Geen hordes mensen die elkaar verdringen: Black Friday ziet er dit jaar een beetje anders uit

Het was even onduidelijk of Black Friday in ons land wel zou doorgaan vrijdag, maar uiteindelijk werd beslist om de plannen te laten zoals ze zijn. Al verloopt alles wel digitaal. Alle winkels zijn gesloten en zijn aangewezen op hun online variant. Niet elk Belgische winkel doet echter mee aan de koopjesgekte.

We hebben ze allemaal wel al eens gezien, de beelden van koopjesgekke Amerikanen die elkaar op Black Friday omver lopen om toch maar in de winkel te geraken.

Dit jaar zal die drukte veel minder zijn nu ook in de VS veel winkels de deuren gesloten houden op de grootste koopjesdag van het jaar. In België hebben de winkels geen keuze. De regering verplichtte alle winkels om tot al zeker 13 december gesloten te blijven, al ijveren de ketens ervoor om al op 28 december te heropenen. ‘De eindejaarsperiode is cruciaal’, klinkt het.

Black Friday valt vandaag, maar dit jaar was het niet zeker of het kon doorgaan in België. De regering had vorige week namelijk het plan opgevat om het koopjesfeest voor onbepaalde tijd uit te stellen omdat niet elke winkel een webshop heeft. Dat stuitte echter meteen op een njet van de handelaars en dus kwam diezelfde regering ’s avonds met de mededeling dat Black Friday wel gewoon doorgaat vrijdag.

Jaar werk

Veel ketens hebben zich dan ook al helemaal voorbereid om alles in goede banen te leiden. ‘De voorbereiding op Black Friday neemt telkens een heel jaar in beslag’, klinkt het bij Media Markt. De elektronicaketen voert al sinds begin november een agressieve reclamecampagne via mail waarin ze haar deals in de verf zet.

Of de omzetten even hoog zullen zijn als de voorbije jaren? ‘Dat zullen we moeten afwachten. Maar we zijn sowieso voorbereid. De producten zijn geleverd.’

Bel Friday

Maar ook andere winkels zetten alles in stelling om helemaal klaar te zijn voor het kortingenfeest. Bij Coolblue staan de promoties sinds vorige week al online, Fnac en Vanden Borre telden op hun websites al volop af naar Black Friday. Bij beide ketens blijven de winkels open om uw online bestellingen af te halen. De promoties van Coolblue duren tot Cyber Monday op 2 december.

Al doet niet iedereen mee aan Black Friday dit jaar. Inno en Wibra hebben geen keuze bij gebrek aan webshop, maar een hoop retailers kozen om dit jaar mee te doen aan Bel Friday en Black Friday links te laten liggen.

15 procent korting voor zorgpersoneel

Bel Friday is een project van onder meer Torfs en JBC met nog 34 Belgische winkels, dat liep van 30 oktober tot 2 november. Elke winkel gaf korting, maar stond ook een deel van zijn verkoop af aan het Rode Kruis. Daarmee wilde de winkelsector zichzelf erbovenop helpen en tegelijk de maatschappij steunen. Er werd 100.000 euro ingezameld voor het Rode Kruis.

Veel van de deelnemers aan Bel Friday – waaronder JBC, Standaard Boekhandel en Dreamland – beslisten om op 27 november geen kortingen meer te geven, maar een aantal winkels, zoals E5 Mode, doen aan allebei de acties mee. Torfs geeft nog wel blijvend 10 procent korting op zijn hele assortiment en 15 procent voor zorgpersoneel.

Zwarte cijfers

Black Friday is een traditie die naar ons is overgewaaid vanuit de VS. Op de laatste vrijdag van november, de dag na Thanksgiving, geven alle Amerikaanse winkels grote kortingen. De legende wil dat die traditie er is gekomen omdat het de eerste dag van het jaar is waarop winkeliers weer winst maken. In zwarte cijfers schrijven dus.

De maandag na Black Friday is het Cyber Monday, oorspronkelijk ontstaan als online variant, maar ondertussen lopen de twee een beetje door elkaar. Vorig jaar bracht Black Friday online alleen al in de VS 7,4 miljard dollar op. Volgens een onderzoek van de Zweedse betaalreus Klarna zal Black Friday dit jaar opnieuw records breken in ons land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20