‘Verstrengde maatregelen in Duitsland kunnen nog tot vijf maanden gelden’

De Duitse economieminister Peter Altmaier waarschuwt dat de verstrengde maatregelen in zijn lang nog een tijdje zullen gelden. ‘Alle landen die te snel hebben versoepeld hebben daar een zware prijs voor betaald’, klinkt het.

Duitsland heeft begin deze maand een beperkte lockdown ingevoerd om het coronavirus in te dijken. Zo hebben onder meer de horecazaken, theater-, opera- en concertzalen op 2 november noodgedwongen de deuren moeten sluiten. En het ziet er niet naar uit dat er snel versoepelingen zullen komen.

Jojo-effect vermijden

Altmaier sluit in een interview met de zondagskrant Bild am Sonntag niet uit dat de verstrengde maatregelen voor enkele maanden van kracht blijven. Hij vreest voor een jojo-effect wanneer de regering te snel de teugels viert. De minister merkt op dat alle landen waar de regering de regels te snel hebben versoepeld te kampen kregen met een nieuwe dodelijke golf aan besmettingen.

Volgens de cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er in Duitsland de afgelopen 24 uur 16.947 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. ‘Als we willen vermijden dat dat aantal oploopt tot 50.000, zoals dat enkele weken geleden het geval was in Frankrijk, moet we de huidige regels respecteren en stoppen met speculeren wanneer de volgende versoepelingen komen’, aldus de minister.

Ook de andere ministers verwachten dat de verstrengde coronamaatregels nog even zullen gelden. Tijdens een onlinevergadering van de christendemocratische CDU zaterdag zei de gezondheidsminister Jens Spahn dat er nog moeilijke weken, of zelfs maanden, in het verschiet liggen.

De Duitse voorzitter van de World Medical Association, Frank Ulrich Montgomery, waarschuwde voor een mogelijk tekort aan bedden en personeelsproblemen in Duitse ziekenhuizen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20