Regering keert kar: geen uitstel voor Black Friday

De federale regering gaat Black Friday volgende week dan toch niet uitstellen. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigde dat vrijdag aan, maar keert nu al op zijn stappen terug. De handelaars bleken zelf geen vragende partij.

De Vivaldi-regering kwam aanzetten met dat lumineuze idee om de Belgische handelaars te ondersteunen. Het uitstel moest zorgen voor een ‘gelijk speelveld’, nu heel wat winkels die de deuren moeten dicht houden door de coronacrisis onder zware druk staan. In Frankrijk werd eerder deze week al beslist om Back Friday vrijdag niet te laten doorgaan.

Maar het voorstel viel op een koude steen bij de handelaars. Voor handelsfederatie Comeos was een uitstel van Black Friday ‘niet aan de orde’. ‘In Frankrijk is er sprake van om de winkels volgende week al te heropenen en men vreest dat Black Friday zou zorgen voor een toeloop naar de winkels’, klinkt het. ‘Hier zijn de winkels volgende week nog gesloten.’

Pas volgende week vrijdag buigt het Overlegcomité – met daarin de federale en de deelstaatregeringen – zich over de coronasituatie in ons land. Comeos herhaalt daarom het pleidooi om de winkels de deuren weer te laten openen vanaf zaterdag 28 november.

Intussen laat minister Dermagne dus weten dat de regering niet langer naar een uitstel streeft. Uit contacten met de handelsfederaties is gebleken dat er geen vraag was naar dergelijk uitstel, klinkt het. De minister roept wel op om de Belgische handelaars te steunen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20