Minister Clarinval: ‘Winkels zo snel mogelijk open en niet enkel op afspraak’

Als het van minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval (MR) afhangt, gaan de winkels zo snel mogelijk open. En niet alleen op afspraak ‘want dat is niet voldoende’, zegt hij bij de Franstalige openbare omroep.

Op zaterdag gaan ook in Frankrijk de niet-essentiële winkels opnieuw open. Daarmee komt België als een winkelloos eilandje tussen Nederland, Luxemburg en Frankrijk.

Aangezien een groot deel van de Belgen niet ver van de grens woont, is dat een oneerlijke situatie voor onze winkeliers. We steken namelijk vlot de grens over om daar te gaan winkelen, wat het nut van een volledige sluiting onderuit haalt.

Veiligheidsrisico beperkt

Unizo en Comeos beargumenteerden eerder al dat het heropenen van de winkels, zij het met individuele bezoeken op afspraak, voor hen een minimumvoorwaarde is. Zij claimen dat winkelen perfect veilig kan en dat er du geen noodzaak is voor volledige lockdown. Clarinval, in een interview met de RTBF, lijkt het daar intussen volmondig mee eens.

‘Ik had aanvankelijk gevraagd of er geen opening of afspraak mogelijk was voor onze winkels, maar dat is niet voldoende’, zegt Clarinval. ‘Maar we zijn geen eiland’.

Economische impact

‘We weten dat winkels geen belangrijke plaats van besmetting zijn’, zegt Clarinval. ‘De gezondheidssituatie is verbeterd en we moeten ook rekening houden met de economische en psychologische impact van de crisis. Als we dat niet doen, zullen we zoveel economische en psychologische schade oplopen, dat we in een echte crisissituatie terechtkomen, die even erg is als de gezondheidscrisis in onze ziekenhuizen.’

Wat betreft Clarinval kunnen de winkels, ja echt allemaal, dus opnieuw open. Vrijdag komt het overlegcomité samen, dan wordt er wellicht beslist over de heropening van de winkels.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20