OpenAI haalt stem uit ChatGPT na controverse met Scarlett Johansson

OpenAI heeft de stem “Sky” uit de voice-modus van ChatGPT verwijderd na beschuldigingen van plagiaat van de stem van actrice Scarlett Johansson. De controverse rond de stem, die opvallend veel leek op die van Johansson, heeft vragen opgeroepen over de ethiek van het gebruik van beroemdheden-stemmen in kunstmatige intelligentie.

In het nieuws: Gebruikers van ChatGPT merkten op dat de stem “Sky” verdacht veel leek op die van actrice Scarlett Johansson. Dit leidde tot speculaties dat OpenAI de stem van Johansson zonder haar toestemming had gebruikt. In eerste instantie ontkende OpenAI, maar uiteindelijk is de stem toch verwijderd.

Juridische stappen

OpenAI liet eerst weten dat de stem helemaal niets te maken had met die van de actrice. Maar daarop liet Johansson weten dat ze wel degelijk door OpenAI-CEO Sam Altman was benaderd om de stem van het systeem in te spreken, maar dat ze de aanbieding had geweigerd.

Na juridische stappen van Johanssons advocaten besloot OpenAI om de Sky-stem te verwijderen. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de vraag of de stem in de toekomst al dan niet opnieuw zal worden geactiveerd.

Transparantie

“Ik vind het belangrijk dat we open en eerlijk zijn over de manier waarop we AI ontwikkelen en gebruiken,” aldus Johansson. “We moeten ervoor zorgen dat deze technologie op een verantwoorde manier wordt ingezet, met respect voor de rechten van individuen.”

De kwestie zet vraagtekens bij de grenzen van AI-technologie en de verantwoordelijkheid van bedrijven die deze technologie ontwikkelen. Toekomstige discussies over AI-ethiek zullen ongetwijfeld dieper ingaan op de vraag hoe we omgaan met identiteit, representatie en auteursrechten in het digitale tijdperk.