Exit Trump, enter Biden – Biden beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten

Vandaag geeft president Donald Trump de fakkel door aan Joe Biden. Om 12u ’s middags lokale tijd (18u Belgische tijd) wordt Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Herlaad dit scherm regelmatig voor de meest recente updates. Met bijdrages van Nina Dillen, Ruben Van Lent, Emmanuel Vanbrussel, Sofie Van Waeyenberghe, Fien Vandenberghe, Willem De Maeseneer, Marc Horckmans, Thomas Buelens, Jeremy Van der Haegen en Dominique Dewitte vanuit Fort Lauderdale, Florida.

18u50 – ‘Dag van democratie en eenheid’

Joe Biden en Kamala Harris hebben de eed afgelegd als president en vicepresident van de Verenigde Staten. Biden is nu officieel de 46ste president van de Verenigde Staten. “Dit is de dag van Amerika, de dag van democratie”, benadrukt hij in z’n speech.

18u05 – Amerikaanse Senaat krijgt een aantal primeurs

Door de inauguratie van Kamala Harris als vice-president van de Verenigde Staten wordt de machtsverhouding in de Amerikaanse Senaat verschoven en krijgen de Democraten voor de eerste keer weer de meerderheid die ze zes jaar geleden bij de tussentijdse verkiezingen verloren.

17u50 – Biden beëdigd als nieuwe president

Joe Biden wordt met zijn hand op de Bijbel ingezworen als 46ste president van de Verenigde Staten. De bijbel behoort al decennia toe aan de familie Biden.

17u42 – Harris beëdigd als vicepresident

De Democrate Kamala Harris is beëdigd als vicepresident van de Verenigde Staten. Ze is de eerste vrouw die het ambt als plaatsvervangend staatshoofd van de VS bekleedt.

17u35 – Ceremonie is begonnen en Lady Gaga verschijnt op podium

Senator Amy Klobuchar heeft de ceremonie voor het Capitool geopend: ‘Dit is de dag waarop de democratie zichzelf weer opricht en het stof van zich afslaat’. Even later verscheen Lady Gaga op het podium om het Amerikaanse volkslied te brengen.

17u22 – Drie oud-presidenten zoeken hun plek op

Er zijn drie voormalige Amerikaanse presidenten aanwezig voor de inauguratieceremonie: Bill Clinton, George Bush en Barack Obama. Donald Trump is niet aanwezig. Ook 96-jarige Jimmy Carter – de oudste nog levende ex-president – is thuisgebleven, vanwege zijn broze gezondheid.

16u27 – Biden en Harris aangekomen bij het Capitool

Joe Biden en aanstaand vice-president Kamala Harris zijn toegekomen aan het Capitool. Zowel de Obama’s als de Clintons zijn al binnen. President Donald Trump en first lady Melania Trump zijn geland in Florida. Het koppel is tegen de traditie in niet aanwezig bij de beëdiging van de nieuwe president.

16u10 – Vicepresident Mike Pence is aangekomen

Zittend vicepresident Mike Pence geeft ook acte de présence in tegenstelling tot Bidens voorganger Donald Trump, die naar Florida is vertrokken.

Mike Pence komt wél aan bij het Capitool. Foto: Isopix

16u20 – Indiaas dorp viert inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris

Ook in het Indiase dorp Thulasendrapuram wordt de inauguratie van de Amerikaanse president Jim Biden en vice-president Kamala Harris gevierd. Thulasendrapuram is immers het dorp waar meer dan een eeuw geleden de grootvader van Kamala Harris, langs moederszijde, werd geboren.

16u00 – Obama feliciteert Biden op Twitter

Voormalig Amerikaans president Barack Obama feliciteert Joe Biden via een foto op zijn Twitter-account: ‘This is your time.’

15u09 – Grote kuis in het Witte Huis

Nu Donald Trump het Witte Huis heeft verlaten, wordt de ambtswoning grondig ontsmet en gepoetst vooraleer Joe Biden er zijn intrek neemt.

