Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

SoftBank koopt WeWork en stuurt Neumann naar exit

Logo Business AM
Business

23/10/2019 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

WeWork verkocht aan SoftBank - EPA

Softbank neemt officieel 80 procent van het bedrijf van Adam Neumann over, die geeft zijn zitje in de raad van bestuur op.

Het co-workingbedrijf WeWork komt voor tachtig procent in handen van geldschieter SoftBank. Daar heeft de Japanse bank 9,5 miljard dollar voor over.

Dat pakket aan noodmaatregelen bestaat voor vijf miljard uit nieuwe investeringen van SoftBank. Daarnaast versnelt het Japanse conglomeraat een hulppakket van 1,5 miljard dollar. Aandeelhouders kregen 3 miljard aangeboden in ruil voor hun deel in het bedrijf, zegt WeWork in een persbericht.

Nikkei reageert negatief

De huidige CEO van WeWork, Masayoshi Son zegt dat de groeiproblemen van WeWork typisch zijn voor grote techspelers. Hij benadrukte dat de visie over WeWork niet verandert door de nieuwe aandeelhoudersstructuur en dat SoftBank vertrouwen heeft uitgedrukt in het bedrijf. De Nikkei reageerde negatief: de aandelen van SoftBank daalden met 3 procent na de mededeling.

Adam Neumann, co-oprichter en voormalig bestuursvoorzitter, stapt zo goed als uit het bedrijf. SoftBank zou Neumann 1,7 miljard dollar betalen in ruil voor zijn inspraak in de raad van bestuur. Neumann zal daar niet meer aanwezig zijn en is voorzitter-af.

47 miljard dollar

WeWork wordt daarmee gewaardeerd op een 8 miljard dollar, dat is een fractie van de 47 miljard waar ooit sprake over was. In de aanloop van zijn IPO kampte WeWork met geloofwaardigheidsproblemen.

De toenmalige CEO Adam Neumann zou ook eigen gebouwen verhuurd hebben aan WeWork, een belangenconflict dat niet te verenigen was met een beursgang. De beursgangging uiteindelijk niet door en Neumann nam ontslag. Hij werd vervangen door Artie Minson en Sebastian Gunningham.

Het duo staat voor de moeilijke taak om van WeWork een winstgevend bedrijf te maken. Daarom zullen al zeker 2.000 mensen hun job kwijtraken, dat is 13 procent van het personeelsbestand.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton