Boris Johnson kondigt einde van de lockdown aan, en voert een Britse ‘coronabarometer’ in

De Britse premier kondigde gisteren het einde van de nationale lockdown aan voor Engeland. Op 2 december maakt de algemene lockdown plaats meer gerichte maatregelen. Johnson ziet zich gesterkt door heuglijk nieuws over het (voornamelijk) Britse vaccin, en door een stagnering van de besmettingsgraad.

‘We hebben een omslagpunt bereikt, en we hebben zicht op de ontsnappingsroute’, zei de Britse regeringsleider tijdens zijn virtuele toespraak aan het parlement. ‘De ongemakkelijke waarheid is echter dat we het einde nog niet bereikt hebben.’

Daarom kondigde Johnson een ‘meerlagige aanpak’ aan. Vanaf 2 december, net geen maand nadat de tweede lockdown inging, mogen de inwoners van Engeland in principe hun huis verlaten voor eender welke reden. Ze mogen anderen ontmoeten, zolang het buiten is en in groepen van maximum zes personen. Alle handelszaken, ook fitnesscentra en dergelijke kunnen opnieuw opengaan.

Strengere regels voor risicozones

Tegelijk riep hij strikte regionale beperkingen af die tot het voorjaar zouden duren. De regering moet nog bekendmaken voor welke regio’s de regels zullen gelden. Het gaat namelijk om een soort coronabarometer: er zijn drie categorieën van beperkingen. Onder welke categorie een regio valt hangt af van het aantal besmettingen in dat gebied.

In categorie 1 worden inwoners aangemaand om verplaatsingen te beperken, en wordt telewerk aangemoedigd waar mogelijk. Zes personen mogen elkaar ontmoeten, zowel binnen als buiten.

In categorie 2 mogen bars en restaurants enkel alcohol serveren als daar een volledige maaltijd wordt bij besteld.

Sportevenementen, zowel binnen als buiten, kunnen in beide categorieën een ‘beperkt aantal’ toeschouwers toelaten. Ook ‘professionele evenementen’ zijn toegelaten.

In de derde categorie moeten horecazaken sluiten, behalve voor afhaalmaaltijden. Andere recreatiemogelijkheden die binnen plaatsvinden moeten ook dicht. In gebieden die in de derde categorie zitten, zal er ook ‘een grootschalige testcampagne’ op poten worden gezet.

‘Als dat werkt, kunnen we dan degenen die negatief testen het vooruitzicht van minder beperkingen bieden’, aldus de Britse premier.

Voor Johnson, die zijn populariteit zag tanen door een inconsistente aanpak van de pandemie, is de aankondiging een mogelijkheid om de bevolking opnieuw op zijn hand te krijgen. De Britse regering staat ook onder druk om de schade aan de economie te beperken, aangezien de brexit voor de deur staat.

Meer