GOP zegt vertrouwen in Liz Cheney op: elke Republikein die Trump niet als partijleider erkent is aangeschoten wild

De Republikeinen hebben Liz Cheney woensdag uit de partijtop gezet. De dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney moet boeten voor haar herhaalde aanvallen op ex-president Trump. Cheney was een van de weinigen binnen de Republikeinse partij GOP die Trump zijn leugens over verkiezingsfraude en zijn rol in de aanval op het Capitool bleef verwijten.

De top van de Republikeinse Partij verzamelde woensdag achter gesloten deuren en stemde in met een voorstel om Cheneys rol binnen de partij te reduceren. Ze had zich op korte tijd opgewerkt tot de nummer drie van de Republikeinen, maar botst nu dus op het fenomeen Trump. De stemming bevestigt dat al wie zich Republikein noemt en niet ‘Trump’ antwoordt op de vraag wie de leider van de GOP is, weinig meer dan aangeschoten wild is.

Dinsdagavond had Cheney haar positie nog verdedigd in een vier minuten durende, onvervalste aanval op haar tegenstanders. Maar dat mocht dus niet baten.

Wat zijn de reacties?

  • ‘Zwijgen en de leugen negeren maakt de leugenaar enkel machtiger’, aldus Cheney. Ze beloofde haar strijd verder te zullen zetten ‘terwijl anderen onze partij op het pad weg van de rechtsstaat brengen. De GOP sluit zich volgens haar aan bij de kruistocht van de voormalige president ‘om de Amerikaanse democratie te ondermijnen’.
  • Critici binnen de partij verklaarden op hun beurt dat Cheneys overtreding niet haar opvattingen zijn, maar wel het publiekelijk uiten van die opvattingen. Dat zou de eenheid binnen de partij in gevaar brengen.
  • De meeste Republikeinen kunnen zich vinden in haar degradatie. ‘Republikeinse kiezers denken dat de partij Trump nodig heeft om te macht te heroveren,’ klinkt het.
  • Ook Mitt Romney mengde zich ook in de discussie. Hij koos de kant van Cheney. ‘Dit zal niets anders doen dan nog meer mensen weg te jagen uit onze partij.’

Cheney geeft de strijd niet op en wil volgend jaar herkozen worden in haar staat Wyoming. Een staat die hevig naar Trump leunt. Deze laatste heeft al gezegd dat hij een Republikeinse uitdager zal vinden die haar kan tegenwerken.

Dat het verhaal nog een staart krijgt lijkt onvermijdelijk. Volgens het persagentschap Reuters wordt donderdag een schrijven openbaar gemaakt dat door meer dan 100 Republikeinen is ondertekend en waarin wordt gewaarschuwd voor de implosie van de GOP. In de brief staat te lezen dat de partij haar oprichtingsidealen moet nastreven. ‘Anders wordt de oprichting van een alternatieve partij onvermijdelijk.’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20