Google laat je rechtstreeks via Chrome vragen stellen aan zijn AI-tool Gemini

Google heeft de toegang tot Gemini eenvoudiger gemaakt. Je kan nu rechtstreeks in de adresbalk van Google Chrome vragen stellen aan die AI-chatbot. Daarnaast komt de applicatie van Gemini ook naar heel wat nieuwe landen.

In het nieuws: Alphabet, het moederbedrijf van Google, maakte zelf bekend dat het een nieuwe functie heeft toegevoegd aan Chrome. Daar kan je nu namelijk via de adresbalk vragen stellen aan hun AI-tool Gemini. Dat doe je simpelweg door het typen van @gemini met daarna je prompt. Daarna op enter klikken, opent Gemini en toont je direct het antwoord op je vraag.

  • Omdat deze functie nog maar juist gelanceerd is, kan het nog even duren voor iedereen ervan gebruik kan maken.

Meer landen, maar geen EU

Op hetzelfde moment maakte Google ook bekend dat de applicatie van Gemini – zowel voor iOS als voor Android – in meer landen beschikbaar zal zijn. Het gaat over 100 extra landen, voor een totaal van meer dan 150 landen. In al deze landen kan je Gemini gebruiken via Google Assistent.

  • Jammer genoeg is de applicatie van Gemini in de Europese Unie – en dus in België – nog niet beschikbaar. Reden daarvoor zijn de strenge wetten van de EU rond desinformatie en de bescherming van de privacy van gebruikers en hun data. Google laat wel weten dat het eraan werkt om de app van Gemini zo snel mogelijk naar nog meer landen te brengen. In de EU kan je Gemini wel nog steeds online gebruiken.

Wat is Gemini?

De bekendste AI-tool is ongetwijfeld nog steeds ChatGPT. Toch biedt Google al enige tijd veel weerwerk met zijn chatbot Gemini. De lancering daarvan verliep nochtans allesbehalve voorspoedig. De eerste versie Bard voldeed namelijk niet en dus kwam er in februari 2024 een nieuwe versie. Die werd meteen omgedoopt tot Gemini.

  • Ook toen liep het aanvankelijk fout. Gemini bleek iets te ‘woke’. In een poging om het stereotype te doorbreken, was Gemini getraind om diversiteit voorop te stellen. Helaas bleek de slinger te ver door te slaan. ‘Een Amerikaanse senator uit 1800’ leverde ook afbeeldingen van zwarte vrouwen en Native Americans op, en een vraag om een ‘Duitse soldaat uit 1943’ te creëren, genereerde ook een zwarte man en een Aziatische vrouw.
Meer