Winkels heropenen en kerst in intieme kring: dit ligt op tafel van het Overlegcomité

Het Overlegcomité, dat om 13 uur bijeenkomt, heeft goed en slecht nieuws. Handelaars mogen tevreden zijn, want de winkels kunnen opnieuw de deuren openen, maar wie kerst wou vieren met de hele familie is eraan voor de moeite.

Het is het eerste belangrijke Overlegcomité sinds een maand geleden de tweede lockdown werd aangekondigd. Twee weken geleden was er ook nog een vergadering, maar daar werd beslist om alles te houden zoals het is.

Vrijdag liggen er wel enkele versoepelingen op tafel. Waar mogelijk het meest naar wordt uitgekeken is wat er met kerst gaat gebeuren. CD&V en MR voerden de afgelopen dagen campagne om mensen toe te laten kerst met familie te vieren. Er wordt dan verwezen naar de Canadese provincie Québec, waar tien mensen samen Kerstmis mogen vieren. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei al dat het voor hem geen tien personen moeten zijn, ‘maar drie of vier zou toch moeten lukken’. Bij Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) klinkt er een gelijkaardige geluid. Over Nieuwjaar staan de violen gelijk gestemd: er komen geen versoepelingen.

Kwetsbare groepen

Toch zijn de meeste politici en virologen er niet van overtuigd dat grote bijeenkomsten een goed idee zijn. ‘We mogen de vooruitgang van de voorbije weken niet in vier dagen verspelen’, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdag nog in de Kamer. ‘Door nu te doen wat moet, vermijden we dat er volgend jaar nog meer lege stoelen zijn.’

Er komt waarschijnlijk wel een kleine uitbreiding van sociale contacten, maar alleen voor kwetsbare groepen zoals alleenstaande ouderen enerzijds en vrijgezellen anderzijds. Volgens De Tijd vraagt Vlaanderen om eenzamen en mensen in een rusthuis te laten aansluiten bij een gezin, maar het voorkeurscenario zou zijn om per gezin één extra persoon toe te laten en twee extra personen voor wie alleen woont. Di Rupo voert dan weer de forcing om de avondklok vanaf middernacht te versoepelen op kerstavond.

De winkels heropenen

Waar wel overeenstemming over is, is de heropening van de winkels. Poltici en virologen zijn het erover eens dat handelszaken weer kunnen openen. ‘Uit de eerste golf is gebleken dat winkels geen grote bron van besmettingen zijn’, klinkt het in meerdere media. De sluiting van de winkels heeft ook geen grote invloed gehad op de coronacijfers, volgens experts. Daarom gaf minister van Middenstand David Clarinval (MR) eerder deze week al een voorzet door te stellen dat de winkels open kunnen ‘en niet enkel op afspraak’.

Vanaf dinsdag of woensdag zullen winkels dus weer mogen openen, al gebeurt dat onder strenge voorwaarden. Wat die voorwaarden juist zijn, moet nog bepaald worden, maar dat er mondmaskers moeten gedragen worden is al een zekerheid. Ook zal ervoor gezorgd worden dat er nooit te veel mensen tegelijk in een winkel en vooral de winkelstraten zijn. De meest waarschijnlijke optie is een beperking van een half uur per winkel.

Barometer

Er wordt bewust voor volgende week gekozen omdat er vrijdag en maandag nog de kortingsfestijnen Black Friday en Cyber Monday zijn, die een hoop volk op de been kunnen brengen. Dit jaar zullen die evenementen volledig online moeten verlopen in ons land.

En als alles goed gaat, wordt vrijdag na veel vijven en zessen ook de coronabarometer voorgesteld. Die is echter niet meer geworden dan een schakelaar: als we een bepaalde grens overschrijden komt er een hele set aan maatregelen, als we die grens aan de andere kant overschrijden, wordt alles versoepeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20