14u51 – Joe Biden vertrekt naar de kerk

Joe Biden vertrekt voordat hij wordt beëdigd als president eerst naar de kerk. Ook de leiders van beide fracties in de Senaat, Mitch McConnell en Chuck Schumer komen naar de kerkdienst in de St. Matthews-kathedraal in Washington D.C., evenals voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en fractieleider Kevin McCarthy van de Republikeinen.

14u20 – Daar gaat hij: Donald Trump heeft het Witte Huis verlaten

14u01 – Donald Trump maakt zich klaar om uit het Witte Huis te vertrekken

Marine One, de presidentiële helikopter, staat klaar op het gras van het Witte Huis om de president naar Florida te brengen. Hij zal de inhuldigingsceremonie voor Biden, tegen alle tradities in, niet bijwonen.

13u41 – Bidens eerste wapenfeit: mondmaskers verplichten

Joe Biden wil van het bestrijden van de coronapandemie een prioriteit maken en zal daarom mondmaskers verplichten op openbare plaatsen. Een symbolische zet, omdat hij hiermee het beleid 180 graden draait, vergeleken met zijn voorganger. ‘Dit is geen politiek statement’, klonk het nochtans bij monde van Jeff Zients, coronacoördinator van de president-elect. ‘Het gaat over de gezondheid van onze gezinnen en het economisch herstel van ons land.’

13u – Washington ontwaakt en treft laatste voorbereidingen

In Washington is het intussen 7 uur ’s ochtends. Medewerkers treffen de laatste voorbereiding voor de inauguratieceremonie om 12u lokale tijd.

AP Photo/Andrew Harnik
AP Photo/Andrew Harnik

12u30 – 12 leden Nationale Garde weggestuurd

Twaalf leden van de Nationale Garde, onderdeel van de Amerikaanse reservestrijdkrachten, zijn van hun taak ontheven om als bewaker op te treden bij de inauguratie van aanstaand president Joe Biden. Twee anonieme bronnen binnen het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten meldden aan het persbureau Associated Press (AP) dat alle twaalf leden banden hebben met rechtse milities of dat ze radicale boodschappen op het internet hebben geplaatst. 

11u06 – Biden tekent woensdag 15 decreten

Joe Biden wil meteen komaf maken met het beleid van zijn voorganger Donald Trump. Meteen na zijn inhuldiging om 17 uur onze tijd wil hij 15 decreten tekenen die voornamelijk dat beleid terugdraaien, zei een medewerker woensdagochtend aan de pers. Zo zou hij de VS onder andere opnieuw willen aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs, de reisban uit moslimlanden afschaffen en de bouw van de omstreden oliepijplijn Keystone XL stopzetten.

10u55 – Wilmès verwacht geen fundamentele veranderingen

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) verwacht dat de presidentswissel in de VS niet meteen tot fundamentele veranderingen zal leiden. ‘We verwachten veel en niet veel’, zei ze aan RTBF. ‘Er komt waarschijnlijk een andere aanpak, met misschien meer voorspelbaarheid. Er zal ook meer internationale samenwerking komen, denk maar aan het klimaatakkoord van Parijs. Voor andere fundamentele zaken zal er allicht niet veel veranderen.’

10u09 – Richt Trump nieuwe partij op?

Volgens Wall Street Journal overweegt aftredend president Donald Trump een nieuwe partij op te richten, ondanks zijn dalende populariteit. Volgens de krant zou Trump de voorbije dagen enkele vertrouwelingen hebben aangesproken om de zogenaamde ‘Patriot Party’ op te richten. Het is niet duidelijk hoe concreet de plannen zijn en of ze serieus genomen moet worden. Het Witte Huis wilde niet reageren op het gerucht.

8u30 – Kamala Harris krijgt nieuwe cover

Aanstaand vice-president Kamala Harris krijgt van het magazine Vogue een nieuwe cover na de heisa over de vorige.

8u08 – YouTube verlengt Trump-ban met een week

De videodienst YouTube, onderdeel van Google, laat weten dat hij de account van Donald Trump nog een week langer geblokkeerd houdt. Het account was al opgeschort sinds vorige week woensdag na de rellen aan het Capitool. Omdat het bedrijf de komende week extra geweld verwacht, besliste het dus om die blokkering te verlengen.

