Joe Bidens populariteit gekelderd. Hij lijkt er al te hebben gelegen bij de Amerikanen. Wat is er gebeurd?

Het verlies van de Democraten in de gouverneursrace van Virginia en een verkiezing die veel nipter was dan verwacht in New Jersey: het kwam voor velen die dachten dat we het Trump-tijdperk achter ons hadden gelaten als een verrassing. Maar er was één opvallend waarschuwingssignaal: de spectaculair afnemende approval ratings van president Joe Biden. Wat is er gebeurd?

Waarom is dit belangrijk?

Van zijn aanpak van Afghanistan, de economie tot het coronavirus, het verhaal is hetzelfde: namelijk dat in de ogen van de Amerikanen Biden spartelt en ineffectief is.

Uit de cijfers van FiveThirtyEight, dat een gemiddelde berekent van alle polls over de populariteit van Joe Biden (en dat zijn er echt veel), blijkt dat momenteel 42,9 procent van de Amerikanen de president en zijn beleid goedkeuren. Een meerderheid van 50,7 procent doet dat niet.

Het is al wat dat Biden kopje onder gaat met net geen 8 procent, maar in de historische context ziet de situatie van Biden er nog slechter uit. Ten eerste is de afkeuringsscore van Biden op dit punt in zijn ambtstermijn hoger dan die van alle presidenten op één na sinds de komst van moderne peilingen. Alleen Donald Trump deed slechter, die had een disapproval rate van bijna 57 procent na 280 dagen in het Witte Huis.

De populariteitscijfers van Biden liggen ook lager dan die van Barack Obama en Bill Clinton net voor hun rampzalige tussentijdse verkiezingen van 2010 en 1994 – Obama’s approval rate was 45 procent en die van Clinton 47,2 procent. De Democraten verloren bij die verkiezingen 63 zetels in het Huis van Afgevaardigden in 2010 en 54 zetels in 1994.

Populair begonnen blijkt niet half gewonnen

Het populariteitscijfer van 42,9 procent van Biden is op dit moment slechts iets hoger dan de 42 procent van Trump aan de vooravond van de midterms van 2018, toen de Republikeinen 40 zetels in het Huis verloren.

Het enige mogelijke lichtpuntje voor Biden is dat het traject van de cijfers van Trump laat zien dat enige verbetering in het tweede jaar mogelijk is. Maar het is zeldzaam. Het is mogelijk dat als de omstandigheden in het land verbeteren, de cijfers van Biden kunnen herstellen. Maar het kan ook anders uitdraaien: het kan nog erger worden.

Wat is er gebeurd? De cijfers van Biden zijn niet altijd zo verschrikkelijk geweest. Zoals de meeste presidenten (met uitzondering van Trump), begon Biden zijn ambtstermijn redelijk populair – volgens de tracker van FiveThirtyEight was zijn approval rating ongeveer 53 procent en zijn disapproval rating ongeveer 36 procent. Net als de meeste presidenten verloor hij wat van die glans, maar half augustus zag het er nog redelijk uit voor hem: 50 procent goedkeuring en 43,8 procent afkeuring. Dat is niet zo slecht voor een president in het moderne gepolariseerde tijdperk die won met 51,3 procent van de stemmen.

In nog geen drie maanden verloor Biden het land

Toen namen de zaken een wending. In de laatste twee weken van augustus, toen de krantenkoppen werden gedomineerd door chaos in Afghanistan terwijl Biden zijn troepen terugtrok, daalde de populariteit van de president abrupt en zijn afkeuringsscore overtrof voor het eerst zijn goedkeuringsscore.

Het werd zelfs erger met de opkomst van de deltavariant en hernieuwde economische ellende toen de zomer overging in de herfst. Half augustus keurde een meerderheid van de Amerikanen Biden goed, en nu keurt een meerderheid hem af. In slechts twee en een halve maand verloor hij het land.

De timing van de achteruitgang van Biden maakt het moeilijk te ontkennen dat de tumultueuze terugtrekking uit Afghanistan een belangrijke rol heeft gespeeld. Maar het is zeker niet het hele verhaal. De populariteit van Biden vertoonde van tevoren al een neerwaartse trend, zij het langzamer, en bleef dalen nadat de nationale aandacht elders kwam te liggen dan Afghanistan.

Uit de illusie gewekt

Enige frustratie en verzet tegen de president zijn gebruikelijk voorafgaand aan de tussentijdse verkiezingen – maar nogmaals, de cijfers van Biden zijn op dit moment slechter dan die van Clinton of Obama.

Een belangrijke factor is waarschijnlijk dat de Amerikanen in juni geloofden dat het einde van de pandemie nabij was en dat het economisch herstel er was, maar dat ze uit die illusie werden gehaald door de deltavariant en stijgende prijzen in de volgende maanden.

In een recente nationale peiling van NBC News daalde de goedkeuring van de prestaties van Biden op het vlak van de economie van +9 in april tot -17 in oktober. De goedkeuring van zijn aanpak van de pandemie daalde in diezelfde periode van +42 naar +4. Ongeveer de helft van de respondenten gaf Biden ook lage cijfers voor “competentie”.

Bottomline: van Afghanistan, de economie tot het coronavirus, het verhaal is hetzelfde, namelijk dat in de ogen van de Amerikanen Biden spartelt en ineffectief is.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20