Zweden kondigt strengste coronamaatregelen tot nu toe af

Zweden heeft strengere maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf volgende week zijn publieke bijeenkomsten met meer dan acht mensen verboden. Het is de eerste keer sinds het begin van de uitbraak dat het Scandinavische land zo’n strenge regels invoert.

‘Dit is een heel duidelijk en krachtig signaal naar iedereen in dit land en naar de hele samenleving over wat de regels gaan zijn’, zei de Zweedse premier Stefan Lofven op een persconferentie. Daarin werden de nieuwe coronaregels bekendgemaakt die vanaf dinsdag 24 november zullen gelden in het land. Lofven noemde het een ‘ongekende’ ingreep die nodig was om de verspreiding van het virus in Zweden te beperken.

‘We leven in moeilijke tijden en het zal erger worden’, zei Lofven. ‘Ga niet naar sportscholen, ga niet naar bibliotheken. Hou geen etentjes, organiseer geen feesten. Annuleer alles.’

Het is de eerste keer sinds de uitbraak van de coronapandemie dat Zweden zo’n strenge regels afgekondigd. Aanvankelijk waren zij het buitenbeentje in Europa door als quasi enige land een lockdown te vermijden. Zweden rekende in de strijd tegen het coronavirus op de goodwill van zijn bevolking.

Omstreden strategie

Die strategie was van bij het begin omstreden. Zweden kende een minder zware eerste golf dan veel Europese landen, maar werd wel veel zwaarder getroffen dan andere Scandinavische landen. De bedoeling van die strategie was om op lange termijn de economie te sparen en de heropbouw te versneller. Daarnaast hoopte Zweden ook een tweede golf te vermijden door geleidelijk groepsimmuniteit op te bouwen.

Beide doelen lijken echter niet bereikt. Door de wereldwijde crisis incasseerde Zweedse economie namelijk ook zware klappen. Bovendien wordt Zweden nu ook getroffen door een tweede golf, al komt die iets later dan in andere Europese landen. Het aantal besmettingen stijgt de laatste tijd echter steeds sneller en ook het aantal coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg neemt toe.

Bijeenkomsten

Daarom ziet de Zweedse regering zich genoodzaakt in te grijpen. ‘Een onderdeel van de Zweedse strategie is altijd geweest om niet enkel dingen te verbieden, maar ook met aanbevelingen te werken’, zei Lofven. ‘Nu zien we dat die minder gevolgd worden. Dat is op een bepaalde manier begrijpelijk, omdat veel mensen deze situatie beu zijn.’

Vanaf 24 november en voor minstens vier weken zijn openbare bijeenkomsten met meer dan acht personen verboden. Vorig week besliste de Zweedse regering ook al om de verkoop van alcohol na 22 uur te verbieden.

Meer