8u05 – Pardon voor rappers Lil Wayne en Kodak Black, niet voor Joe Exotic

Ook rappers Lil Wayne en Kodak Black krijgen gratie, beiden voor wapenbezit. Realityster Joe Exotic krijgt geen gratie en blijft in zijn cel. Trump zou in zijn laatste uren nog een kleine honderd gratiebesluiten tekenen.

7u45 – Afscheid in mineur

Donald Trump verlaat het Witte Huis met minimale populariteit.

7u05 – Pardon voor Steve Bannon

Afscheidnemend president Donald Trump geeft zijn controversiële adviseur Steve Bannon een presidentieel pardon. Dat blijkt uit de officiële lijst die het Witte Huis vrijgaf.

6u15 – Nieuwe Defensieminister wil verbod transgenders in het leger afschaffen

De Amerikaanse generaal buiten dienst Lloyd Austin, kandidaat van aankomend president Joe Biden voor de post van minister van Defensie, wil af van het verbod voor transgenders om te dienen in het Amerikaanse leger. Dat verbod werd ingesteld onder scheidend president Donald Trump. ‘Als je fit bent en je bent geschikt om te dienen, en als je alle standaarden kan behalen en behouden, moet je in het leger kunnen dienen, en u kan verwachten dat ik daar altijd achter zal staan’, zei Austin in een hoorzitting. Austin zei niet wanneer het transgenderverbod wordt opgeheven.

5u30 – Zo ziet de ceremonie eruit vandaag

Hoewel de inauguratieceremonie teert op vaste tradities, is dat dit jaar wel even anders. Na de bestorming van het Capitool twee weken geleden werd alles in het werk gesteld om de beveiliging van de nieuwe president te garanderen. Er zijn 25.000 bewapende reservisten opgeroepen en alle politieagenten staan op stand-by voor mocht er iets mislopen. Betonblokken en prikkeldraad schermen het gebouw af, waardoor de gewone Amerikaan niet tot bij het Capitool zal geraken. Zowel rondom het Witte Huis als het Capitool mogen enkel personen en wagens met specifieke toestemming komen, waar via controleposten uitgebreid op toegezien wordt. Ter compensatie zullen 200.000 vlaggen gehesen worden en 56 lichten branden, die symbool staan voor de mensen, staten en districten die er niet bij mogen zijn.

200.000 vlaggen en 56 lichten, verspreid over de National Mall, met het Washington Monument op de achtergrond. (AP Photo/Susan Walsh)

Wie de ceremonie dan wel mag bijwonen? Er is plaats voor een honderdtal genodigden, naast de 535 Congresleden die elk één plus one mogen meebrengen. Een negatieve coronatest vooraf is daarbij essentieel. Trump zelf zal niet aanwezig zijn op de plechtigheid. Obama, Clinton en Bush schuiven wel aan, net zoals vicepresident Pence. Door die laatste twee kandidaten geeft de Republikeinse partij onrechtstreeks toch een ‘zege’.

De dag van Joe Biden en Kamala Harris start om 8u45 plaatselijke tijd met het bijwonen van een kerkdienst in de St. Matthew the Apostle kathedraal.

De eedaflegging begint om 12u, waarbij Biden en Harris trouw zullen zweren aan de grondwet. Daarna zal de nieuwe president zijn eerste speech geven. Traditioneel volgt nu een tocht van het Capitool naar het Witte Huis met de auto, terwijl het duo wordt aangemoedigd door Amerikaanse burgers, maar dat zal dit jaar niet doorgaan. Biden zal als alternatief een krans neerleggen op een militaire begraafplaats en in alle sereniteit naar het Witte Huis worden gevoerd.

Rond 17u30 lokale tijd worden alle klokken geluid, gevolgd door een virtuele ceremonie.

Vanaf 20u30 zal Tom Hanks het programma ‘Celebrating America’ presenteren waarin Biden en Harris geïnterviewd worden, afgewisseld met optredens.

Op Twitter liet zangeres Lady Gaga weten dat zij tijdens de ceremonie het Amerikaanse volkslied zal zingen. Ze steunde Joe Biden al openlijk tijdens diens campagne, en werkte in het verleden samen een centrum op voor slachtoffers van seksueel geweld.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.