Krijgen we in 2024 een rematch van Biden vs Trump?

Amerikaans president Joe Biden is van plan zich opnieuw kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2024. Dat bevestigt Jen Psaki, de woordvoerder van het Witte Huis. Ondertussen zijn er signalen dat ook voormalig president Donald Trump zich opnieuw kandidaat zal stellen voor de Republikeinse partij in 2024. Zullen we een herhaling zien van Biden vs Trump?

Er deden al geruchten de ronde, maar nu is het ook officieel bevestigd: Joe Biden is van plan zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap in 2024. Ook voormalig president Donald Trump zou opnieuw zijn kans wagen om plaats te nemen achter het bureau van het Oval Office. Hoe zien de kansen er voor beide heren uit?

Biden, stokoud en onpopulair

Normaal is het geen groot nieuws dat een zittend president zich opnieuw kandidaat stelt bij de volgende verkiezingen. Een president die slechts één termijn uitvoert, is eerder de uitzondering dan de regel, dat maakte het voor Trump extra pijnlijk om na vier jaar de stok te moeten doorgeven aan zijn tegenkandidaat. In Bidens geval doet zijn ambitie voor “four more years” echter de wenkbrauwen fronsen. Dat heeft te maken met twee zaken: zijn leeftijd enerzijds en zijn tanende populariteit anderzijds.

Bidens hoge leeftijd blijft een discussiepunt. Ingezworen op 78-jarige leeftijd is hij de oudste president in de VS ooit. Vanuit het Trump-kamp kreeg hij de spotnaam ‘Sleepy Joe’. Daarmee zetten tegenstanders hem weg als een seniele, trage mompelaar. Als hij zich in 2024 opnieuw kandidaat stelt, zal Biden bijna 82 jaar oud zijn. Doe daar een volledige ambtstermijn bovenop en dan moet Biden het presidentschap tot zijn 86ste uitzitten.

Biden ziet ook zijn populariteitscijfers een ferme duik nemen. Hoe de Amerikanen over drie jaar tegenover hun president staan, valt nog te bezien, maar op dit moment lijkt Biden alles behalve een aantrekkelijke kandidaat voor de Democraten. Dat kan nog minder gezegd worden van zijn vicepresident Kamala Harris, die zich slechts door 28 procent van de Amerikanen gesteund ziet.

Momenteel ziet het er voor Biden en Harris weinig rooskleurig uit. Het duo heeft op korte termijn een hele reeks crises moeten slikken, en veel Amerikanen steken de schuld voor de torenhoge prijsstijgingen en het aanbodtekort op het beleid van de president. Pas als de wereldwijde economie erin slaagt terug in zijn plooi te vallen na de hevige verstoringen door de coronacrisis, zal dat zich misschien kunnen reflecteren op Bidens populariteitscijfers. Met de midterms op komst lijkt het alvast spannend te worden. Hoe lang zullen de Democraten nog kunnen genieten van hun (zeer nipte) meerderheid in het Congres?

Trump, leider van de GOP

Trump kan in elk geval op steun rekenen bij de Republikeinen. Ooit door de partij verafschuwd, is hij nu stilaan hun idool. Enkele prominente Republikeinen steken hun steun voor Trump niet onder stoelen of banken en wijzen in zijn richting als dé man voor 2024. Misschien het meest sprekende voorbeeld van de Trump-gekte binnen de Republikeinse partij is de “excommunicatie” van Liz Cheney.

De dochter van voormalig vicepresident en politiek zwaargewicht Dick Cheney gold jarenlang als een van de partijtoppers binnen de GOP, tot ze zich uitgesproken begon te verzetten tegen Trump. Cheney bekritiseerde Trump nadat hij zijn verkiezingsnederlaag weigerde te erkennen en wees hem aan als rechtstreeks verantwoordelijke voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Blijkbaar is dat vloeken in de Republikeinse kerk; het partijcomité uit Cheney’s thuisstaat Wyoming heeft besloten de volksvertegenwoordiger niet langer te erkennen als Republikein. Daarmee is ze informeel uit de partij gezet. Cheney blijft als Republikein zetelen in het Huis van Afgevaardigden, maar toch is het een opvallende symbolische daad. “Hiermee zegt de partij: ‘Je bent geen Republikein als je niet achter Donald Trump staat’, dit is iets ongezien”, zei Maggie Haberman, politiek analist voor CNN.

Trumps greep op de partij lijkt nieuwe proporties aan te nemen. Veel Republikeinen merken dat hij populair blijft bij veel Amerikanen en willen van die populariteit gebruik maken om terug een meerderheid te halen in beide kamers van het Congres. Volgens een poll van CNN denkt 63 procent van de Republikeinen dat Trump de leider moet zijn van de GOP, 51 procent gelooft dat Trump de kandidaat moet zijn in de volgende presidentsverkiezingen.

(am)

Meer