Britse economie krijgt enorme klap door corona

Het coronavirus kan de economie van het Verenigd Koninkrijk dit jaar met een ongeziene 13 procent doen krimpen. Dat zegt de Office for Budget Responsability, de overheidsinstelling die zich voor de regering bezighoudt met economische en budgettaire vooruitzichten.

Zo’n daling zou volgens de OBR ‘beduidend forser zijn dan aan het einde van de twee wereldoorlogen of tijdens de financiële crisis’.

De voorspellingen gaan uit van een lockdown van drie maanden in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door nog een periode van drie maanden waarin de beperkingen langzaam opgeheven worden. De zwaarste klap zou er zijn in het tweede kwartaal, waarin het grootste deel van de lockdown – in voege sinds 23 maart – zou vallen.

Begrotingstekort

Het bruto binnenlands product (bbp), de belangrijkste maatstaf van de economie van een land, zou in dat tweede kwartaal 35 procent krimpen tegenover het eerste kwartaal. Nadien zou wel een stevig herstel volgen, met 25 procent groei in het derde en 20 procent in het vierde kwartaal. De werkloosheidsgraad kan volgens de OBR oplopen tot 7,3 procent eind dit jaar, met een piek van 10 procent in het tweede kwartaal.

Het begrotingstekort zou voor het boekjaar 2020-2021 (dat tot eind maart loopt) oplopen tot 273 miljard pond of 13,9 procent van het bbp, het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. De overheidsschuld zou toenemen tot 94,6 procent van het bbp.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20