Winkels gaan opnieuw open in Frankrijk, einde van lockdown in zicht

Dinsdagavond kondigde de Franse president Emmanuel Macron tijdens een televisietoespraak een heleboel versoepelingen aan van de coronamaatregelen.

Vanaf zaterdag mogen kleine winkels opnieuw hun deuren openen, en ze mogen zelfs openblijven tot 21 uur. Vanaf 15 december wordt ook de algemene lockdown opgeheven, in Frankrijk gold die als één van de strengste in Europa. Er komt dan wel een avondklok in de plaats.

Volgens Macron is het ergste achter de rug. Het opheffen van de lockdown gaat wel enkel door als het aantal coronabesmettingen snel blijft dalen, tot ongeveer 5.000 per dag. De avondklok, van 21 uur tot 7 uur, geldt niet op 24 en 31 december. De Franse president zei dat Kerstmis met de familie kan gevierd worden, maar met ‘niet te veel mensen aan tafel’.

Het opheffen van de lockdown betekent dat Fransen opnieuw hun huis mogen verlaten zonder een officieel document. Ook bioscopen, musea en theaters gaan dan opnieuw open.

De horeca moet nog geduld uitoefenen, die mogen voorlopig pas op 20 januari opnieuw klanten verwelkomen. Ook de middelbare scholen zouden tot dan dicht blijven. Het hoger onderwijs zou pas op 3 februari ten vroegste campusactiviteiten mogen organiseren.

Verder gaf Macron nog mee dat vaccinatie niet verplicht wordt in Frankrijk, en dat wintersport tijdens de kerstvakantie uitgesloten is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20