Verenigd Koninkrijk zet met nieuwe coronabarometer een groot stuk van het land opnieuw vast

Op donderdag heeft de Britse premier Boris Johnson een systeem aangekondigd ter vervanging van de lockdown. Het komt overeen met onze ter ziele gegane coronabarometer. Een groot stuk van het land belandt meteen in de zwaarste categorie.

Na de lockdown terug op café? Niet in Groot-Brittannië alvast, waar Boris Johnson een nieuw systeem uitgerold heeft om de coronacrisis te bestrijden. Het drielagige systeem, te vergelijken met onze coronabarometer, gaat volgende week in voege. Veel Engelse steden worden alvast in de hoogste categorie geplaatst en blijven dus sterk beperkt in hun doen en laten.

De barometer wordt per stad bekeken. In Liverpool kan de situatie dus anders zijn dan in Londen. Momenteel geldt de categorie waar een gemeente in valt voor twee weken. Daarna zal de situatie in elke gemeente en stad elke week opnieuw herbekeken worden.

Altijd geldig

Enkele algemene regels: sporten mag altijd, maar georganiseerde sport niet. De Britten mogen dus sowieso buiten. Ook blijven alle winkels open. Thuiswerk blijft altijd de richtlijn, ook in de lichtste fase. Scholen blijven open. Een kerkdienst mag altijd blijven doorgaan voor een huwelijk of begrafenis, maar er zijn slechts 15 genodigden toegelaten voor een huwelijk, 30 voor een begrafenis. Het zwembad en de fitness blijft open.

Een systeem in fases

Fase 3, waar de meeste steden en gemeenten zich in bevinden, betekent dus vooral nog binnen zitten. Er mogen geen huishoudens gemengd worden, tenzij u iemand helpt verzorgen. Er mogen maximaal buiten zes mensen samenkomen, binnen niet. Er zijn geen hotels open, u mag ook niet buiten uw regio overnachten, tenzij dat moet voor het werk.

In de Fase 2 worden enkele maatregelen versoepeld. Vooral sociaal wordt het makkelijker. U mag niet afreizen naar een regio die in Fase 3 verkeert, maar u mag wel in eigen stad iets uit eten. Pubs blijven dicht, maar restaurants blijven open. De laatste bel voor alcohol rinkelt wel al om 10 uur. U mag met uw bubbel een reisje ondernemen, maar thuis mensen ontvangen mag niet. Grote evenementen mogen doorgaan, met een maximumcapaciteit van 1.000 binnen of 2.000 mensen buiten of tot 50 procent van de capaciteit van de locatie, wat het laagste getal is.

In Fase 1, waar momenteel enkel wat kleine eilanden onder vallen, wordt er opnieuw sociaal wat gas teruggenomen. Zo gaat de horeca opnieuw open. U mag dan ook maximum zes mensen ontvangen, binnen. Met die mensen mag u ook op café, dat sluit wel om 23uur.

Het lijkt er wel op dat de meeste steden nog ver weg staan van zelfs maar in Fase 2 te belanden. De verdeling doet dan ook heel wat burgemeesters vloeken. Wanneer het systeem precies wordt afgeschaft, is niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20