Nike-CEO Mark Parker stapt op na 13 jaar

Een van de grootste sportkledingbedrijven ter wereld, krijgt een nieuwe CEO. Mark Parker geeft na 13 jaar de fakkel door.

In totaal heeft Mark Parker 40 doorgebracht bij Nike. Hij kwam er in 1979 binnen en klom er op. In 2006 kreeg hij de job van CEO, die heeft hij sindsdien uitgevoerd. Op 13 januari stopt hij ermee, al blijft hij wel in de raad van bestuur zitten.

John Donahoe

John Donahoe, die sinds 2014 in de raad van bestuur van Nike zetelt, wordt dan CEO. Donahoe is 59 en heeft er onder andere enkele jaren als topman bij Paypal opzitten. Parker beschrijft Donahoe als een expert in e-commerce en technologie.

Onder de hoede van Parker groeide Nike uit tot een sterk merk, met robuuste verkoopcijfers en een stijgende beurswaarde. Toch verliep zijn parcours niet zonder controverse. Zo zou Nike samen met gesponsorde coach Alberto Salazar naar prestatiebevorderende en niet-detecteerbare middelen op zoek gegaan zijn. Nike stond vermeld in verschillende e-mails in dat dopingschandaal.

Sponsorcontracten

Deze zomer beklaagden verschillende vrouwelijke atleten er zich over dat Nike sponsorcontracten introk als de dames zwanger werden. Nike heeft intussen dat beleid aangepast. Vrouwelijke atleten zijn nu gegarandeerd van hun sponsoring tot achttien maanden na de geboorte van hun kind.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20