WHO wil het vaccinatiepaspoort houden en uitbreiden

Op dinsdag heeft de Europese Commissie samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een persbericht “de lancering van een baanbrekend partnerschap op het gebied van digitale gezondheid” aangekondigd.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de COVID-crisis werd in Europa het COVID-safe ticket ingevoerd om gevaccineerden en mensen met immuniteit door een eerdere besmetting te onderscheiden van niet-gevaccineerden. De WHO en de Europese Commissie willen dit systeem behouden voor “huidige en toekomstige bedreigingen voor de gezondheid”.
  • Het persbericht deelt mee dat dit de eerste bouwsteen is van de WHO Global Digital Health Certification Network (GDHCN) om zo “een brede waaier aan digitale producten” te realiseren die zal leiden tot een betere gezondheid voor allen. Het wordt gebaseerd op het EU Digital COVID Certificate, oftewel het ‘EU DCC’.
  • De samenwerking zal verder bouwen op het systeem dat de EU al heeft opgezet, en “een eerste stap is ervoor zorgen dat de huidige digitale EU-certificaten effectief blijven functioneren”.
  • “De WHO zal dit proces wereldwijd faciliteren onder haar eigen structuur met als doel de wereld te laten profiteren van de convergentie van digitale certificaten. Dit omvat standaardisatie en validatie van digitale handtekeningen om fraude te voorkomen.” Er wordt gesteld dat de WHO geen toegang zal hebben tot persoonlijke informatie, “dat blijft het exclusieve domein van de overheid”.
  • Het vaccinatiepaspoort was een van de meer omstreden wapens in de strijd tegen COVID. Tegenstanders noemden het ongrondwettelijk en het zou discriminatie in de hand werken.
Meer