Joachim Coens nieuwe voorzitter CD&V

De baas van de haven van Zeebrugge en burgemeester van Damme is met 53,12 procent van de stemmen verkozen tot partijvoorzitter.

22.753 leden brachten hun stem uit. Evenveel stemmen als in de eerste ronde, zo’n 23.000 dus. Dat is verrassend, want met zeven kandidaten in die eerste ronde kon elk zijn specifieke en regionale achterban mobiliseren.

Zekerheid

Met Coens was er dan weer de optie voor de zekerheid, voor een pad dat typisch CD&V is zoals leden maar ook kiezers het al jaren kennen.

Coens kreeg snel steun van partijtoppers als Raf Terwingen en Walter De Donder, twee voormalige kandidaten. Maar het lijstje van politici die zich publiek achter Mahdi schaarden was groter: Inge Vervotte, Steven Vanackere en Mieke Vanhecke gaven allemaal aan voor Mahdi te zullen stemmen.

Goede banden

Coens is de zoon van voormalig minister van Onderwijs Daniël Coens. Hij heeft dus goede banden in de partij en in de andere geledingen van de katholieke zuil. Dat heeft hem vermoedelijk aan de overwinning geholpen.

Politici waren snel met hun felicitaties. Afscheidnemend CD&V-voorzitter Wouter Beke wenste Coens alle succes en ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn wenste hem proficiat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20