Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

SoftBank koopt WeWork en stuurt Neumann naar exit

Logo Business AM
Business

23/10/2019 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

WeWork verkocht aan SoftBank - EPA

Softbank neemt officieel 80 procent van het bedrijf van Adam Neumann over, die geeft zijn zitje in de raad van bestuur op.

Het co-workingbedrijf WeWork komt voor tachtig procent in handen van geldschieter SoftBank. Daar heeft de Japanse bank 9,5 miljard dollar voor over.

Dat pakket aan noodmaatregelen bestaat voor vijf miljard uit nieuwe investeringen van SoftBank. Daarnaast versnelt het Japanse conglomeraat een hulppakket van 1,5 miljard dollar. Aandeelhouders kregen 3 miljard aangeboden in ruil voor hun deel in het bedrijf, zegt WeWork in een persbericht.

Nikkei reageert negatief

De huidige CEO van WeWork, Masayoshi Son zegt dat de groeiproblemen van WeWork typisch zijn voor grote techspelers. Hij benadrukte dat de visie over WeWork niet verandert door de nieuwe aandeelhoudersstructuur en dat SoftBank vertrouwen heeft uitgedrukt in het bedrijf. De Nikkei reageerde negatief: de aandelen van SoftBank daalden met 3 procent na de mededeling.

Adam Neumann, co-oprichter en voormalig bestuursvoorzitter, stapt zo goed als uit het bedrijf. SoftBank zou Neumann 1,7 miljard dollar betalen in ruil voor zijn inspraak in de raad van bestuur. Neumann zal daar niet meer aanwezig zijn en is voorzitter-af.

47 miljard dollar

WeWork wordt daarmee gewaardeerd op een 8 miljard dollar, dat is een fractie van de 47 miljard waar ooit sprake over was. In de aanloop van zijn IPO kampte WeWork met geloofwaardigheidsproblemen.

De toenmalige CEO Adam Neumann zou ook eigen gebouwen verhuurd hebben aan WeWork, een belangenconflict dat niet te verenigen was met een beursgang. De beursgangging uiteindelijk niet door en Neumann nam ontslag. Hij werd vervangen door Artie Minson en Sebastian Gunningham.

Het duo staat voor de moeilijke taak om van WeWork een winstgevend bedrijf te maken. Daarom zullen al zeker 2.000 mensen hun job kwijtraken, dat is 13 procent van het personeelsbestand.


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump