Olieprijs: ’s Werelds grootste olie-importeur wordt wakker, en dat is veel belangrijker dan een prijsplafond voor zwart goud uit Rusland

Maandag hebben de G7, de Europese Unie en Australië een prijsplafond voor Russische ruwe olie vastgesteld op 60 dollar per vat. Zal dit de koopsommen wereldwijd doen dalen? Mogelijk niet. Want er is nog een andere factor die de tegenovergestelde trend kan veroorzaken.

Waarom is dit belangrijk?

Door de prijs van Russische ruwe olie af te toppen, hopen de westerse mogendheden de financiën van het Kremlin en zijn vermogen om oorlog te voeren in Oekraïne te ondermijnen. Het plafond is echter niet te laag, zodat Rusland olie kan blijven oppompen. De Russische olieproductie mag namelijk niet worden geraakt; zo zouden de wereldprijzen kunnen klimmen. Volgens Brussel zal het ingevoerde mechanisme "de markten helpen stabiliseren" en "rechtstreeks ten goede komen aan opkomende economieën en ontwikkelingslanden".

In het nieuws: De minister van Buitenlandse Zaken van Singapore waarschuwt voor een andere factor.

  • Op CNBC benadrukte Vivian Balakrishnan dat de geleidelijke heropening van China de vraag naar het zwarte goud zou doen toenemen en zo de wereldprijzen zou opdrijven.

De details: "belangrijker dan het Russische plafond voor ruwe olie".

  • "De heropening van China na de pandemie zal een belangrijkere motor voor de olieprijzen zijn dan het Russische olieplafond", zei de Singaporese minist
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer