“Verenigd Koninkrijk zal zich in hoge migratieniveaus moeten schikken”

Hoge migratieniveaus zullen in de volgende decennia in het Verenigd Koninkrijk de norm worden. Het fenomeen wordt gestimuleerd door de vergrijzing van de Britse bevolking en een tekort aan vaardigheden dat op de arbeidsmarkt in het Verenigd Koninkrijk moet worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een rapport van de denktank Social Market Foundation.

De onderzoekers van Social Market Foundation zeggen dat een jaarlijks aankomst van 1,1 miljoen inwijkelingen het begin zou kunnen vormen van een historisch hoge immigratietrend.

Waarom is dit belangrijk?

Het Britse Office for National Statistics stelde vast dat in de twaalf maanden tot juni dit jaar 1,1 miljoen immigranten voor een langdurig verblijf het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen. Dat betekende een stijging met 435.000 personen tegenover de twaalf maanden voordien.

Coronacrisis en oorlog: Het hoge niveau van immigratie in het Verenigd Koninkrijk de voorbije periode was gedeeltelijk te wijten aan een tekort aan vaardigheden na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne.

  • “Hoewel de intensiteit van deze elementen kunnen afnemen, moet er rekening worden gehouden met andere factoren die de immigratie de volgende jaren op een hoog niveau zullen houden”, merkt Jonathan Thomas, analist bij de Social Market Foundation, op.
    • "Daarbij moet worden verwacht
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer