wordt vermoed dat dat ook tijdens de feestdagen zo zou zijn. De nachtklok zou er verlaat worden naar 1 uur, zodat er op Oudjaar veilig naar huis teruggekeerd kan worden. Spanje beslist per regio over coronamaatregelen, opvallend genoeg betekent dat dat er op sommige plaatsen misschien kerstmarkten mogen doorgaan.

Scandinavië

In Zweden zijn er pas sinds kort maatregelen opgelegd. Het land zwoer eerder bij preventieve handelingen zoals handen wassen en afstand houden. Maar premier Stefan Löfven moest dan toch beperkingen opleggen in de horeca. Hij vraagt aan zijn bevolking ook om het aantal contacten te beperken tot het eigen gezin of een bubbel van één tot twee mensen buiten het gezin. Vanaf deze week is de maximumgrootte van een groep in het openbaar beperkt tot acht mensen. Zweden wil graag half december die maatregelen versoepelen, maar de cijfers volgen die redenering vooralsnog niet.

In Denemarken en Noorwegen is de situatie minder erg, maar ook daar gelden lockdownmaatregelen tot half december. In Denemarken mag u met maximum tien mensen samenkomen. De Noorse regering roept dan weer op om sociaal contact ’tot het absolute minimum’ te beperken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20