Bent ú niet geïnteresseerd in een Trump-woonst?

Het bedrijf achter het vastgoedimperium van Donald Trump, The Trump Organization, heeft een paar ‘woongelegenheden’ te koop staan. Het gaat – onder meer – om een landhuis, een heus hotel en een eilandresort. Volgens Bloomberg, echter, komen er vooralsnog geen deals van. Waarom dan?

Primo. Het overzicht van de panden en een schets van de financiële situatie.
Secundo. Waarom zijn er eigenlijk geen kopers?

Het landhuis in Florida

Het opgeknapt landhuis tegenover Mar-a-Lago, Florida staat te koop voor 49 miljoen dollar. Dit is een enorme toeslag ten opzichte van de 18,5 miljoen dollar die de Trumps in 2018 ervoor betaalden. Mar-a-Lago is een exclusieve club van Trump en ligt in Palm Beach, waar de Amerikaanse überrijken komen om te verpozen.

bron: isopix.be

‘De markt is op dit moment zo hot dat de naam van de verkoper er niet toe doet’, weet de lokale makelaar Chris Leavitt.

‘Je hebt zo veel verschillende generaties van rijkdom die hier wonen en allemaal strijden om beperkte middelen’, aldus nog Leavitt. ‘Iedereen wil immers onroerend goed aan de oceaan, aan het strand.’

Het hotel in Washington

Het Trump International Hotel in Washington (zie hoofdfoto artikel) stond meer dan een jaar te koop zonder dat de vraagprijs van 500 miljoen dollar werd gehaald. De Trump Organization beweert dat het een recordbod van ‘meer dan 350 miljoen dollar’ heeft ontvangen. Dat heeft het bedrijf echter afgewezen.

Het hotel werd tijdens Trumps presidentiële jaren een waar brandpunt van rechts Washington.

Degenen die met hun bod naar buiten zijn getreden, hebben veel lagere bedragen genoemd dan het recordbod. Brian Friedman, een investeerder in onroerend goed in D.C., zei dat hij ongeveer 160 miljoen dollar bood. Hij denkt niet dat er veel andere serieuze gegadigden waren. ‘Ik heb niemand die me belt en zegt ‘ik heb er ook op geboden’, meldt Friedman.

Het verblijf op St. Martin

‘De buitenkant van Le Chateau des Palmiers ziet eruit als elk ander luxe landgoed op het Franse West-Indische eiland St. Martin’, klinkt het verkooppraatje. ‘Met terracotta betegelde structuren en palmbomen staan naast een kristalblauw zwembad dat de Caribische Zee weerspiegelt.’

De binnenkant schréeuwt echter Donald Trump: een goudkleurig decor van het behang tot de gordijnen, kasten en hoofdeinden.

Het kan van u zijn voor 16,9 miljoen dollar. Dit is relatief goedkoop, aangezien het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president de prijs met 11 miljoen dollar heeft verlaagd sinds de eerste notering van het pand (vier jaar geleden). De Trumps verhuren het huis met 10 slaapkamers als een privéresort, met wekelijkse tarieven van maar liefst 140.000 dollar tijdens het hoogseizoen.

Maar in 2020 en de eerste 20 dagen van 2021 bedroegen de huuropbrengsten van de woning hooguit 50.000 dollar, volgens de laatste openbaarmaking van Trump. Dat is een daling ten opzichte van de 1 miljoen dollar die Trump in 2017 rapporteerde, die betrekking heeft op 15 en een halve maand, voornamelijk in 2016.

Waarom zijn er geen kopers?

Het feit dat de naam van Trump op de akte staat, is waarschijnlijk een van de redenen waarom het landgoed op St. Martin aan het wegkwijnen is. ‘Zelfs al is het eiland een populair toevluchtsoord voor mensen die op zoek zijn om de pandemie in het paradijs uit te zitten’, weet Jonathan Schaede, een lokale vastgoedmakelaar.

‘Mensen die geïnteresseerd waren in het pand zijn niet geïnteresseerd om in de schijnwerpers te staan omdat ze het huis van de voormalige president van de Verenigde Staten kochten’, aldus nog Schaede.

Wat het hotel betreft, was een van de problemen de erfpacht. ‘De erfpacht die Trump bedongen heeft was gewoon te duur’, klinkt het bij Friedman.

Trump zelf zei in 2012 dat hij te veel betaalde voor het pand. Hij beloofde 200 miljoen dollar om het historische Old Post Office te renoveren en 3 miljoen dollar aan jaarlijkse basishuur. Friedman zei dat hij een bezettingsgraad van 80 procent en een extreem hoge gemiddelde dagprijs nodig had om de aankoop de moeite waard te maken.

Het hotel zag de inkomsten vorig jaar kelderen door de pandemie en ligt in een stad waar nu Democratische leiders aan de macht zijn. Het is niet langer officieel op de markt. De makelaar die de verkoop behandelde, Jones Lang LaSalle, stapte in januari op nadat QAnon het Capitool bestormde, slechts anderhalve kilometer ten oosten van het hotel.

En het landhuis? Dat wordt geleverd met een lidmaatschap van Mar-a-Lago, normaal gezien 250.000 dollar. Guy Clark, een makelaar in Palm Beach bij Douglas Elliman, merkt op dat het herenhuis daardoor onlosmakelijk met Trump verbonden is en dat het waarschijnlijk aan een aanhanger moet worden verkocht.

Conclusie: De naam brengt iets teveel gedoe met zich mee. De panden zijn te duur.

(tb)

Meer