Meer dan 1.000 CEO’s hingen alleen al in de VS hun jas aan de wilgen in 2019. Dat blijkt uit een studie van het hr-bedrijf Challenger, Gray & Christmas. De techsector was bij de kampioenen.
De studie buigt zich enkel over de eerste drie kwartalen van het afgelopen jaar, omdat het vierde kwartaal nog maar net voorbij is. In die periode stapten 1.160 CEO’s op.
Dat zijn er evenveel als in 2017 over het volledige jaar. Vorig jaar waren het er namelijk 1.452. We kunnen er dus wel van uitgaan dat dit jaar opnieuw een record wordt gevestigd.
Het meeste verloop was er bij de overheid en non-profit. Daar moesten 246 CEO’s vervangen worden. Op de tweede plaats komt de techsector met 154 vertrekkers.
De 16 meest opmerkelijke vertrekkers:
Dennis Muilenburg – Boeing
De meest recente CEO die er de brui aan gaf, was Dennis Muilenburg van vliegtuigbouwer Boeing. Het debacle met de 737 MAX-vliegtuigen kostte hem de kop.
Adam Neumann – WeWork
De CEO van de coworkingspecialist WeWork werd naar de uitgang gewerkt door hoofdaandeelhouder Softbank na de mislukte beursgang.
Larry Page – Alphabet
De oprichter van Google, dat in 2015 opging in de holding Alphabet, zette samen met medeoprichter Sergey Brin, de voormalige voorzitter van Alphabet, een stap terug. Ze blijven allebei in de raad van bestuur, maar niet meer in een hoofdfunctie. Voormalig Google-CEO Sundar Pichai neemt de beide taken over.
Mark Hurd – Oracle
De CEO van de cloudspecialist Oracle overleed onverwachts in oktober op 62-jarige leeftijd. Een maand voor zijn overlijden was hij in ziekteverlof gegaan.
Mark Parker – Nike
Na 13 jaar geeft Mark Parker, de CEO van het sportkledingmerk Nike, er de brui aan. Op 13 januari stopt hij officieel. Hij wordt vervangen door ex-Paypal-CEO John Donahoe.
Mark Okerstrom – Expedia
Begin december kondigde de eigenaar van de reiswebsite Trivago aan dat de CEO en de financieel directeur tegelijk het bedrijf verlieten. Aan de basis zou een dispuut over de strategie liggen.
Kevin Burns – Juul
In september vertrok Kevin Burns bij de elektronischesigarettenmaker Juul. Het bedrijf had het toen niet makkelijk door allerlei onderzoeken en klachten. K.C. Crosthwaite, die van Marlboro’s moederbedrijf Altria kwam, nam over, maar kreeg het bedrijf nog niet helemaal op het rechte pad.
Hans Van Bylen – Henkel
In oktober kondigde de Duitse consumentengigant, bekend van merken als Schwarzkopf en Persil, aan dat zijn Belgische CEO niet langer aan boord bleef. Hij werkte toen 35 jaar voor het bedrijf. Hij werd vervangen door de Duitser Carsten Knobel.
Steve Easterbrook – McDonald’s
Een relatie met een collega deed de 52-jarige Brit de das om bij de fastfoodketen. Het bedrijf vond dat hij daarmee ‘een zwak beoordelingsvermogen’ had getoond.
Bram Schot – Audi
De Nederlander moest in november vertrekken bij de Duitse autobouwer nadat hij iets meer dan een jaar aan het hoofd stond. Hij werd vervangen door de Duitser Markus Duesmann, die overkwam van BMW.
Geisha Williams – PG&E
In januari kondigde de Amerikaanse nutsspecialist aan dat CEO Geisha Williams het bedrijf verliet, in nasleep van de bosbranden die het bedrijf nog een tijd achtervolgden. Uiteindelijk moest het daardoor het faillissement aanvragen.
Kevin Tsujihara – Warner Bros
De 55-jarige Amerikaan werd verdacht van seks met actrices in ruil voor rollen in films. Hij moest het bedrijf verlaten in maart. Hij werd opgevolgd door Ann Sarnoff, die overkwam van de Britse openbare omroep BBC.
Ook in eigen land verlieten enkele CEO’s hun post:
Dominique Leroy – Proximus
De Proximus-CEO stapte in september op om de Nederlandse telecomgigant KPN te gaan leiden. Door een onderzoek naar een ongelukkige aandelenverkoop door Leroy ging dat uiteindelijk toch niet door. Ze werd later wel aan boord gehesen bij de consultant Bain & Company als adviseur. Over haar opvolger, Guillaume Boutin, ontstond commotie door zijn diploma.
Joachim Coens – haven Zeebrugge
Coens besliste begin december zelf om op te stappen bij de haven van Zeebrugge, nadat hij voorzitter was geworden van de christendemocratische partij CD&V. Hij werd later ook benoemd tot informateur voor de federale regeringsonderhandelingen. Wie hem opvolgt als CEO, is nog niet duidelijk. Algemeen directeur Rik Goetinck zit tijdelijk aan het roer.
Christina Foerster – Brussels Airlines
Iets meer dan een jaar na haar aantreden, nam Foerster al afscheid van de luchtvaartmaatschappij. Ze neemt een directiefunctie op bij het moederbedrijf Lufthansa.
Saskia Van Uffelen – Ericsson België
De CEO van de Belgische tak van de Zweedse netwerkbeheerder Ericsson verliet in januari in onderling overleg het bedrijf. Later ging ze aan de slag bij de Franse IT-groep Gfi.